Danny Trejo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Danny Trejo
Danny Trejo tijdens de première van Grindhouse (2007)
Algemene informatie
Volledige naam Daniel Trejo
Geboren 16 mei 1944
Geboorteplaats Los Angeles
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1977-
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Daniel (Danny) Trejo (Los Angeles, 16 mei 1944) is een Amerikaans acteur.

Danny werd geboren in een wijk in Los Angeles, genaamd Echo Park. Als kind pleegde hij vele misdaden en raakte verslaafd aan drugs. Hij heeft als tiener vaak in de gevangenis gezeten.

In totaal bracht Trejo zo'n elf jaar door in de gevangenis. Daar wist hij zichzelf aanzien aan te meten door deel te nemen aan bokswedstrijden tegen medegevangenen. Hij werd zelfs een aantal keren verdienstelijk kampioen binnen de gevangenismuren. Toen hij in 1985 in een ontwenningskliniek zat, ontmoette hij een man die in de filmindustrie werkte. Toen Trejo een keer wat klusjes verrichtte bij een filmstudio werd hij herkend door een ex-medegevangene die voor een filmproductie werkte. Hij stelde voor om Trejo als acteur te trainen op het gebied van boksen/vechten. Door zijn indrukwekkende verschijning (Trejo's kenmerk: lange sluike haren, ruig gezicht en een lichaam vol tatoeages) werd Trejo snel gevraagd om te figureren in films en series.

Uiteindelijk behaalde Trejo zelfs een soort van cultstatus nadat hij in diverse films van regisseur Robert Rodriguez een belangrijke rol speelde. Zo is Trejo de enige acteur die in alle drie de From Dusk Till Dawn-films verscheen en in twee van de Desperado-films.

Filmografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Danny Trejo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.