OV-chipkaart-reisproduct

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dal Voordeel)
Ga naar: navigatie, zoeken

Onder een OV-chipkaart-reisproduct verstaat men een zogenaamd reisproduct dat men met een OV-chipkaart kan kiezen, bijvoorbeeld een abonnement of een kortingrecht. Op een OV-chipkaart kan men verschillende reisproducten laden.

Algemeen[bewerken]

Veel papieren kaartjes (bijvoorbeeld rit- en dagkaarten) worden gedigitaliseerd en kunnen als product opgeladen worden op een OV-chipkaart. Papieren kaartjes worden vervangen om een zo goed mogelijk beeld van de reizigersaantallen te krijgen zodat inkomsten tussen vervoerbedrijven beter verdeeld kunnen worden.

Reizen op saldo en reizen met een reisproduct wordt niet altijd strikt gescheiden: NS benoemt reizen met een reisproduct ook wel als reizen met een bepaald kortingspercentage; in het geval van vrij reizen is dit bijvoorbeeld reizen met 100% korting. Reizen in de spits met een dalurenproduct (anders dan Altijd Voordeel) komt grotendeels neer op reizen zonder reisproduct, maar er zijn soms toch verschillen: er gelden bij NS een lager instaptarief en een ontheffing van de verplichting om voor de ICE toeslag te betalen, maar anderzijds ook extra verplichtingen, zoals ten aanzien van het moment van in- of uitchecken).[1]

Bij gebruik van een OV-chipkaart met een regionaal kortingsproduct wordt het basistarief opnieuw berekend als men overstapt van een regio waar de korting geldt op een andere regio of omgekeerd. Dit kan zelfs betekenen dat men in totaal meer betaalt dan met een OV-chipkaart zonder het kortingproduct. De houder van een OV-chipkaart met dit product dient dus om te veel betalen te voorkomen op dergelijke reizen een andere OV-chipkaart te gebruiken, zonder het kortingproduct. (Het product kan niet tijdelijk uitgeschakeld worden.) Een aantal regio’s heeft afspraken gemaakt over het herkennen en accepteren van elkaars kortingsproducten.[2]

Bij veel kortingproducten geldt de korting op werkdagen pas na 9 uur 's ochtends. In het weekend wel de hele dag. Bij de nieuwe kortingproducten van de NS is er ook een middagspits. Het product Altijd Voordeel geeft in de spits wel korting, maar deze is een stuk lager. Het tijdstip van inchecken bepaalt of er wel of niet met korting wordt gereisd (in het geval van Altijd Voordeel: hoeveel de korting bedraagt).

Als een abonnement is opgezegd of als het recht op een studentenreisproduct afloopt moet men het tijdig bij een automaat verwijderen van de OV-chipkaart (deactiveren).

Prioriteitenlijst[bewerken]

Op een OV-chipkaart kunnen meerdere producten worden opgeladen. Bepaalde producten gaan echter niet samen, bijvoorbeeld het studentenreisproduct met een NS-dalurenabonnement.

Zijn er meerdere producten geschikt om mee te reizen dan kiest het OV-chipkaartsysteem het product dat het hoogste op de prioriteitenlijst staat. Deze ziet er als volgt uit:[3]

 1. Vrij reizen (nultarief)
  1. OV-jaarkaart
  2. N-sterabonnement en Viziris
  3. Sterabonnement in de betrokken zones
  4. Kids Vrij, Altijd Vrij
 2. Vrij reizen (nultarief) met periodebeperkingen
  1. Geactiveerde keuzedag 60+, Studenten Weekend-vrij/Week-vrij
  2. Dal Vrij
 3. Kortingsproducten
  1. Altijd Voordeel
  2. Altijd Korting
  3. Studenten Weekend-korting / Weekend-Vrijdag / Studenten Week-korting
  4. Voordeelurenabonnement
  5. Dal Voordeel
  6. Ander regionaal kortingsproduct
 4. Vol tarief
  1. Saldo reizen op vol tarief

Opmerkingen:

 • Als er bij een overstap van kortingproduct of kortingtarief gewisseld wordt, dan wordt het basistarief weer geheven. Ook bij wisselingen van kortingstarief naar vol tarief of omgekeerd.
 • Technisch probleem: Het voortzetten van reizen op saldo (behalve bij NS en Arriva Noordelijke Nevenlijnen) neemt in de lijst een positie in ergens tussen Kids Vrij / Altijd Vrij en Dal Vrij. Dit blijkt uit een technische probleem bij de regionale treinvervoerders. Bij een overstap binnen 35 minuten vanuit de bus (vanaf het moment van uitchecken) op een trein van Arriva (behalve Noordelijke Nevenlijnen), Syntus of Veolia (men checkt daar weer in), kijkt het systeem eerst of er een check-uit van minder dan 35 minuten op de kaart staat. Het systeem kijkt vervolgens niet verder of er nog een landelijk geldig spoorabonnement van de NS op de kaart staat. Hierdoor krijgt men niet de korting van dat abonnement. Men reist dan op saldo verder en betaalt daarbij niet opnieuw het basistarief van 86 cent. Men kan de juiste ritprijs declareren via een restitutieformulier. Een oplossing kan zijn om twee OV-chipkaarten te gebruiken. Het probleem speelt niet bij de treinen van de NS en Arriva op de Noordelijke Nevenlijnen omdat die gebruikmaken van een andere tariefsysteem en er bij de NS een speciaal reisproduct nodig is om te reizen op saldo.[4]
 • Bij ritten waarbij de sterabonnement grens overschreden wordt, wordt alleen het gedeelte buiten de sterzone in rekening gebracht.
 • Soms staat er een product op de kaart dat altijd een lagere prioriteit heeft dan een ander product en dus nooit effect heeft. Het wordt relevant wanneer dit andere product afloopt of verwijderd wordt.[5]

