D.S.R. Proteus-Eretes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
D.S.R. Proteus-Eretes
Wit blad met oranje band
Wit blad met oranje band
Naam Deltse Studenten Roeivereniging Proteus-Eretes
Opgericht 1947
Aantal leden 650
Plaats Vlag Delft Delft
Bijzonderheden 6 Olympische Spelen-medailles , 21 Wereldkampioenschappen roeien-medailles, 23 Wereldbeker roeien-medailles en 2 Henley Royal Regatta-overwinningen
Website http://www.proteus-eretes.nl
Portaal  Portaalicoon   Sport

De Delftse Studenten Roeivereniging Proteus-Eretes is een studentenroeivereniging uit Delft. De vereniging is opgericht op 7 juli 1947 door Gerrit Athmer als de V.R.V. Proteus, roeiondervereniging van K.S.V. Sanctus Virgilius. Later is zij in 1970 gefuseerd met de in 1966 opgerichte open studentenroeivereniging Eretes.

Vanaf de fusie in 1970 werden de banden met Sanctus Virgilius verbroken en werd de D.S.R. Proteus-Eretes een opzichzelfstaande vereniging. Van de fuifroeivereniging die zij toen was, is Proteus-Eretes door de jaren heen naar een topsportvereniging geëvolueerd.

Afgelopen Olympische Spelen (London, 2012) was zij vertegenwoordigd met 5 topsporters en werd daarmee zelfs bekroond tot best presterende roeivereniging op Olympische Spelen en Wereldkampioenschappen roeien[bron?].

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

De roeivereniging Proteus is opgericht om Virgilianen een mogelijkheid te geven om te fuifroeien. Gerrit Athmer kwam met dit idee, hij was tot dan toe lid bij de roeivereniging De Delftsche Sport. De clubkleuren werden de kleuren van Virgiel: blauw en wit. Op 7 juli 1947 sprak Gerrit Athmer de woorden: ‘Ik, Gerrit Athmer, verklaar hierbij de Virgilius Roeivereniging “Proteus” voor opgericht’.

De eerste boten werden gekocht van roeivereniging ‘De Laak’. De ‘Neptunus’, een overnaadse twee, was de eerste boot van Proteus welke voor het luttele bedrag van f150,- van De Laak werd overgekocht. Ironisch genoeg was dit ook de eerste boot van De Laak toen deze in 1910 werd opgericht. De eerste acht was een cadeau van de Delftse burgerij aan Virgiel vanwege hun lustrum in 1948.

Het accent binnen Proteus kwam duidelijk te liggen op het raceroeien en meer bijzonder op het top-raceroeien. Op 30 januari 1948 werden 24 mannen intraining genomen. Zij startten de wedstrijden echter onder naam van de Amsterdamse roeivereniging RIC, omdat Proteus nog niet tot de Nederlandse Roeibond was toegelaten. Op 5 juli 1951 werd Proteus wel toegelaten en in 1952 werd de eerste overwinning voor Proteus binnengehaald en wel op het Nereus-lustrum in de lichte vier met.

In 1966 is de algemene studentenroeivereniging Eretes opgericht. Dit was een direct gevolg van de beslissing van het ministerie van onderwijs om het studentenroeien te subsidiëren indien het voor elke student mogelijk zou zijn. Om dat zowel Proteus als Laga besloten verenigingen waren, was er ruimte voor een derde studentenroeivereniging.

Vanaf 1968 begon Proteus te twijfelen aan hun band met Virgiel. Ze dacht dat dit het doel, ‘Het bevorderen van roeien in het algemeen en het wedstrijdroeien in het bijzonder’, in de weg zou staan. Na veel geruzie met Virgiel werd Proteus in 1969 zelfstandig en daarmee een open vereniging. Het bestaan van twee open verenigingen was overbodig, dus begon de fusie tussen Proteus en Eretes. In het najaar van 1969 ging de eerste ploeg van Proteus-Eretes het water op en in het voorjaar van 1970 kwam de fusie officieel tot stand.

Grote overwinningen[bewerken]

Op regelmatige basis zijn er uitzendingen van naar World Cups, WK's, WK's voor onder de 23 (WU23) en Studenten WK's (FISU). De meest opvallende prestatie is de overwinning in 2007 van de lichte mannen acht met stuurman, waarvan 5 leden van Proteus-Eretes, waarmee zij op het WK Munchen wereldkampioen werden.

