Dansschool

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een dansles.

Een dansschool is een instelling die danslessen verzorgt. Ook het gebouw waarin de lessen gegeven worden, heet dansschool. Vaak heeft een dansschool iets weg van een café, zij het dat er altijd een dansvloer aanwezig is, en dat mensen er speciaal komen om te dansen. De danslessen worden gegeven door een dansleraar of -lerares. Bekende dansscholen in of nabij Amsterdam: Oostveen, Bonel, Molin, Kluver, Daniëls, Van Beek, James Meyer en Oostervink. Een deel ervan is in 2012 nog altijd actief. Dansschool Oostveen in Amsterdam (Amstelveenseweg) bestaat al meer dan 80 jaar.

Specialisatie[bewerken]

De meeste dansscholen leggen zich toe op een of enkele danssoorten, zoals stijldansen, salsadansen, rock-'n-roll, streetdance, linedance, formatiedansen, volksdansen of breakdance.

Organisatie[bewerken]

Een dansschool kan zich aansluiten bij een dansvereniging of dansbond. De dansschool moet hiervoor aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals de verplichting dat de dansleraren voldoen aan de door de bond goedgekeurde eisen. Lid zijn van een dansbond geeft de dansschool het recht om mee te doen aan danswedstrijden die worden georganiseerd door deze bond.

Medailletest[bewerken]

Naast het wedstrijddansen bestaat de mogelijkheid van het recreatieve dansen. Veel dansscholen bieden verschillende cursussen aan met een opbouwend niveau van moeilijkheid. Een danscursus wordt vaak afgesloten met een zogeheten danstest (ook wel eens afdansen genoemd). Een onafhankelijke jury beoordeelt iedere danser afzonderlijk (ook al wordt er in paren gedanst) en geeft een cijfer. Een veel gebruikt systeem is het systeem van medailletesten:

  • basis (of: beginners)
  • brons
  • brons-ster (deze is niet meer van toepassing)
  • zilver
  • zilver-ster
  • goud
  • goud-ster
  • topklasse 1 t/m 5

Dit systeem is niet voor iedere dansschool van toepassing. Soms worden bepaalde niveaus overgeslagen (bijvoorbeeld alleen basis, brons, zilver en goud) of bestaat er bijvoorbeeld nog goud-dubbelster en goud-triplester.

Dansopleiding[bewerken]

Naast de recreatieve dansscholen bestaan er ook officiële dansopleidingen, erkend door het ministerie, waar men zoals naar een gewone school naartoe kan, evenwel meestal na het slagen in een auditie. De balletschool is daar een voorbeeld van.
Ook in de muziekscholen bestaat er vaak een afdeling dans. In het hoger onderwijs telt Vlaanderen één professionele bacheloropleiding te Lier, onderdeel van de Hogeschool Antwerpen.
In Nederland biedt onder meer het Conservatorium van Den Haag een hogere dansopleiding aan. Daarnaast zijn er ook MBO-dansopleidingen.

Dansschool[bewerken]

Bij Dansinstituut (dansschool) Oostervink in Amsterdam leerde men vanaf 1927 behalve dansen ook omgangsvormen. Rond 1930 waren de gekostumeerde bals in het Vondelparkpaviljoen een hoogtepunt. In 1937 werd het tienjarig bestaan van dansschool Oostervink op passende wijze gevierd, waarbij door leerlingen en ex-leerlingen een geschenk werd aangeboden. De thés dansants in het Theater Bellevue waren rond 1960 een begrip. Bij wedstrijddansen kon hier het Oostervink-schaaltje gewonnen worden. Hierop stond zijn motto: make dancing your hobby but do it in style. Op de Leidsekade 102 leerde men vooral ballroom (English Style) en Latin American. Op het programma stonden: quickstep, slow rhythm, waltz, rumba, samba, calypso, cha-cha-cha, tango, rock 'n roll en quick waltz. Ook verzorgde Oostervink choreografie en dansvoorstellingen. Het cursuspakket van het Dansinstituut Oostervink is door Lex Ritman overgedragen aan de Nederlandse Vereniging van Dansleraren. Een andere dansschool, Oostveen, die al meer dan 80 jaar bestaat, is in tegenstelling tot Oostervink, nog altijd actief.