Overzicht[bewerken]

Landelijke spoorabonnementen[bewerken]

De NS presenteerde op 1 augustus 2011 zes nieuwe abonnementen, deels om de middagspits te ontlasten en beter aan te sluiten op de veranderde reiswensen van reizigers. Dit heeft onder meer te maken met de flexibele werktijden. Bovendien wil de NS met sommige abonnementen mensen stimuleren om buiten de spits te reizen. De abonnementen kunnen als reisproduct op een persoonlijke OV-chipkaart worden geladen. Het maakt niet uit waar de OV-chipkaart is aangeschaft. Indien gewenst krijgt men de OV-chipkaart er kosteloos bij.[6] Als men nog maar één OV-chipkaart heeft is dit ook nodig wegens het bovengenoemde technische probleem. Alle abonnementen zijn inmiddels ook geldig bij de regionale spoorvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia.[7] De oude NS-abonnementen zullen vrijwel allemaal uitgefaseerd worden. (Zo'n NS-abonnement is maximaal een jaar geldig.)

Met alle abonnementen dient in- en uitgecheckt te worden. De tijd van inchecken is bij de kortingabonnementen bepalend hoeveel procent korting men krijgt. Alle abonnementen zijn verkrijgbaar als doorlopende jaarabonnementen, na een jaar is het wettelijk maandelijks opzegbaar; daarvoor blijft de dag van de maand dat het abonnement oorspronkelijk inging van belang: het is de dag tegen welke per maand kan worden opgezegd. Ook de maand dat het abonnement oorspronkelijk inging is blijvend van belang: een prijsverhoging (meestal per 1 januari) gaat pas in bij aanvang van het eerstvolgende nieuwe abonnementsjaar. Het is dus voordelig om een abonnement laat in het kalenderjaar te laten ingaan. Altijd Vrij en Altijd Voordeel zijn ook in een (in verhouding duurdere) maandversie verkrijgbaar. Tarieven staan op de website van de NS.[6]

Bij alle abonnementen, behalve Altijd Vrij en Kids Vrij, wordt altijd een instaptarief van 10 euro als borg afgeschreven, ook wanneer men vrij reist (100% korting). Bij het uitchecken wordt dit bedrag verrekend met de werkelijke ritprijs. Bij Altijd Vrij en Kids Vrij wordt geen instaptarief afgeschreven.

De abonnementen kunnen niet op dezelfde kaart als het studentenreisproduct worden gezet. Ook kunnen ze niet opgeladen worden op een NS-business Card.

Voor alle abonnementen (behalve Kids Vrij) geldt samenreiskorting: reizigers mogen na 9 uur (dus ook in de middagspits) en in het weekend drie medereizigers met korting meenemen (zie ook het kopje groepskorting).

Voor Altijd Voordeel, Weekend Vrij, Dal Voordeel en Dal Vrij geldt dat men niet eerder dan 30 minuten voor vertrektijd mag inchecken in verband met de verschillende kortingen (30-minutenregel). Checkt men vaker een half uur van tevoren in, dan is er sprake van fraude.[8] Ook moet het uitchecken plaatsvinden binnen zes uur na het inchecken (6-uursregel).[9]

60-plussers kunnen met Altijd Voordeel en Dal Voordeel ook zeven zelfgekozen dagen vrij reizen, zie keuzedagen.

Soms is er een tijdelijke actie waarbij men gedurende het eerste jaar van een nieuw abonnement een lagere abonnementsprijs betaalt. Daarbij kan de actie op de website van NS vermeld zijn, maar het kan ook dat folders verspreid worden waarin een actiecode staat vermeld, die bij de bestelling moet worden opgegeven, waarbij mensen die de actie niet kennen dus de normale prijs betalen. Er is ook de tussenvorm dat de site zelf de actiecode vermeldt, maar waarbij mensen die hier niet op letten de normale prijs betalen.

Altijd Voordeel[bewerken]

Bedoeld voor reizigers die vaak in de spits reizen, waardoor een abonnement als Dal Voordeel niet geschikt is. Vooral reizigers die parttime werken of veel wisselende bestemmingen hebben, kunnen met dit abonnement voordeel behalen.

 • 40% korting tijdens de daluren (weekend en feestdagen de hele dag, en werkdagen buiten de spits)
 • 20% korting tijdens de spitsuren (werkdagen van 6:30-9:00 uur en 16:00-18:30 uur)
 • Als bus, tram en metro supplement is OV Voordeel verkrijgbaar.

Bij een reis die aanvangt in de spits en doorloopt in de daluren geldt in mindere mate dezelfde problematiek als bij Dal Voordeel, zie aldaar.

