De Collega's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Collega's
Genre Komedie
Speelduur 30 minuten
Hoofdrollen Jo Crab
Agnes De Nul
Mandus De Vos
Tuur De Weert
Loet Hanekroot
Tessy Moerenhout
Jacky Morel
Nellie Rosiers
Jenny Tanghe
Nora Tilley
Jaak Van Assche
Bob Van Der Veken
Manu Verreth
René Verreth
Johny Voners
Regie Jan Matterne
Vincent Rouffaer
Scenario Jan Matterne
Muziek Pieter Verlinden
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 9 september 1978
Einde 21 februari 1981
Afleveringen 37
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De Collega's was een Vlaamse komische reeks gemaakt door de openbare omroep BRT. Ze liep drie seizoenen lang, van 9 september 1978 tot 21 februari 1981. Er werden in totaal 37 afleveringen gemaakt.

De reeks speelt zich af in de kantoren van het ministerie van financiën. De ambtenaren die er werken worden karikaturaal voorgesteld: het werkritme laat veel tijd vrij die wordt opgevuld met geroddel, gekibbel, getreiter en het lezen van de krant. Eenieder heeft zijn kleine kantjes en de collega's zullen geen kans laten liggen om die uit te buiten. Er is ook een grote portie drama aanwezig, iets wat men tegenwoordig nog zelden tegenkomt in komische reeksen.

Het scenario werd geschreven door Jan Matterne, die ook het eerste seizoen regisseerde. Vincent Rouffaer regisseerde het tweede en derde seizoen. De vaste acteurs van de reeks hoorden bij het toneelgezelschap Mechels Miniatuur Teater (tegenwoordig 't Arsenaal geheten).


Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Personages[bewerken]

Serie één[bewerken]

Enkele gastrollen werden gespeeld door Romain Deconinck, Lea Couzin, Ray Verhaeghe en Heddie Suls. De vaste personages waren in serie één:

  • Paul Tienpondt, directeur (gespeeld door Bob Van Der Veken). Hij treedt krachtdadig en met vaste hand op. Zoals het de archetypische directeur betaamt heeft hij steeds een sigaar in de mond. Achter zijn rug noemt men hem den Tientonner. Paul Tienpondt duikt ook eens op in het 6de seizoen van F.C. De Kampioenen.
  • Philemon Persez, afdelingschef (gespeeld door René Verreth). Zijn huwelijk werkt niet al te best en zijn vrouw scheidt van hem. Hij heeft een platonische relatie met zijn secretaresse Mireille. Hij beschikt niet over de nodige capaciteiten om kantoorchef te zijn en laat geregeld over zich heen lopen.
  • Mireille Puis, secretaresse van Persez (gespeeld door Nellie Rosiers). Zij zoekt de man van haar dromen, maar vindt hem nergens. Zo is ze in dit seizoen bezig een partner te zoeken via een huwelijksbureau en komt ze op "de dienst Tienpondt" Guido tegen, een garagist, maar zelf maakt ze iedereen wijs dat hij technisch ingenieur is.
  • Jomme Dockx, classificeerder (gespeeld door Manu Verreth, tweelingbroer van René die Persez vertolkt). Hij is een ietwat simpele ziel waarmee de anderen de vloer aanvegen. Hij kan maar niet ophouden om met bewondering over zijn zoon Adelbert te spreken, die we overigens nooit te zien krijgen in de televisieserie. In de film "De kollega's maken de brug" krijgen we Adelbert wel te zien, maar als jonge knaap van rond de twintig, en de lof van Guillaume (zoals Jomme officieel heet) komt uit: Adelbert zorgt ervoor dat ze bevrijd geraken uit het ministerie. Jomme Dockx duikt ook eens op in het 6de seizoen van F.C. De Kampioenen.
  • Jean de Pesser, opsteller (gespeeld door Jaak Van Assche). Hij heeft een grote mond maar een klein hartje, vooral als het over zijn gehandicapte zoon Eddy gaat.
  • Gilbert van Hie, klerk (gespeeld door Tuur De Weert). Salonanarchist. Hij spant samen met De Pesser als het hem goed uitkomt, maar ook tegen hem als het hem goed uitkomt.
  • Bonaventuur Verastenhoven, onderafdelingschef (gespeeld door Mandus De Vos). Hij is pedant en gemanierd waardoor de anderen hem pesten omwille van zijn vermeende homoseksualiteit. Hij staat op een correct gebruik en correcte uitspraak van de Nederlandse taal, in die tijd Algemeen Beschaafd Nederlands geheten. Zijn perfectionistische werkhouding zorgt voor vertraging bij de afhandeling van dossiers. Verastenhoven is eigenlijk niet geschikt voor een leidinggevende functie.
  • Betty Bossé, typiste (gespeeld door Tessy Moerenhout). Zij is de jongste van de bende, maar laat niet met zich spotten.
  • Hilaire Baconfoy, gangwachter 1ste klas (gespeeld door Jacky Morel). Zijn enige job is de hele dag in de gang te zitten wachten op niets en hij heeft dus de tijd om zich met alles te bemoeien. Hij spreekt Frans of krom Vlaams met een zwaar Brussels accent, hetgeen sterk op de zenuwen van Verastenhoven werkt. Baconfoy duikt ook eens op in het 6de seizoen van F.C. De Kampioenen.
  • Arabelle Lucas, gemeenzaam madame Arabelle genoemd (gespeeld door Jo Crab). In de eerste serie is ze nog een doodgewone koffiemadam die met de koffie rondkomt, maar in de tweede serie wordt ze bevorderd tot mess-bediende in de kantine. Zij roddelt en stookt graag.

