Danuta Siedzikówna

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Danuta Siedzikówna
Danuta Siedzikowna Sopot.jpg
Geboren 3 september 1928
Guszczewina
Overleden 28 augustus 1946
Gdańsk
Land/partij Flag of Poland.svgPolen
Rang hospitaal-soldaat

Danuta Siedzikówna, ook bekend als "Inka" en Danuta Obuchowicz (Guszczewina, 3 september 1928 - Gdańsk, 28 augustus 1946) was een Poolse hospitaal-soldaat in Armia Krajowa.

Nadat in 1943 haar moeder was vermoord door de Gestapo sloot Siedzikówna zich aan bij het gewapend verzet. Hier kreeg ze een medische opleiding. Na de oorlog ging ze aan het werk. Ze werd met andere collega's gearresteerd op beschuldiging van samenwerking met anticommunistisch verzet. Ze werd bevrijd door een verzetsgroep en sloot zich hier bij aan. Ze werd op 20 juli 1946 in Gdańsk gearresteerd toen ze medische voorraden ging halen voor een verzetsgroep. Ze werd beschuldigd van een aanval op de veiligheidsdienst en militie. Getuigen noemden haar slechts een verpleegster, anderen spraken dit tegen. Het hof besliste dat ze geen actieve rol had gespeeld in de aanval maar veroordeelde haar toch tot de dood. Een clementieverzoek weigerde ze te ondertekenen. Enkele dagen voor haar achttiende verjaardag werd ze geëxecuteerd. In haar laatste wil vroeg ze een priester haar familie op de hoogte te stellen van haar dood. Hij werd gevolgd door de geheime politie en op beschuldiging van spionage veroordeeld tot drieënhalf jaar cel.

Op 11 november 2006 werd ze postuum onderscheiden tot Commandeur in de Orde Polonia Restituta In 2007 werd het verfilmde theaterstuk "Inka 1946 - Ja jedna zginę" van regisseur Natalia Korynckia-Gruz op televisie uitgezonden.

Externe link[bewerken]