Altijd Vrij[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Altijd Vrij voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bedoeld voor reizigers die vaak reizen, zowel in de spitsuren als in de daluren en geeft voor een vast bedrag recht op onbeperkt reizen. Het is de opvolger van het NS-Jaarabonnement, dat in de toekomst niet meer verkrijgbaar zal zijn.[10]

 • 100% korting: Altijd.
 • Een houder van dit abonnement kan voor maximaal vier gezinsleden het abonnement Dal Vrij of Weekend Vrij tegen gereduceerd tarief aanschaffen. In totaal mogen er vier zogeheten bijabonnementen worden gekocht bij één abonnement Altijd Vrij.

Dal Voordeel[bewerken]

Opvolger van het Voordeelurenabonnement, dat sinds augustus 2011 enkel nog verlengd kan worden.[11] Het grootste verschil is dat Dal Voordeel geen korting geeft in de avondspits. NS hoopt zo de reizigers beter te verdelen waardoor de drukke avondspitstreinen ontlast worden.

 • 0% korting tijdens spitsuren (werkdagen van 6:30-9:00 uur en 16:00-18:30 uur)
 • 40% korting tijdens de daluren (weekend en feestdagen de hele dag, en werkdagen buiten de spits)

Voordelen van Dal Voordeel ten opzichte van het Voordeelurenabonnement:

 • Korting doordeweeks van 4.00 tot 6.30 uur
 • Gratis voor maximaal drie kinderen Kids Vrij
 • Goedkoper

Nadelen van Dal Voordeel ten opzichte van het Voordeelurenabonnement:

 • Geen korting in de middagspits
 • Geen korting in de ochtendspits in juli en augustus
 • Geen korting tijdens de spitsperioden op de dag na Hemelvaartsdag en van 27 t/m 31 december

Bij een reis die aanvangt in de spits en doorloopt in de daluren moet men kiezen: de hele reis tegen vol tarief reizen, of tussentijds uitstappen om uit en in te checken (wat vaak te lang zal duren om nog met dezelfde trein verder te kunnen reizen, tenzij men met twee verschillende chipkaarten werkt en de haltering niet te kort is). Als men uiterlijk met een bepaalde trein wil aankomen op de bestemming kan men terugrekenen wat het eerste station is waar men na inchecken in de daluren in deze trein kan stappen, en vervolgens bepalen met welke eerdere trein men daar naar toe kan reizen. (Als bij NS-tarief deze eerste afstand kleiner is dan 8 km kan dit zo mogelijk beter iets langer gekozen worden.) Men kan ook uit- en inchecken bij de eerste gelegenheid in de daluren dat men toch al moet overstappen. Soms is door de afstandsdegressie splitsing niet voordelig: deze geldt alleen binnen één urencategorie; bij in totaal minder dan 17 tariefeenheden levert splitsing bij het NS-tarief in ieder geval niets op. Voor een houder van Dal Voordeel geldt bij twee deelreizen op trajecten waar het Easy Trip systeem van toepassing is dat deels in de spits en deels in de daluren inchecken nog onvoordeliger is dan beide keren in de spits inchecken als in het eerste geval de dalurenkorting minder dan € 0,87 is. Korting over een afstand vanaf 6 km (afhankelijk van het kilometertarief op dat deel van de reis) kan opwegen tegen de € 0,52 extra basistarief (dit hangt niet af van de lengte van het daarvóór afgelegde traject tegen vol tarief).

De zakelijke versie voor op de NS-Business Card heet Dal abonnement.

Dal Vrij[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Dal Vrij voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
 • 100% korting tijdens de daluren (weekend en feestdagen de hele dag, en maandag tot en met vrijdag buiten de spits).
 • 40% samenreiskorting voor maximaal 3 medereizigers na 9 uur (dus ook in de middagspits) en in het weekend.
 • 0% procent korting tijdens de spitsuren (werkdagen van 6:30-9:00 uur en 16:00-18:30 uur).

Bij een reis die aanvangt in de spits en doorloopt in de daluren wordt relatief veel bespaard door zo snel mogelijk na aanvang van de daluren uit en in te checken, of door vóór de spits in te checken. Zie ook bij Dal Voordeel.

Weekend Vrij[bewerken]

 • 100% korting (vrij reizen) van vrijdagavond 18:30 tot maandagochtend 4:00.
 • 0% korting tijdens spitsuren (maandag tot en met vrijdag van 6:30-9:00 uur en 16:00-18:30 uur).
 • 40% korting tijdens de daluren (maandag tot en met vrijdag buiten de spitsuren tot na de middagspits van vrijdag, en op doordeweekse feestdagen de hele dag).
 • 40% samenreiskorting voor maximaal 3 medereizigers na 9 uur (dus ook in de middagspits) en in het weekend.
 • Een houder van dit abonnement kan voor maximaal één gezinslid dit abonnement voor de helft van de prijs aanschaffen.
 • Aanvullend kan men een Toeslag 2-1 Weekenddag kopen, waarmee men een weekenddag in de eerste klas mag reizen.[12] Dit moet op de OV-Chipkaart worden geladen.[13]

Kids Vrij[bewerken]

Zie Kids Vrij.

Landelijke abonnementen voor bus, tram en metro[bewerken]

Bij de landelijke abonnementen voor bus, tram en metro valt op dat een landelijk Dal Vrij product ontbreekt. Voor vrij reizen is men aangewezen op het Netabonnement (zie onder) dat zelfs nog flink duurder is dan de eerste klas versie van Dal Vrij voor de trein.