Serie twee[bewerken]

In serie twee zijn enkele kleine veranderingen waar te nemen. Halverwege deze reeks wordt Betty Bossé vervangen door Kris Berlo (Agnes De Nul). Ook maakt directeur-generaal Jan Clerkx (Loet Hanekroot) voor het eerst zijn opwachting. De collega's nemen hun intrek in een compleet nieuw kantoorgebouw. Zo nieuw zelfs dat de trappen er nog niet in staan, enkel de lift werkt. Dit leidt tot problemen...

In dit seizoen wordt voor het eerst gebruikgemaakt van buitenopnamen.

Serie drie[bewerken]

Serie drie lijkt in weinig opzichten op de voorafgaande twee reeksen. Paul Tienpondt is inmiddels verdwenen, hij heeft een functie kunnen bemachtigen bij Sociale omgang.

Philemon Persez is hem als directeur opgevolgd, wat tot gevolg heeft dat Bonaventuur Verastenhoven in de hiërarchie opschuift naar de positie van afdelingschef. De functie van Verastenhoven wordt ingenomen door Thierry de Vucht (Johny Voners), zoon van een vermaarde senator. Kris Berlo is de persoonlijke secretaresse van de directeur-generaal geworden. Haar plaats op de vierde verdieping, waar de Collega's werken, staat echter niet lang leeg. Caroline Van Kersbeke (Nora Tilley) zal de Collega’s bijstaan als nieuwe typiste, men kent deze dame uit seizoen 2, waar ze een gastrol heeft gespeeld. Feit is wel dat ze sinds toen een ware metamorfose heeft ondergaan en in plaats van een truttebel, nu een echte jonge frivole dame is geworden. Dit tot grote vreugde van Jean De Pesser en Thierry De Vucht, waarmee ze in de loop van het seizoen een verhouding krijgt.

Mireille Puis is ondertussen weg wegens "rare geruchten",en in de voorlaatste aflevering duikt zij ineens terug op: om haar oude geliefde Phillemon Persez op te zoeken en de collega's op de hoogte te stellen dat zij een BOM (Bewust Ongehuwde Moeder) is geworden. De koffiedame Madame Arabelle is, zoals we in aflevering 2 van de nieuwe koffiedame vernemen, op de ziekenkas gezet om nadien op brugpensioen te kunnen gaan. Zij maakt echter halverwege het seizoen weer een kleine opwachting, om Hilaire Baconfoy te helpen zijn groentewinkeltje weer rendabel te maken.

De strenge en beruchte Jenny Vanjes (Jenny Tanghe) verschijnt ook opnieuw ten tonele, nadat ze in het eerste seizoen te werk werd gesteld ter vervanging van Betty (toen zij dankzij Paul Thienpondt kon gaan, wegens het hebben van een relatie met diens zoon Theo). Als typiste is ze nu bevorderd tot secretaresse van haarzelf (bedoelend op niet van de directeur of personeelschef).

