Daniël Dekker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Daniël Dekker in 2011.

Daniël Dekker (Pseudoniem van Henk Bakhuizen) (Amsterdam, 8 april 1960) is een Nederlands diskjockey.

Dekker ging na de middelbare school aan het werk als bankemployee. Hij begon zijn radiocarrière bij Radio Capitol. In 1980 ging hij als deejay aan de slag bij Radio Decibel in Amsterdam. Bij dat station werkte hij samen met onder andere Adam Curry, Jeroen van Inkel, Simone Walraven en Rob van Someren.

Alvorens hij in Hilversum ging werken was hij ook nog werkzaam bij Radio 10. Het was TROS-radiodirecteur Dick de Winter die Dekker naar de landelijke omroep haalde.

Voor de TROS presenteerde hij op Radio 1, Radio 2 en Radio 3 (later 3FM) TROS Nachtwacht (nacht van zondag op maandag, later van vrijdag op zaterdag en later op maandagnacht), Middle of the Road Show (op donderdagochtend), Nationale Hitparade Top 100 (op donderdagmiddag en later op zondagmiddag), de Mega Top 50 (eerst op zondagmiddag en later op zaterdagmiddag), Wereldhits (op zondagmiddag), Gouden Uren zowel op Radio 2 als 3FM op zondagochtend, later op zaterdagochtend op 3FM en op maandagochtend via Radio 2 en Poster. De laatste aflevering van Poster werd uitgezonden op vrijdag 7 juli 2006. Poster was eerst op Radio 2 te beluisteren, later op 3FM en uiteindelijk weer op Radio 2.

Op Radio 2 presenteert Daniël op werkdagen sinds september 1998 voor de TROS tussen 9:00 en 12:00 uur de Gouden Uren. Op zaterdag is hij van 16:00 tot 18:00 uur te horen met het livemuziekprogramma Muziekcafé vanuit Podium de Vorstin in Hilversum. Daarnaast bepaalt hij namens de TROS het beleid van Radio 2 en 3FM. Op vrijdag 19 december 2014 presenteerde Daniël Dekker de allerlaatste Gouden Uren. Daarna legt hij zich toe op zijn nieuwe functie als hoofdredacteur bij Sterren.nl en zijn managementtaken als eindredacteur van de programma's van AVROTROS op NPO Radio 2 en NPO 3 FM. Daarnaast blijft Dekker als adviseur en woordvoerder betrokken bij het Eurovisiesongfestival.

Dekker was in 2008, 2009 en 2010 juryvoorzitter bij de Marconi Awards, de belangrijkste Nederlandse radiovakprijzen. Hij zat ook in de jury van Buma Cultuur voor de Gouden Harpen en was jarenlang lid van de jury Edison Pop.

Daarnaast is hij ook voorzitter van de supportersvereniging van voetbalclub Ajax. In die hoedanigheid is hij ook opgenomen in de onderzoekscommissie van die club om te onderzoeken wat er in de afgelopen 10 jaar goed en fout is gegaan in het beleid van deze voetbalclub en hoe het eventueel anders moet om een topclub te blijven.

Sinds 2010 verzorgt Dekker het Nederlandse commentaar bij het Eurovisiesongfestival. In 2013 zorgde hij voor een kleine rel door de twee juryleden van het Songfestival te noemen, terwijl dit volgens de regels van het evenement niet mag. De twee juryleden, Eric van Tijn en Cornald Maas werden direct door de organisatie vervangen.[1]

Voorganger:
Cornald Maas
Nederlands commentator Eurovisiesongfestival
2010
(met Cornald Maas)
Opvolger:
Daniël Dekker en Jan Smit
Voorganger:
Cornald Maas en Daniël Dekker

2011-heden
(met Jan Smit)
Opvolger:
zittende
Bronnen, noten en/of referenties