Altijd Korting[bewerken]

 • Landelijke korting op het basis- en kilometertarief in bus, tram en metro. Niet geldig in de treinen, veerboten en nachtbussen.[14][15]
 • Tot 1 december 2012 ook geldig in de Syntus treinen (indien het product voor 1 december 2011 is geactiveerd)
 • Alleen te bestellen voor een persoonlijke OV-chipkaart.
 • Altijd Korting is voordelig als men een aantal dagen per week lange afstanden aflegt.

Altijd Korting produckten kosten €16,50 per maand of €165.- per jaar. Sinds 1 januari 2014 zijn de kosten verhoogd naar €17,50 per maand of €175.- per jaar. Bij het jaarproduct krijgt men dus twee maanden gratis.

De maximale korting per leeftijdscategorie is:

 • 4 t/m 11 jaar: 47% (20% met Altijd Korting + 34% leeftijdskorting[16] over het gereduceerde tarief)
 • 12 t/m 18 jaar: 40%
 • 19 t/m 64 jaar: 20%
 • 65-plus: 47% (20% met Altijd Korting + 34% leeftijdskorting over het gereduceerde tarief)

Een regionaal kortingproduct functioneert niet met Altijd Korting, omdat Altijd Korting meer prioriteit krijgt in het OV-chipkaartsysteem (zie de prioriteitenlijst).

Restitutie van het abonnementsgeld is bij het maand- en jaarabonnement kosteloos mogelijk vóór de ingangsdatum. Ná de ingangsdatum van een jaarproduct is restitutie ook mogelijk tegen € 5,00 administratiekosten. Nog niet gebruikte hele maanden worden vergoed. Men krijgt restitutie volgens de volgende berekening: resterend aantal hele maanden geldigheid van het abonnement minus 2 maanden x € maandbedrag - € 5,- administratiekosten.

Een rekenvoorbeeld: Stel het jaarabonnement is ingegaan op 1 mei 2012 en het is 2 oktober 2012. Dan heeft men recht op: 6 resterende hele maanden geldigheid - 2 maanden x € 16,50 - € 5,- = € 61,- restitutie.

OV Voordeel[bewerken]

OV Voordeel is een supplement dat sinds 21 mei 2012, alleen bij het treinabonnement Altijd Voordeel, verkrijgbaar is. OV Voordeel geeft 20% korting op bus, tram en metro. Het abonnement kost 10 euro per maand en komt voor personen van 19 t/m 64 jaar overeen met de maandvariant van Altijd Korting, maar dan goedkoper. Deze combinatie kan eventueel een alternatief zijn voor de inmiddels afgeschafte treintrajectkaart met stad-/streek supplement.[17] NS streeft ernaar OV Voordeel in de toekomst ook als doorlopend abonnement te kunnen aanbieden.

Netabonnement Particulier[bewerken]

Met het Netabonnement Particulier kan de houder landelijk vrij reizen in bus, tram en metro, ook in de spits. Het kost € 270,20 voor een maand (Netabonnement Maand of voluit Netabonnement Particulier Maand) of € 2702 voor een jaar (Netabonnement Jaar of voluit Netabonnement Particulier Jaar).[18]

Sentire[bewerken]

Sentire is een reisproduct voor blinden- en slechtzienden dat op een persoonlijke OV-chipkaart gezet kan worden en is geldig in bus, tram, metro en de openbaar vervoer te water verbindingen.[19] Sentire is niet te gebruiken in combinatie met andere reisproducten die op de persoonlijke OV-chipkaart worden geladen.

Het product is niet geldig in de trein, de RET BOB-bus, de RET Fast Ferry en het nachtnet van de HTM. Met het product dient ook in- en uitgecheckt te worden, er wordt echter een verlaagd instaptarief van €1,50 afgeschreven. Sentire is de opvolger van Viziris, dat heeft bestaan van 15 april 2011 t/m eind 2012.

Abonnementen voor het hele Nederlandse openbaar vervoer[bewerken]

Speciale producten[bewerken]

Reizen op saldo (NS)[bewerken]

In bus, tram, metro en de regionale treinen kan men meteen reizen nadat men voldoende saldo heeft opgeladen. Om bij de NS op saldo te kunnen reizen dient men de OV-chipkaart eerst te activeren. Dit gebeurt automatisch zodra men saldo oplaadt bij de NS-kaartautomaat. Wanneer er al voldoende saldo op de kaart staat, dan kan men via de knop "Laden overige producten" en "Reizen op saldo zonder NS abonnement" alsnog de kaart activeren.

Toeslag ICd en ICE (NS)[bewerken]

Voor het gebruik van ICd (deels) of ICE is toeslag nodig. Deze toeslag is als reisproduct beschikbaar. Bij de ICd is de prijs € 2,30 voor de 2e klas en € 3,00 voor de 1e klas, enkel voor het traject Schiphol - Rotterdam v.v.). Bij de ICE is de toeslag twee euro.[20]

Groepskorting[bewerken]