Het feuilleton eindigt met de terugkeer van Mireille Puis, wat een stroom van ontwikkelingen in gang zet. Philemon Persez besluit zijn secretaresse Jenny Vanjes te ontslaan, zodat Puis haar oude betrekking van secretaresse weer kan innemen. Bovendien krijgt Persez van de directeur-generaal de opdracht één werknemer van zijn directie te ontslaan en deze naar het departement ‘streekeconomie’ over te laten plaatsen. Persez kiest ervoor afscheid te nemen van Bonaventuur Verastenhoven. Hoewel Verastenhoven in een ultieme smeekbede Persez wil laten geloven dat híj de enige vriend van de directeur is, vertelt Persez hem dat hij voor Verastenhoven, van alle collega’s, het minste vriendschap voelt. De twee hebben in het verleden namelijk vaak harde woorden met elkaar gehad. Verastenhoven verlaat aangeslagen het lokaal. Terwijl hij de deur van de directie-Persez achter zich dicht doet, geeft hij Philemon Persez een laatste veeg uit de pan.

In de allerlaatste aflevering zorgt Verastenhoven ervoor dat de directie-Persez wordt opgeheven. Alle collega’s worden naar verschillende departementen overgeplaatst. Nog eenmaal komen zij in hun oude kantoor samen (uiteraard met uitzondering van Vanjes en Verastenhoven) om naar de reisverhalen van Jomme Dockx, die kort daarvoor is teruggekeerd van een reis naar het bedevaartsoord Lourdes, te luisteren.

Afleveringen[bewerken]

Serie 1 Serie 2 Serie 3

Aflevering 1: Met pensioen
Aflevering 2: De hoed
Aflevering 3: De valies
Aflevering 4: De stoel
Aflevering 5: Het huurhuis
Aflevering 6: De brief
Aflevering 7: De zoon
Aflevering 8: De ideeënbus
Aflevering 9: De liefde
Aflevering 10: De diefstal
Aflevering 11: De stembriefjes
Aflevering 12: Het feest

Aflevering 1: De verhuizing
Aflevering 2: Alainke
Aflevering 3: De examens
Aflevering 4: De inspectie
Aflevering 5: De gijzeling
Aflevering 6: De nieuwe typiste
Aflevering 7: De bijverdienste
Aflevering 8: De archiefkamer
Aflevering 9: De tijdelijken
Aflevering 10: De aprilgrap
Aflevering 11: De groentewinkel
Aflevering 12: De plechtige communie
Aflevering 13: De vakantie

Deel 1: De muur
Deel 2: De beeldende kunst
Deel 3: De quiz
Deel 4: De ruzie
Deel 5: De enquête
Deel 6: De computer
Deel 7: De reddingsoperatie
Deel 8: De robotfoto
Deel 9: Het dossier
Deel 10: De tijdelijke
Deel 11: Eén man te veel
Deel 12: De kantoortuin

De Kollega's Maken De Brug[bewerken]

In 1988 kwam er een langspeelfilm in de bioscoop die het verhaal enigszins verderzet, zie De Kollega's Maken de Brug.

Nalatenschap[bewerken]

De Collega's genoot eind jaren 70, begin jaren 80 grote populariteit in Vlaanderen. Hoewel het karakter van Paul Thienpondt het publiek zeer aansprak, wordt serie drie toch algemeen beschouwd als de "leukste en meest aansprekende" reeks.

In de stripreeks De Kiekeboes belt Charlotte in het album De Haar-Tisten in strook 11 naar een "collega van Kiekeboe". De man die het telefoontje beantwoordt is Persez.

Enkele Collega's (Bob Van Der Veken, Jacky Morel en Manu Verreth) hadden ook ooit een gastrol in een aflevering van het 6de seizoen (aflevering: "Bij Xavier") van F.C. De Kampioenen. Zij speelden daarin opnieuw hun personages uit "De Collega's".

Midden jaren 90 werden er drie video's uitgebracht met het beste uit "De Collega's". De hele reeks is inmiddels ook op dvd uitgebracht.

Externe links[bewerken]