Danny Elfman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Danny Elfman
Danny Elfman op de ComicCon 2010
Danny Elfman op de ComicCon 2010
Algemene informatie
Volledige naam Danny Robert Elfman
Geboren 29 mei 1953
Geboorteplaats Los Angeles
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1977 - heden
Genre(s) Soundtracks
Beroep Componist, Muziekproducent
Officiële website
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Daniel Robert Elfman (Los Angeles, Californië, 29 mei 1953) is een Amerikaans componist van filmmuziek, best bekend van de donkere, fantasierijke muziek die hij componeert voor de films van Tim Burton. Ook componeerde hij voor de televisie, waaronder het bekende thema van The Simpsons en Desperate Housewives.

Biografie[bewerken]

Danny Elfman is de zoon van kinderboekenschrijfster Clare 'Blossom' Elfman en saxofonist Milton Elfman. Hij groeide op in Golden Hills, Los Angeles, Californië (Elfman zelf beweert geboren te zijn in Amarillo, Texas; het is niet duidelijk hoe serieus dit bedoeld was). In 1971 vertrok hij samen met zijn broer Richard naar Frankrijk. Samen trokken ze het theatercircuit in.

Na Frankrijk vertrok Elfman naar Mali, maar door malaria werd hij gedwongen terug te keren naar Los Angeles. Hier werd hij herenigd met zijn broer, en richtten ze in 1972 samen de band "Mystic Knights Of The Oingo Boingo" op. In 1978 besloot Elfman de groep volledig van zijn broer over te nemen, en de richting van ska, rock en new wave in te slaan. Veel van de bandleden vertrokken, en van de oorspronkelijk +/- 20 leden bleven in totaal acht over (waaronder de oorspronkelijke blazers). De naam van de groep werd ingekort tot "Oingo Boingo" (of, kortweg, Boingo). De groep kreeg vooral in Californië een grote cultstatus.

Elfman componeerde zijn eerste filmmuziek voor de debuutfilm van zijn broer, The Forbidden Zone uit 1980. De soundtrack van de film is de eerste langspeelplaat waarop de muziek van Oingo Boingo te horen is.

Tim Burton, groot fan van Oingo Boingo, vroeg Elfman in 1985 de muziek te componeren voor zijn eerste grote film, Pee-wee's Big Adventure. Na deze film volgde een vruchtbare samenwerking, waarbij Elfman de muziek zou componeren voor bijna alle Burton-films, waaronder Beetlejuice, Batman en Batman Returns, Edward Scissorhands, het door Burton geproduceerde The Nightmare Before Christmas, de korte animatiefilm The World of Stainboy, Big Fish, Corpse Bride, Sleepy Hollow en Charlie and the Chocolate Factory. De enige uitzonderingen zijn Ed Wood, waarvan de filmmuziek werd gecomponeerd door Howard Shore, en Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street. Voor deze film werd de muziek gecomponeerd door Stephen Sondheim. In The Nightmare Before Christmas is Elfman ook te horen als de zangstem van Jack Skellington. Ook is hij te horen in Charlie and the Chocolate Factory; hij zong de liedjes in voor de Oempa-Loempa's.

Behalve voor Tim Burton heeft hij ook de muziek gecomponeerd voor een grote verscheidenheid aan films en televisieseries, waaronder Midnight Run, "The Simpsons", Dick Tracy, Sommersby, Mission: Impossible, Black Beauty, "Dilbert", Men in Black, Spy Kids, Red Dragon, Hulk en Desperate Housewives. Ook werkt hij regelmatig samen met andere regisseurs, als Sam Raimi (Darkman, Army of Darkness, A Simple Plan, Spider-Man) en Gus Van Sant (Good Will Hunting, To Die For, Milk).

Elfman is viermaal genomineerd geweest voor een Oscar, tweemaal in 1998 (voor Good Will Hunting en Men in Black), eenmaal in 2004 (voor Big Fish) en eenmaal in 2008 (voor Milk). Hij won een Emmy Award met de televisieserie Desperate Housewives in de categorie 'Outstanding Main Title Theme Music' en een Grammy Award met de film Batman in de categorie 'Best Instrumental Composition' voor de "Batman Theme".

Op 29 november 2003 trouwde hij met actrice Bridget Fonda. Ze hebben één zoon, Oliver Henry Milton Elfman, geboren in januari 2005.

Prijzen en nominaties[bewerken]

Academy Award-nominaties

Golden Globe Award-nominaties

Emmy Award-nominaties

Grammy Award-nominaties


Filmografie[bewerken]


Overige[bewerken]

Computerspellen

Televisiefilm

Televisieseries


Hitlijsten[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Batman Original Motion Picture Score 1989 02-09-1989 91 4 soundtrack
Black Beauty 1995 02-09-1995 90 3 soundtrack
Chicago - Music From The Miramax Motion Picture 2003 08-03-2003 86 2 soundtrack
Fifty Shades of Grey 2015 14-02-2015 10 1* soundtrack
Album met hitnotering(en)
in de Vlaamse Ultratop 200 albums
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Men in Black 1997 17-08-1997 20 11 soundtrack
Chicago - Music From The Miramax Motion Picture 2003 15-03-2003 17 6 soundtrack
Dark Shadows 2012 26-05-2012 157 1 soundtrack
Fifty Shades of Grey 2015 14-02-2015 79 1* soundtrack

Externe links[bewerken]