De Bezige Bij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Bezige Bij
Oprichting 12 december 1944
Eigenaar WPG Uitgevers
Land Vlag van Nederland Nederland
Website http://www.debezigebij.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Bezige Bij is een Amsterdamse uitgeverij, die op 12 december 1944 illegaal werd opgericht door Geertjan Lubberhuizen en Rut Matthijsen. De uitgeverij is tegenwoordig gefuseerd met Balans en is in eigendom van WPG Uitgevers.

Dit gebeurde om het onderduiken van Joodse kinderen te kunnen bekostigen en buiten het censurerende toezicht van de door de Duitse bezetter opgerichte Kultuurkamer te kunnen blijven. De eerste uitgave was de rijmprent De achttien dooden van de dichter Jan Campert, waarvan de oplage de 15.000 bereikte. Lubberhuizen en Matthijsen waren actief in het door Lubberhuizen opgerichte Utrechts Kindercomité voor het redden van Joodse kinderen, waar ook Piet Meerburg en Sjoerd Leiker bij betrokken waren.

Officiële oprichting[bewerken]

Twee dagen na de oorlog ging De Bezige Bij verder als legale uitgever. Met Charles van Blommestein en Wim Schouten (een erkend uitgever) vormde Geert Lubberhuizen de directie van de 'Coöperatieve Vereeniging De Bezige Bij'. Het lukte Lubberhuizen, vanaf 1956 enig directeur, om vrijwel alle grote namen van de moderne naoorlogse Nederlandse literatuur aan zijn uitgeverij te binden. Zijn bekendste serie was de 'Literaire Reuzenpocket'.

Fonds[bewerken]

De uitgeverij is vooral bekend om de literatuur, fictieboeken, maar gaf ook uiteenlopende titels in andere segmenten uit. Daaronder de Amerikaanse 'Gouden Boekjes, een kinderserie die vanaf 1949 door Annie M.G. Schmidt en Han G. Hoekstra werd vertaald. In 1967 gaf De Bij de gebundelde uitgave van de krantenstrips van 'Tom Poes' en 'Ollie B. Bommel' van Marten Toonder uit. De uitgeverij beschikt over een fonds met honderden Nederlandse en buitenlandse auteurs.

In 1969 vierde de Bij z'n 25-jarig bestaan met een foto van alle auteurs in de bibliotheek van het Rijksmuseum Amsterdam. Hetzelfde deed de uitgeverij nog eens dunnetjes over met alle nog in leven zijnde auteurs voor het 60-jarig bestaan, dat werd gevierd op 12 december 2004.

Auteurs[bewerken]

Enkele Nederlandstalige auteurs[bewerken]

Auteurs in het Nederlands vertaald[bewerken]

Verder lezen[bewerken]

  • Richter Roegholt, De geschiedenis van De Bezige Bij, 1942-1972. Amsterdam, De Bezige Bij, 1972 {364 blz.)
  • Hans Renders, Gevaarlijk Drukwerk. Een vrije uitgeverij in oorlogstijd, Amsterdam, De Bezige Bij, 2004 (256 blz.}

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]