DKTP-vaccin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap     Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Het DKTP-vaccin is een vaccin dat ontwikkeld is tegen difterie, kinkhoest, tetanus en poliomyelitis.

Het vaccin bevat een difterietoxoïd dat een goede antitoxische immuniteit bewerkstelligt. Om nevenreacties, die op oudere leeftijd nogal eens worden gezien, te voorkomen, wordt bij de herhalingsinjecties de difterie-component van het DTP-vaccin in een geringere sterkte gegeven.

De Nederlandse jeugd is nu al sinds jaren met tetanustoxoïd geïmmuniseerd. Na een volledige serie inentingen ontstaat een solide antitoxische immuniteit, die vele jaren aanhoudt.

De kinkhoest-component van het DKTP-vaccin bestaat uit een suspensie van gedode B. pertussis; in tegenstelling dus tot de beide voorgaande vaccinatiecomponenten (die gezuiverde toxoïden zijn) wordt bij de kinkhoestvaccinactie een aantal minder gewenste bacterie-bestanddelen toegediend, welke soms aanleiding geven tot ongewenste bijwerkingen zoals 'persistent screaming', passagère shock en convulsies.

Het in Nederland gebruikte, parenteraal toegediende vaccin tegen poliomyelitis (kinderverlamming) bestaat uit de geïnactiveerde ('gedode') viruspartikels van de typen I, II en III, in een bepaalde verhouding (vaccin volgens Salk).

Zie ook[bewerken]