Groepskorting kan momenteel op de OV-chipkaart worden gebruikt bij treinreizen met NS (nog niet bij andere spoorvervoerders). Onder groepskorting bij NS valt de samenreiskorting (wie een kortingkaart heeft mag drie anderen met korting laten meereizen) en de Railrunner (alleen voor kinderen onder begeleiding). Bij de kaartautomaten van NS kan onder de knop 'Kopen NS producten' het product 'Samenreiskorting' op de OV-chipkaart worden geladen. Daarbij moet worden aangegeven of er wordt meegereisd in de eerste of tweede klas; meereizen vereist dat beide in dezelfde klasse reizen. Nadat het product op de OV-chipkaart is geladen, kan worden ingecheckt en zal het kortingstarief worden verrekend bij het uitchecken. De samenreiskorting moet voor iedere losse reis opnieuw op de OV-chipkaart worden geladen.[21] De Railrunner-tickets worden nog niet aangeboden op de OV-chipkaart. Het is voorlopig ook mogelijk een papieren kaartje met korting te kopen. Als er gebruik wordt gemaakt van meerdere spoorvervoerders, is dat noodzakelijk om over het gehele traject korting te ontvangen: anders vervalt de korting na het uitchecken bij NS.

Voor het studentenreisrecht geldt: Meereiskorting voor maximaal drie personen op alle binnenlandse treinreizen die meereizen op hetzelfde traject, in dezelfde trein en in dezelfde klasse. Door de week is de korting geldig na 09.00 uur. In het weekend, op feestdagen en in juli en augustus de gehele dag.

Soms zijn bijzondere acties, zoals de "JIJ EN IK" actie, waarbij een OV-chipreiziger een partner gratis kan laten meereizen (papieren kaart) op de Arriva en Connexxion bussen in de Zuid-Holland.[22]

Huisdieren[bewerken]

Huisdieren mogen in het openbaar vervoer in een draagtas, mand o.i.d. worden meegenomen. Een hond mag als deze te groot is alleen mee als deze kort is aangelijnd. Dieren mogen niet worden meegenomen als ze voor andere reizigers of personeel lastig of hinderlijk zijn, of lijden aan een besmettelijke ziekte. Een blindengeleidehond mag men (indien de hond een geleidetuig draagt) altijd meenemen.

Tot 2007 gold bij de meeste vervoerbedrijven voor honden die een plaats innamen het gereduceerde tarief en was zelfs een hondenabonnement mogelijk, waarbij in plaats van een pasfoto het nummer van de penning van de inenting tegen hondsdolheid werd genoteerd. Omdat het ontwikkelen van een reisproduct en de aanpassing van de OV-chipkaartsysteem voor honden te duur en te ingewikkeld is, besloot men tot gratis vervoer van honden in bus, tram en metro.[23]

Voor de trein is er wel een speciaal kaartje nodig als de hond niet op schoot kan zitten (reisproduct in ontwikkeling).

Fiets[bewerken]

Trein[bewerken]

Fietsen mogen in de trein mee, maar alleen buiten de spits op de daarvoor aangegeven plaatsen. Een vouwfiets mag opgevouwen gratis mee. Voor een "normale" fiets is een apart kaartje nodig een papieren fietsdagkaart van € 6. Een reisproduct voor de fiets is sinds 14 november 2012 beschikbaar voor eveneens € 6. Dit product kan alleen op de aankoopdatum worden gebruikt. Dit product is enkel in de treinen van NS geldig.[24] .

Het is op de Noordelijke Nevenlijnen sinds juni 2012 mogelijk om op de OV-chipkaart het product Arriva-FietsDagMee te laden, inclusief Leer verkrijgbaar in de Arriva automaat. Met dit product kan men buiten de spits een fiets meenemen kost € 3,50. Dit product kan alleen op ingestelde datum worden gebruikt. Op die datum wordt het product bij het inchecken direct geactiveerd. Na een dag verdwijnt het product automatisch weer van uw OV-chipkaart.[25]

Metro en tram[bewerken]

In Amsterdam mogen buiten de spits fietsen mee met de metro en tramlijn 26. Officieel zijn er per rijtuig slechts 2 fietsen toegestaan. Een fietssupplement kost € 1,60 en is de hele dag geldig. Dit fietssupplement kan op een persoonlijke of anonieme OV-chipkaart worden geladen. Een wegwerpchipkaartje voor de fiets is alleen verkrijgbaar in tram 26.

In Rotterdam mag de fiets in de metro gratis mee buiten de spits behalve op vooraf aangekondigde dagen bij evenementen. In bus, tram en metro mogen vouwfietsen alleen mee als daar ruimte voor is.

Bus[bewerken]

Alleen op de Connexxion buslijnen 20, 50 en 60 door de Westerscheldetunnel mag de fiets, fiets met aanhanger, tandem, snorfiets, bromfiets of brommobiel mee. Er wordt geadviseerd vooraf te reserveren maar dat is verplicht voor reizen op werkdagen vóór 9.00 uur en voor brommers, scooters, brommobielen, tandems en fietsen met aanhangers alsmede groepen vanaf 3 personen. Indien noodzakelijk kan een extra bus worden ingezet. Men dient bij de chauffeur een papieren supplement te kopen van € 1 voor een fiets, € 2 voor fiets met aanhanger of tandem en € 4,50 voor een snorfiets, brommer of brommobiel.[26]

Op de Arriva buslijnen 90 (regio Katwijk, Noordwijk en Wassenaar), 194 en 196 (Krimpenerwaard) mag met ingang van 9 december 2012 gedurende de daluren en tijdens de schoolvakanties een fiets gratis meegenomen worden. In elke bus is ruimte voor max. vier fietsen.[27]

Veerboot[bewerken]

Op de Waterbus Rotterdam-Drechtsteden mag een fiets gratis mee. Voor de Fast Flying Ferry is een apart fietskaartje nodig (geen reisproduct). Op Fast Ferries Vlissingen - Breskens geldt wel een hoger OV-chipkaarttarief (zowel kaartje als OV-chipkaart).[28]

Dagkaarten stadsvervoerders[bewerken]

In de trams en bussen van het GVB worden sinds 22 juni 2009 geen strippenkaarten meer verkocht. Tot 3 juni 2010 was het nog wel mogelijk in het voertuig te stempelen. Er worden wegwerp-OV-chipkaarten verkocht met reisproducten.

