David Aubert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Karel de Stoute verrast David Aubert, een miniatuur uit L'Histoire de Charles Martel, Brussel, Koninklijke Bibliotheek

David Aubert (Hesdin, omstreeks 1435 - na 1480) was een kalligraaf, kroniekschrijver en kopiist, die voornamelijk werkte in opdracht van de hertogen van Bourgondië en actief was in de periode tussen 1458 en 1479.

Aubert was afkomstig uit een familie die oorspronkelijk afkomstig was van Kassel dat tot het graafschap Vlaanderen behoorde. Zijn vader, Jean Aubert, was boekhouder en kalligraaf.

David Aubert was werkzaam in zijn geboorteplaats Hesdin maar ook in Brugge, Brussel en Gent. Hij werkte voor Filips de Goede, Karel de Stoute, Margaretha van York, Anton van Bourgondië en Filips I van Croÿ en realiseerde een aantal luxueuze manuscripten in de vorm van compilaties, kopies, prozastukken en kronieken.

Werken[bewerken]

Een bladzijde uit Les visions du cheval Tondal, Los Angeles, Getty Center

De belangrijkste werken van Aubert zijn:

  • Chroniques et conquestes de Charlemaine, een compilatie die voltooid werd in 1458 in opdracht van Filips de Goede
  • L'Histoire de Charles Martel et de ses successeurs, door Aubert tussen 1463 en 1465 omgezet vanuit een anonieme tekst uit 1448 in opdracht van Karel de Stoute. Dit werk wordt bewaard in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel.
  • Renard de Montauban in opdracht van Filips de Goede voltooid in 1461-1462. Hiervan zijn er twee exemplaren; het eerste in de Bibliothèque de l'Arsenal, een afdeling van de Bibliothèque nationale de France te Parijs en het tweede in de Bayerische Staatsbibliothek te München
  • Les visions du cheval Tondal in opdracht van Margaretha van York voltooid in 1475. Dit werk was een omzetting van een 12de-eeuws verhaal geschreven in het Latijn door een Ierse monnik. De illustraties in het manuscript zijn van Simon Marmion. Dit werk bevindt zich in het Getty Center in Los Angeles.

Literatuur[bewerken]

  • P. COCKSHAW, La famille du copiste David Aubert, in: Scriptorium, 22, 1968, blz. 279-287.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • (fr) Danielle Quéruel Les Manuscrits de David Aubert in Cultures et civilisations médiévales 18, Parijs, 1999.
  • (fr) Richard E. F. Straub, David Aubert, Escripvain et Clerc, Amsterdam, 1995
  • G. Dogaer David Aubert in het Nationaal Biografisch Woordenboek, deel 1, kol. 53-54, Brussel, 1964