Dame blanche (nagerecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dame blanche
Dame blanche
Alternatieve naam coupe Dänemark
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Bedenker Auguste Escoffier
Serveertemperatuur warme chocoladesaus op vanilleroomijs
Gang Dessert
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Een dame blanche (in Duitstalige landen bekend als coupe Dänemark) is een nagerecht met vanilleroomijs waar warme chocoladesaus overheen wordt geserveerd. Soms wordt de saus apart geserveerd. Een variant op de dame blanche is de dame noire: chocolade-ijs geserveerd met een saus van witte chocolade. Het originele gerecht van de Franse kok Auguste Escoffier bestond eigenlijk uit ijs van amandelmelk, gepocheerde perzik, citroensorbet en witte aalbessen.

Oorsprong van de naam[bewerken | brontekst bewerken]

François-Adrien Boieldieu was een Franse operacomponist. Een opéra comique van zijn hand was La Dame blanche (1825) met een libretto naar vijf verschillende werken van Walter Scott. De Dame blanche is de White Lady van Scott, een welgezinde geestverschijning (vergelijk de Nederlandse witte wieven). Chef-kok en operaliefhebber Escoffier noemde een gerecht naar deze opera.[1] Vroeger was het gerecht roomblank van kleur. Het bestond uit amandelijs, witte perzik en witte aalbessen met daaromheen een groen-witte citroensorbet.[2]

Bombe dame blanche[bewerken | brontekst bewerken]

De bombe dame-blanche is een ijssoort die wordt gemaakt in een bombevorm (gevroren in een halve bolvorm). De vorm wordt bekleed met vanille-ijs en opgevuld met een bombemengsel met als smaak amandelmelk.

Het bombemengsel bestaat uit:

Zie de categorie Dame blanche (dessert) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.