Olympische Spelen[bewerken]

Jaar Veld Plaats Roeier(s)
1968 M2x Zilver Zilver Harry Droog
1996 M8+ Goud Goud Niels van der Zwan
2000 W8+ Zilver Zilver Carin ter Beek
2004 M8+ Zilver Zilver Gerritjan Eggenkamp
2012 W8+ Brons Brons Chantal Achterberg, Sytske de Groot

Wereldkampioenschappen[bewerken]

Jaar Veld Plaats Roeier(s)
1966 M2x Goud Goud Harry Droog
1990 M4- Zilver Zilver Niels van der Zwan
1994 M8+ Zilver Zilver Niels van der Zwan
1995 M8+ Zilver Zilver Niels van der Zwan
1997 LW4x Brons Brons Hedi Poot
1998 W4- Brons Brons Carin ter Beek
2001 LW4x Brons Brons Hedi Poot
2001 W8+ Brons Brons Carin ter Beek
2002 LW4x Zilver Zilver Judith van Os
2007 LM8+ Goud Goud Arnoud Greidanus, Alwin Snijders, Tom van den Broek, Marshall Godschalk, Peter Wiersum
2009 W8+ Zilver Zilver Chantal Achterberg, Sytske de Groot
2009 M8+ Brons Brons Peter Wiersum
2009 W4- Goud Goud Chantal Achterberg
2010 W4- Goud Goud Chantal Achterberg
2011 W4- Brons Brons Elisabeth Hogerwerf
2012 LM2- Zilver Zilver Arnoud Greidanus


Vlag en Tenue[bewerken]

Vlag
Roeiblad

Bij de fusie in 1970 zijn van beide verenigingen kleuren meegenomen en is daaruit volgend de vlag, tenue en roeiblad geconstrueerd.

Vlag[bewerken]

De kleuren die op de vlag voorkomen zijn gekozen na de fusie. De V.R.V. Proteus wilde de kleuren blauw en wit handhaven, de D.S.R. Eretes wilde de kleuren groen en oranje. Na veel naaiwerk kwam de oplossing tot stand: de witte band (van Proteus) werd aangevuld met een oranje band van Eretes. De vlag van D.S.R. Proteus-Eretes is daarmee ultramarijn, met een wit-oranje-witte balk over de volle breedte. De verhouding hiervan is 1/2, 1/16, 1/8, 1/16, 1/4. [1]

Tenue[bewerken]

De kleuren van de vlag zijn ook te vinden op het wedstrijdshirt van de vereniging. Onder het shirt wordt een hemelsblauwe broek gedragen. Indien een roeier de overgangsstatus heeft bereikt, verkrijgt hij/zij het recht om in een roeipakje (broek en bovenlijf uit een deel) te starten. Daarmee wordt het ultramarijn van het shirt vervangen door hemelsblauw.

Roeiblad[bewerken]

Het roeiblad van Proteus-Eretes is het witte blad van Proteus met de oranje baan van Eretes.

Gebouw[bewerken]

"De Beuk" en de loods

Proteus-Eretes was jaren (tijdelijk) gevestigd in het pak- en kuiphuis van het monumentale 17e-eeuwse Kruithuis. Deze locatie werd in de zeventiger jaren door de gemeente Delft toegewezen als tijdelijke oplossing totdat de nieuw aan te leggen roeibaan in de Delftse Hout gerealiseerd zou zijn. Dit project werd uiteindelijk echter afgeblazen.

Met het vrijkomen van een pand aan de overzijde van de Schie lag een mooie gelegenheid voor het oprapen. Sinds 1997 is de vereniging gehuisvest in deze omgebouwde loods recht tegenover de oude locatie. Deze locatie heeft anno 2005 een van de grootste Nederlandse botenloodsen voor roeiboten met ernaast een nieuw door Gunnar Daan ontworpen verenigingsgebouw, 'de Beuk' genaamd.

Innovatie[bewerken]

Proteus-Eretes is van ousher een innovatieve vereniging. Vrijwel alle leden zijn ook studenten aan de TU Delft en streven met hun verkregen technische achtergrond naar innovatie. Enkele belangrijke momenten in de geschiedenis staan hieronder vermeld:

Eerste kunststofboot[bewerken]

’s Werelds eerste kunststofboot is gemaakt door de oprichter van Proteus, Gerrit Atmer. In 1955 maakte hij de eerste prototypes, waaronder het “Glasvisje” en de “Proteus”. Daarmee trapte hij een nieuwe era in de botenbouwerij af.

