De Duif (kerk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Duif
De Duif aan de Prinsengracht 756
De Duif aan de Prinsengracht 756
Plaats Amsterdam
Gebouwd in 1858
Restauratie(s) 2006
Architectuur
Architect(en) Theo Molkenboer
Interieur
Orgel Smits orgel (ca. 1862-1882), gerestaureerd door Elbertse in 2005-2006[1]
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Duif is een van oorsprong katholiek kerkgebouw aan de Prinsengracht 756 in Amsterdam. Tot 1974 was het de katholieke Sint-Willibrorduskerk binnen de Veste. Sinds 2006, na een restauratie door Stadsherstel Amsterdam, wordt de kerk verhuurd voor uiteenlopende evenementen.

Geschiedenis[bewerken]

Vroeger stond op de plaats van De Duif de suikerfabriek Het Fortuyn. Toen deze afbrandde, werd hier in 1796 de Sint-Willibrorduskerk gebouwd ter vervanging van het eeuwenoude schuilkerkje "Het Vrededuifje" aan de Kerkstraat (op de plek waar later een postkantoor stond). De kerk nam de bijnaam van het oude kerkje mee. Deze werd in de loop der jaren "De Duif".

In 1858 werd de oude kerk vervangen door een nieuwe, naar plannen van architect Theo Molkenboer. Dit is derhalve de derde Duif-kerk in Amsterdam.

De kerk is in neoclassicistische stijl gebouwd en heeft een neobarokke voorgevel. Ze valt eigenlijk alleen op vanaf de overkant van de gracht. Het gebouw is een rijksmonument. Het beschikt over een groot Smits-orgel, dat zowel door rijk als gemeente erkend is als monument. Dit orgel (het grootste Smits-orgel boven de grote rivieren — III/P/46) werd op 25 september 2006 na een grondige restauratie weer feestelijk in gebruik genomen. In 2008 bestond het huidige monument De Duif 150 jaar.

Functies[bewerken]

De kerk is sinds 1974 de thuisbasis van de oecumenische gemeente De Duif, die hier wekelijks op zondag haar vieringen organiseert (10.30 uur). Een bekende voorganger van de gemeente was Jos Brink. Ook Ernst Stern ging hier voor. Doordat de kerk een hoge ruimte heeft, is zij geschikt voor evenementen met een paar honderd bezoekers.

De akoestiek wordt gekenmerkt door een nagalm die door een nieuw aangebracht zwevend akoestisch plafond kan worden bijgesteld tijdens het gebruik als locatie voor concerten, zoals symfonieorkesten, kamerkoren, orgelconcerten en operavoordracht. Ook worden er evenementen gehouden als dansvoorstellingen, productpresentaties, televisieopnamen, theater, shows en beurzen, en kan er getrouwd worden. Verder zijn er grote jaarlijkse evenementen zoals Tangomagia en de Tribal Art Fair. Het gebouw bood in de zomer van 2006 onderdak aan tal van evenementen in het kader van het Holland Festival. Ook werden er verscheidene televisie- en filmopnamen gemaakt. De ruimte wordt verhuurd via de nv Stadsherstel. In 2011 werd het gebouw ook gebruikt voor de Dutch MTV Awards.

Externe links

Noten