Dahil sa Isang Bulaklak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dahil sa Isang Bulaklak
Regie Luis Nepomuceno
Producent Luis Nepomuceno
Scenario Jose Nepomuceno (verhaal)
Luis Nepomuceno
Hoofdrollen Charito Solis
Ric Rodrigo
Muziek Levi Celerio
Distributie Luis Nepomuceno Productions
Première 1967
Genre Drama
Speelduur 105 minuten
Taal Tagalog
Land Vlag van Filipijnen Filipijnen
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Filipijnen

Dahil sa Isang Bulaklak (Vanwege een bloem) is een Filipijnse film van Luis Nepomuceno geproduceerd door Luis Nepomuceno Productions. De hoofdrollen in deze dramafilm worden gespeeld door Charito Solis en Ric Rodrigo.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dahil sa Isang Bulaklak was een blockbuster die maandenlang in Manila Grand Opera House werd vertoond. De film werd genomineerd voor de FAMAS Award voor beste film, beste acteur, beste actrice en beste regisseur en won de FAMAS Award voor beste mannelijke bijrol voor Rod Navarro in zijn rol als Tony. Hoofdrolspeelster Charito Solis werd bij het Asian Film Festival onderscheiden met een onderscheiding voor beste actrice voor haar rol als Margarita. Ook werd de film gekozen tot beste film op het Manila Film Festival van 1967 en werd de film geselecteerd als Filipijnse inzending voor de 40e Academy Awards. Hij behoorde uiteindelijk echter niet tot de definitieve selectie van genomineerde films.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het vijfjarige huwelijk van Edilberto en Margarita komt onder druk te staan wanneer een kwaadaardige halfbroer van Edilberto hem vlak voor zijn overlijden de leugen verkoopt dat hij een relatie met zijn vrouw Margarita heeft gehad. Zij probeert hem er daarop van te overtuigen dat het een leugen was. Wanneer Margarita enige tijd later bevalt heeft Edilberto het gevoel dat het meisje niet van hem is. Hij laat haar ontvoeren en zorgt ervoor dat ze dood wordt verklaard. Edilberto vertrekt bovendien naar de Verenigde Staten. Jaren later komt Margarita een jong meisje genaamd Esperanza tegen. Na enige tijd ontdekt ze door een specifieke moedervlek dat dit haar dood gewaande dochter is. Ze besluit het echter niet te vertellen tot het meisje ouder is. Ze groeit op en na verloop van tijd krijgt ze te horen dat Margarita haar echte moeder is. Wanneer Edilberto terugkeert uit de VS lijkt het stel zich in eerste instantie verzoend te hebben. Wanneer de zus van Edilberto, Victoria, hem echter verteld dat Esperanza de dochter van Margarita is keert zijn woede terug en eist hij dat ze beiden vertrekken. In een dramatische scène op een heuveltop probeert Margarita Edilberto opnieuw te overtuigen van het feit dat Esperanza echt zijn dochter is. In een wanhoopsdaad gooit ze zich van de klif af. Ze overleeft het incident, maar Edilberto krijgt op dat moment een hartaanval van de schrik. Nadien realiseert hij zich dat hij zich vergist heeft en uiteindelijk leven de drie in harmonie samen verder.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage Opmerkingen
Solis, Charito Charito Solis Margarita Hoofdrol
Rodrigo, Ric Ric Rodrigo Edilberto Hoofdrol
Paraluman Victoria
Navarro, Rod Rod Navarro Tony
Perez, Ben Ben Perez Juan
Lorena, Liza Liza Lorena Esperanza
Leonor, Grace Grace Leonor Cora
Stevens, Henry Henry Stevens Alvaro
Cruz, Matimtiman Matimtiman Cruz Monica
Cordova, Joseph de Joseph de Cordova Padre
Walter, Mary Mary Walter Tony's moeder
Vidal, Pianing Pianing Vidal de aartsbisschop
Bas, Jenina Ruth Jenina Ruth Bas de jonge Esperanza
Gentica, Lanie Lanie Gentica de jonge Cora
Bernal, Dodi Dodi Bernal de jonge Alvaro

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]