RowPerfect[bewerken]

De RowPerfect is een Indoorroeier. De RowPerfect is ontworpen om het gevoel van op water roeien zo goed mogelijk te simuleren. Zowel het vliegwiel als het bankje kunnen bewegen over een rails. Door een helling in de rails moet de roeier over de juiste techniek beschikken om goed te kunnen roeien. Bij de recovery van de haal komt het vliegwiel richting de roeier, wat het roeigevoel simuleert, waar de boot onder de roeier schuift. Daarnaast heeft het bankje een beperkte speling om te kantelen, waardoor de roeier zelf stabiel moet zitten. Als laatste is de RowPerfect de enige indoorroeier die een correctie voor het gewicht van de roeier gebruikt.

PiRow[bewerken]

De PiRow is een nieuwe innovatie binnen de roeisport. Dit systeem zorgt ervoor dat de coach op de wal live data kan uitlezen van sensoren in de boot. Op deze manier kan bijvoorbeeld accuraat de snelheid en het tempo worden uitgelezen. Ook wordt gewerkt aan een krachtsensor die laat zien wat iedere roeier in de boot levert. De PiRow is de winnaar van de Pinewood Innovatieprijs 2013. Deze prijs wordt ieder jaar door verenigingssponsor Pinewood uitgereikt aan het beste ingezonden idee.

Zelfstandigheid[bewerken]

Proteus-Eretes hecht veel waarde aan haar zelfstandigheid. Verscheidene groeperingen binnen de vereniging zorgen ervoor dat Proteus-Eretes niet afhankelijk is van externe partijen.

Materieel[bewerken]

De “MatCie” draagt zorg voor alle reparaties van boten van Proteus-Eretes. In tegenstelling tot veel andere verenigingen is dit een volledig zelfstandige commissie, waardoor reparaties bij externen overbodig zijn. De commissie leidt ieder jaar enkele leden op om deel te worden van deze commissie.

Vervoer[bewerken]

De “VerVoerCie” regelt al het botenvervoer van Proteus-Eretes naar wedstrijden en evenementen. De vereniging bezit een eigen botenwagen en trekker, waarmee alle ritten worden voorzien. Elk jaar worden twee chauffeurs opgeleid om te rijden voor de vereniging.

Tijdwaarneming[bewerken]

De “IRIS” zorgt voor tijdswaarneming op alle eigen evenementen en verscheidene externe roeiwedstrijden. Met een zelfontwikkeld platform kunnen zij de tijden nauwkeurig vastleggen en direct publiceren via website, mobiel, schermen of apps. Tevens kunnen zij evenementen van een live videostream en wedstrijdmanagement voorzien.

Evenementen[bewerken]

Proteus-Eretes organiseert jaarlijks verscheidene evenementen:

Van Oord WinterWedstrijden[bewerken]

De Van Oord Winterwedstrijden is de opening van het nationale roeiseizoen, het evenement waar menig roeier de hele winter op gewacht heeft. Dit evenementen van Proteus-Eretes is voor veel eerstejaars de eerste onderlinge ontmoeting op het water. In een achtervolgingsrace over 5 kilometer van de Schie worden de eerste overwinningen behaald en punten voor het klassement verdiend.

Proteus-Eretes In 't Lang[bewerken]

De Proteus-Eretes in 't Lang, vaak afgekort tot “PEiL”, is de grootste en langste competitiewedstrijd van Nederland en heeft een licht recreatief karakter. Dit betekent dat er naast fanatiek roeien, ook in volle teugen wordt genoten van het weer, de relaxte sfeer en de verkrijgbare etens- en drankwaren. De wedstrijd vindt doorgaans in een weekend van mei plaats. Op beide dagen word door ploegen 4500m verroeid en op zaterdagavond wordt voor de fanatiekelingen een groot feest gehouden.

Meer 'traditionele' activiteiten[bewerken]

 • Kennismakingstijd (september)
 • 1e onderlinge wedstrijden (oktober)
 • Inauguratie (oktober)
 • Sinterklaasborrel
 • DispuutsKerstdiners
 • Nieuwjaarsborrel
 • Intraining (januari)
 • 2e onderlinge wedstrijden (mei)
 • Ouderdag (Hemelvaartsdag)
 • Vereenigingskampioenschappen (mei)
 • Dies Natalis (juli)
 • Uittraining
 • Open Week (OWee, augustus)

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

 1. http://www.proteus.tudelft.nl/pages.cfm/1178, Vlag van de D.S.R. Proteus-Eretes