 • Dagkaarten GVB voor 1 t/m 7 dagen. Deze zijn verkrijgbaar bij:
  • Verkoop & Oplaadautomaten in metrostations
  • VVV kantoren (beperkt assortiment)
  • Diverse hotels, campings en overige instellingen (beperkt assortiment)
  • Wegwerpkaartje voor 1 dag is ook verkrijgbaar bij conducteur en/of bestuurder
  • Dagkaart 1 t/m 4 dagen ook als product oplaadbaar via webwinkel OV-chipkaart.nl
 • GVB 1-uurswegwerpkaart (alleen in automaat of in het voertuig te koop)
 • Fietskaartje GVB (supplement oplaadbaar op OV-chipkaart en is één dag geldig, niet als wegwerpkaartje)
 • RET 1 dag
 • RET 2 dagen
 • RET 3 dagen
 • RET 1 uur reizen (alleen als wegwerpkaartje verkrijgbaar in bus en tram)
 • RET 2 uur reizen
 • RET 2 x 1 uur reizen
 • HTM 1 dag (ook als wegwerpkaartje, maar is dan iets duurder)
 • HTM 2 dagen
 • HTM 3 dagen

Bij overstappen binnen de tijdslimiet moet er uit- en ingecheckt worden.[29] Deze dagkaarten zijn alleen geldig bij de vermelde vervoerder en er is hiermee geen zone-beperkingen meer.

Regionale ritkaarten[bewerken]

 • GVB Nachtbuskaart 1 rit van max. 1,5 uur (ook als wegwerp-chipkaart)
 • GVB Nachtbuskaart 12-ritten van max. 1,5 uur (niet als wegwerpkaart)
 • Meerrittenkaart Zaanstreek 10x - De meerrittenkaart voor de concessie Zaanstreek is als reisproduct op te laden. Aanbevolen wordt om maximaal 3 meerrittenkaart tegelijk op te laden. Na in- en uitchecken wordt één rit van de kaart afgeschreven. De kaart kost is alleen geldig op werkdagen na 9 uur en in het weekend de gehele dag.
 • Meerreizenkaart Almere, 10x - korting op het basis- en kilometertarief. Handig als men vaak op saldo reist en geen abonnement heeft.

Regionale kortingen[bewerken]

Naast het landelijke product Altijd Korting zijn er diverse regionale kortingsproducten.[30]

Arriva Dalkortingsproduct[bewerken]

Het product is geldig in de treinen van de Noordelijke Nevenlijnen en geeft 40% korting en is doordeweeks geldig na 9 uur, in het weekend de hele dag en in de maanden juli en augustus de hele dag. Sinds 1 januari 2013 kost het product 21 euro. Ook nog verkrijgbaar als papieren versie, maar dan onder de naam Arriva-kortingkaart. Bij gebruik van NS-Voordeelurenabonnement[31] kan het product Arriva Kortingkaart in de Arriva verkoop- en oplaadautomaat gratis[32] worden opgeladen. Deze korting wordt alleen tijdens vakantieperioden in de Arriva dienstregeling verstrekt. Bij overstap op de bus en omgekeerd moet telkens opnieuw het basistarief worden betaald. Bij foutief inchecken kan na één minuut kosteloos worden uitgecheckt. Alleen op de Noordelijke Nevenlijnen is het tarief ongeveer gelijk aan dat bij NS (zie tarief Noordelijke Nevenlijnen), en het 40%-kortingtarief dus ook.

Syntus Trajectkaart[bewerken]

Een Syntus Trajectkaart is geldig op de bus- en treinlijnen van Syntus (behalve Almelo-Mariënberg). In veel gevallen is de Syntus Trajectkaart een stuk voordeliger dan andere OV-abonnementen. Met de Syntus Trajectkaart is het mogelijk om op een vast traject reizen. Dit kan zowel zijn van station naar station, maar ook een combinatie van trein en bus of alleen in de bus; zolang het maar een vast traject betreft. Een Syntus Trajectkaart is alléén geldig in treinen en bussen van Syntus. Echter rijden er ook Syntusbussen op bustrajecten van Connexxion dit in opdracht van Connexxion. Daar is de kaart niet geldig. Het vervoerbewijs kan nog niet op de OV-chipkaart geladen worden, er is echter wel een persoonlijke OV-chipkaart nodig, deze dient als identificatiemiddel.

