De Gouden Uil Literatuurprijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Gouden Uil is een sinds 1995, jaarlijks uitgereikte Belgische boekenprijs voor oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk.

Toelichting[bewerken]

Men deelt zowel prijzen uit voor literatuur als voor kinder- en jeugdboeken. Twee autonome jury's, waarin telkens vijf deskundigen zetelen, nomineren elk jaar vijf boeken per categorie. De prijs de Gouden Uil heeft een sterke uitstraling in het culturele en literaire milieu en heeft een grote impact op de naambekendheid van de auteur en de verspreiding van zijn/haar werk.

Vanaf 2000 werd De Gouden Uil Prijs van de Lezer, of de publieksprijs ingesteld. Deze verving de Non-Fictie prijs. Uit de genomineerde boeken voor De Gouden Uil Literatuurprijs kan de lezer zijn of haar favoriete boek kiezen en dit door stemming via het internet of via de stemformulieren in Standaard Boekhandel, bibliotheken, HUMO en Letters magazine kenbaar maken.

De laureaten in beide categorieën ontvangen een prijzengeld van € 25 000 en een trofee naar een ontwerp van Ever Meulen. De overige genomineerden gaan niet met lege handen naar huis. Elke genomineerde ontvangt een prijs van € 1500. De Gouden Uil is een initiatief van Standaard Boekhandel, HUMO, Canvas en Radio 1.
Vanaf januari 2006 fungeert Antwerpen op uitnodiging van burgemeester Patrick Janssens als gaststad voor De Gouden Uil. In een rechtstreeks uitgezonden Canvasprogramma maakt men de laureaten bekend.

Samen met de Libris Literatuur Prijs en de AKO Literatuurprijs vormt de "De Gouden Uil" een "uitgelezen" trio vanwege het hoge prijzengeld.

Bij de rechtstreeks uitgezonden bekendmaking van de laureaten zorgden de schrijvers zelf voor sterke momenten. Marjolijn Hof schetste hoe haar boek Een kleine kans ontstond tijdens het bekijken van een TV-programma rond een bergbeklimmer. De lofzang door bekende personen voor de genomineerden beperkte men tot soundbites. Grünberg bekende dat hij € 5000 van zijn prijzengeld schonk aan de vertalingsplannen van Guantanamo and the abuse of presidential power, van de mensenrechtenadvocaat Joseph Margulies.

In 2011 werd er geen prijs uitgereikt om Boek.be de nodige tijd te geven een visie te ontwikkelen over de wijze waarop en de middelen waarmee zij De Gouden Uil vanaf 2012 kan organiseren[1].

De prijs gaat in 2012 verder als De Gouden Boekenuil. Gaststad is nu Gent, in plaats van Antwerpen, en de Standaard Boekhandel is geen ondersteunende partner meer [2].

Laureaten[bewerken]

  • 2011
    • Geen prijsuitreiking.

Trivia[bewerken]

Naar analogie met de Gouden Uil Literatuurprijs werd in 2007 de prijs de Gouden Duim in het leven geroepen. Het is de eerste Nederlandstalige sms-(literatuur)prijs.

Referenties[bewerken]

  1. [1]
  2. http://www.boek.be/nieuws/vernieuwde-gouden-boekenuil-vliegt-2012-weer-uit-dankzij-fintro

Externe link[bewerken]

Officiële website