David Petraeus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
David Petraeus
David Howell Petraeus
David Howell Petraeus
Geboren 7 november 1952
Cornwall-on-Hudson (New York)
Politieke partij Onafhankelijk
Beroep Militair (Generaal)
20e directeur van de Central Intelligence Agency
Aangetreden 6 september 2011
Einde termijn 9 november 2012
President Barack Obama
Voorganger Leon Panetta
Portaal  Portaalicoon   Politiek

David Howell Petraeus (Cornwall-on-Hudson (New York), 7 november 1952) is een Amerikaanse oud-militair en generaal, en voormalig directeur van de CIA.

Biografie[bewerken]

Ouders[bewerken]

Petraeus' vader Sixtus Petraeus was een koopvaardijkapitein uit Franeker, die tijdens de beginfase van de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij vestigde zich in Cornwall-on-Hudson, waar hij in 1941 met de Amerikaanse Miriam Howell trouwde.[1] David haalde er in 1970 zijn middelbareschooldiploma aan Cornwall Central High School.

Militaire carrière[bewerken]

Petraeus in 2011

Na de high school ging Petraeus naar de Militaire Academie West Point. In zijn West Point-tijd was hij zeer fanatiek in football en ski-sporten. Hij was ook kapitein-cadet van de Brigade Staf op West Point. In 1974 studeerde Petraeus af.

Na West Point haalde hij als jong officier zijn doctoraalexamen in internationale betrekkingen aan Princeton. Daarna studeerde aan het Command and General Staff College (1983). Van 1985 tot 1987 gaf hij les aan West Point waarna hij werkte als adjudant van generaal John Galvin, de NAVO-opperbevelhebber, en van generaal Carl Vuono, de stafchef van het Amerikaanse leger.

In de jaren negentig werd hij als luitenant-kolonel geplaatst bij het kantoor van de Chef-Staf in Fort Campbell, Kentucky, waar hij het commando kreeg over het 187ste Infanterie regiment van het 3de Bataljon van de 101st Airborne Division. In 1991 werd hij als bataljonscommandant in zijn borst geschoten tijdens een schietoefening, waar een soldaat struikelde en de trekker overhaalde.

Na dat ongeluk ging Petraeus weer aan het werk, dit keer als assistent chef-staf plannen, operaties en training. In 1995 nam hij als hoofd militaire operaties deel aan de United Nations Mission in Haïti (UNMIH).[2] Na terugkeer uit Haïti vervulde Petraeus diverse functies bij de 82nd Airborne Division, het Pentagon en bij de generale staf van de Amerikaanse strijdkrachten.

In 2000 kreeg Petraeus, die inmiddels tot brigadegeneraal was bevorderd, zijn tweede grote ongeluk. Tijdens een parachutesprong ging zijn parachute te laat open, zodat hij hard landde waarbij hij zijn bekken brak. Na zijn herstel werd hij als generaal-majoor uitgezonden naar Bosnië als Chef-Staf Operatiën bij SFOR (2001-2002). Van 2002-2004 was Petraeus commandant van de 101e Airborne Divisie en nam als zodanig deel aan de inval in Irak. Bevorderd tot luitenant-generaal werd Petraeus van oktober 2004 tot medio 2005 commandant van de NAVO-trainingsmissie in Irak en daarna, in diezelfde rang, commandant van het US Army Combined Arms Center in Fort Leavenworth, Kansas.

Van 2005 tot 2007 was hij commandant van het United States Army Command and General Staff College.

In januari 2007 werd Petraeus bevorderd tot generaal en werd tot september 2008 opperbevelhebber van de Amerikaanse troepen in Irak. Eind mei 2008 werd Petraeus genomineerd voor de functie van opperbevelhebber van het US Central Command (CENTCOM); in juli werd de nominatie goedgekeurd door de Senaat. Op 31 oktober 2008 begon Petraeus zijn nieuwe functie.

Nadat Stanley McChrystal in juni 2010 als bevelhebber van de International Security Assistance Force in Afghanistan was ontslagen, werd Petraeus in juli 2010 aangesteld als opvolger.

CIA[bewerken]

Op 28 april 2011 werd hij door president Barack Obama genomineerd als de nieuwe directeur van de Central Intelligence Agency als opvolger voor Leon Panetta die minister van Defensie werd.

In augustus 2011 werd bekend dat Petraeus afscheid zou nemen van het leger;[3] hij is op 6 september 2011 begonnen als directeur van de CIA.

Schandaal[bewerken]

Op 9 november 2012 legde hij deze functie neer. Hij gaf daarvoor als verklaring dat hij een buitenechtelijke relatie zou hebben gehad. Het zou gaan om Paula Broadwell, de schrijfster van zijn biografie All In: The Education of General David Petraeus.[4]

Veldslagen en decoraties[bewerken]

Petraeus nam deel aan de Bosnische Oorlog, de Golfoorlog, de Oorlog in Afghanistan en de Irakoorlog. Hij bezit het Distinguished Service Cross, het teken van het Legioen van Verdienste en de Bronzen Ster.

Op 16 maart 2012 heeft Petraeus van minister van Defensie Hans Hillen de onderscheiding van Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden uitgereikt gekregen. Het Koninklijk Besluit bij de uitreiking van de onderscheiding werd zowel in het Engels als in het Fries voorgelezen.[5]


Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Stamreeks US-generaal Petraeus, door Albert Hoekstra en Tineke Slof
  2. Aan deze missie namen ook Nederlandse mariniers deel.
  3. Petraeus to officially retire to take CIA job, CNN, 31/08/2011
  4. CIA-baas David Petraeus stapt op vanwege overspel RTL Nieuws, 9 november 2012
  5. Generaal David Petraeus ‘gelauwerd’ in het Fries, Leeuwarder Courant, 17 maart 2012