Dalkorting Oost-Nederland[bewerken]

Op 1 januari 2010 werd het reisproduct "Dalkorting Oost-Nederland" gepresenteerd. Hiermee is het mogelijk om voor €7,50 een jaar lang met 20% Dalkorting te reizen (door de week na 9 uur 's ochtends, in het weekeinde de hele dag) in de gebieden Arnhem-Nijmegen, Twente, Overijssel, Flevoland (exclusief Almere en Lelystad) en Gelderland. De korting geldt in alle bussen en bovendien in de treinen die Syntus, Arriva en Breng in deze regio's exploiteren,[33] excl. (het Gelderse deel van) de lijn Dordrecht - Geldermalsen. De 20% korting komt bij kinderen van 4 t/m 11 jaar en 65-plussers bovenop de leeftijdskorting. De totale korting voor die leeftijden is dan 47%.

Dalkorting Noord-Brabant[bewerken]

Vanaf 1 januari 2012 een nieuw kortingsrecht in deze regio. Met dit reisproduct voor de persoonlijke OV-chipkaart kan men voor €10,90 op werkdagen na 9 uur 's ochtends en in het hele weekend met 40% korting reizen in de grijze lijnbussen van Hermes en de rood/witte lijnbussen van Veolia en Arriva. De leeftijdskorting (34%) kan gecombineerd worden met het Dalkortingsproduct waardoor het voordeel buiten de spits oploopt tot 60%.

Dal Voordeel Limburg[bewerken]

Het Dalkorting Veolia Limburg product was gratis verkrijgbaar, doch is per 1 jan 2013 vervallen, vervangen door een nieuw kortingsproduct, Dal Voordeel Limburg, dat € 17,50 per jaar kost.[34] Hiermee is het mogelijk om met 20% Dalkorting in de bus en 40% Dalkorting in de trein bij Veolia te reizen. Deze Dalkorting is geldig voor geheel Noord-, Midden- en Zuid-Limburg.[35]

RET MaandKorting 20% of 40%[bewerken]

Deze reductiemaandkaarten geven 20% of 40% korting op het basistarief en kilometertarief. Deze kortingen zijn niet te combineren met andere kortingen (zoals voor 65-plussers). Met de MaandKorting is de reis vaak duurder dan zonder als op streekvervoer wordt overgestapt. De kaart met 20% korting is het voordeligst bij tussen de € 30 en € 80 euro per maand reizen (excl. de reizen waarbij men een beter een OV-chipkaart zonder MaandKorting kan gebruiken) en de kaart met 40% korting bij meer dan € 80 euro per maand reizen.[36]

Regionale abonnementen[bewerken]

Altijd Vrij Achterhoek / Altijd Vrij Rivierenland[bewerken]

In de Arriva concessie Achterhoek-Rivierenland is een reisproduct verkrijgbaar waar per regio vrij gereisd kan worden. Het product is verkrijgbaar in een maand- of jaarabonnement. Aan de hand van de leeftijd wordt een reductietarief gerekend. Het maandabonnement kost € 131 (Rivierenland) of € 120,60 (Achterhoek) (vol tarief 2012). Het jaarabonnement kost 10 maal zoveel. Altijd Vrij Achterhoek en Altijd Vrij Rivierenland zijn te bestellen in de webwinkel van de OV-chipkaart website.

GVB Only maand- of jaarabonnement[bewerken]

Onbeperkt reizen met alle metro’s, trams en (nacht)bussen van GVB voor € 81 per maand (vol tarief 2012). Het jaarabonnement kost 10 maal zoveel. Alleen voor een persoonlijke OV-chipkaart. Een groot nadeel ten opzichte van het sterabonnement is dat de kaart niet geldig is bij de bussen van Connexxion. Verschillende gedeelten in Amsterdam worden alleen bediend door Connexxion en niet door het GVB waardoor men toch weer duurder uit is. Ook het reizen per trein is niet mogelijk wat bij een 3 sterrenabonnement met keuzezone 5700 nog wel mogelijk is.

Randstadrail Zonekaart[bewerken]

Onbeperkt reizen op alle HTM bus- en tramlijnen en RandstadRail 3 en 4 binnen een gekozen vertrekzone en aankomstzone en alle tussenliggende zones. De vertrekzone en aankomstzone kunnen alleen zones zijn waarin RandstadRail 3 of 4 rijdt; het moeten verschillende zones zijn, of beide Zoetermeer. Het RandstadRail Zonekaart product is te koop als maand- en als jaarabonnement. De prijs van een maandabonnement vol tarief is afhankelijk van de vertrekzone en aankomstzone minimaal € 41,35 en maximaal € 104,15 (vol tarief 2012). Het jaarabonnement kost 10 maal zoveel en is alleen verkrijgbaar bij de servicepunten van HTM in Den Haag.

Jeugd Maand Noord-Brabant[bewerken]

Onbeperkt reizen in de gehele provincie Noord-Brabant voor jeugdige reizigers van 12 t/m 18 jaar. Met dit product kunnen reizigers met een persoonlijke ov-chipkaart een maand lang onbeperkt reizen met het stads- en streekvervoer van Hermes, Veolia en Arriva in de provincie Noord-Brabant.

HTM Avonduren abonnement[bewerken]

Dagelijks onbeperkt reizen van 19 uur tot einde dienst op HTM tram- en RandstadRaillijnen (dus ook naar Delft en Zoetermeer) en de buslijnen van HTMbuzz (m.u.v. HTM Nachtbuzz), voor € 20/mnd of € 120/jr.[37]

Gratis abonnement voor senioren[bewerken]

Inwoners van de gemeente Lelystad kunnen vanaf de maand na die waarin zij 65 jaar worden een gratis abonnement op Stadsdienst Lelystad krijgen.[38]

Inwoners van de gemeenten Rotterdam en Capelle aan den IJssel van 65 jaar en ouder kunnen een gratis abonnement op de RET krijgen (reisproducten Gratis OV voor 65+ in Rotterdam en Gratis OV voor 65+’ers in Capelle a/d IJssel). Uitgezonderd zijn metrolijn E tussen Berkel Westpolder en Den Haag Centraal v.v., de BOB-bus en de Fast Ferry.[39]

Inwoners van de gemeenten Den Haag, Rijswijk en Leidschendam-Voorburg met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm en een laag vermogen (houders van een Ooievaarspas) kunnen vanaf de AOW-leeftijd een gratis abonnement op de HTM en HTMbuzz in de daluren krijgen.

Inwoners van de gemeente Amsterdam met een laag inkomen en vermogen kunnen vanaf de AOW-leeftijd een gratis abonnement op het GVB in de daluren krijgen.[1]

Sterabonnement[bewerken]

Nuvola single chevron right.svg Zie Sterabonnement voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In een aantal gebieden is het sterabonnement voor een duur vanaf een week als reisproduct op de persoonlijke OV-chipkaart te plaatsen ("verchipte versie"). Het is de opvolger van het papieren sterabonnement. Deze abonnementen hebben een andere naam gekregen zoals bijvoorbeeld regioabonnement of Randstad Noord Zone abonnement en hebben vaak niet precies dezelfde dekking als de vroegere sterabonnementen.

Interoperabele reis[bewerken]

De treinvervoerders verklaarden in 2013 op korte termijn een start te maken met onder meer het mogelijk maken om een enkele interoperabele reis te laden op de OV-chipkaart.[40]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Reizen in de spits is goedkoper dan reizen in de daluren als een dalurenproduct in de daluren de kosten van een reis verhoogt en de reiziger geen andere OV-chipkaart gebruikt (zie de volgende alinea).
 2. Afspraken over herkennen van kortingsproducten
 3. Belangrijk om te weten Syntus.nl
 4. Vraag: Ik ben vanuit de bus overgestapt op de trein...
 5. Zie bijv. http://www.ns.nl/reizigers/ovchipkaart/opladen--activeren/index.html - "Er staan 2 producten (‘Reizen op saldo vol tarief’ en ‘Reizen op saldo NS korting’) op mijn OV-Chipkaart, hoe zit dat?"
 6. a b Website NS, Nieuwe abonnementen
 7. Treinreiziger.nl, Nieuwe NS abonnementen per 2012 geldig bij alle vervoerders
 8. Productvoorwaarden nieuwe abonnementen 2011, NS.nl (artikel 5.9)
 9. Productvoorwaarden nieuwe abonnementen 2011, NS.nl (artikel 13.7)
 10. Treinreiziger.nl
 11. Trouw (8 april 2011), NS stopt met voordeelurenkaart
 12. http://www.ns.nl/reizigers/klantenservice/klantenservice/uw-abonnement-wijzigen/van-2e-naar-1e-klas.html
 13. Het product overgang is slechts een dag geldig, maar om een volgende dag 1e klas te kunnen reizen moet het oude product wel eerst "gestopt" worden.
 14. Altijd Korting in bus, tram en metro in heel Nederland
 15. Nieuw landelijk kortingsabonnement voor OV-chipkaart
 16. Kinderen, 65-plus en groepen OV-chipkaart.nl
 17. Geen stad-/streek supplement meer bij NS abonnement, Qbuzz.nl
 18. http://webshop.veolia-transport.nl/nl/webshop/product/details/product/52/tariff/190/switch/0
 19. Reizen met visuele beperking
 20. eventuele restitutie is aan het loket mogelijk
 21. NS > Reizigers > Samenreiskorting
 22. website Jij en Ik
 23. http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/2222267/2007/07/03/Honden-gratis-in-ov-Rotterdam.dhtml
 24. OV-chipkaart.nl reizen met huisdier of fiets
 25. Arriva-FietsDagMee
 26. http://www.connexxion.nl/nieuws/24/westerscheldetunnel-bus/334
 27. Nachtvervoer en fiets gratis
 28. http://www.veolia-transport.nl/fastferries/kaarten-en-tarieven/tarieven/index.html
 29. Reisproducten GVB
 30. https://www.ov-chipkaart.nl/algemeen/productvoorwaarden/
 31. 40% korting met Arriva-treinen
 32. Dit product is tot 1 mei 2012 geldig.
 33. http://www.ov-chipkaart.nl/algemeen/productvoorwaarden
 34. Veolia schrapt in 2013 kortingstarief
 35. http://www.veolia-transport.nl/limburg/ov-chipkaart/regionale-tarieven/dalkorting/index.html
 36. De RET geeft het verkeerde advies "Kies RET MaandKorting 40% als u per maand meer dan € 55,00 gebruikt voor reizen op saldo voltarief."
 37. http://www.htm.net/Pages/DEF/5/586.HTML
 38. Openbaar Vervoer 65+ in Lelystad
 39. http://www.ret.nl/?id=504
 40. http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/07/11/moties-en-toezegging-ov-chipkaart-en-besluit-novb-enkelvoudig-in-en-uitchecken.html