De Kolk (Noardeast-Fryslân)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Kolk (Friesland))
De Kolk
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Kolk (Friesland)
De Kolk
Situering
Provincie Friesland
Gemeente Noardeast-Fryslân
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 15′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021)
15
Overig
Postcode 9852 / 9853
Woonplaats (BAG) Warfstermolen / Munnekezijl
Foto's
Silhouet van de buurtschap vanaf de streek 't Oech
Silhouet van de buurtschap vanaf de streek 't Oech
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

De Kolk is een buurtschap in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland die ligt ten noordoosten van Warfstermolen en ten zuidwesten van Munnekezijl. De buurtschap ligt aan de Gruijtsweg en Olde Borchweg. De buurtschap is qua adressering verdeeld onder Warfstermolen en Munnekezijl.

Door De Kolk stroomt een afwateringssloot, die ten noorden van de Kolk Nieuwlandsried ten zuiden ervan Oudlandsried wordt genoemd. Ten noorden van De Kolk ligt de polder Ooster-Nieuwkruisland en ten zuiden het voormalig eiland 't Oech.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De buurtschap ontwikkelde zich vanaf het begin van de 20ste eeuw. Het oudste huis ligt even ten noorden van de oude Zeedijk en dateert uit 1894. De naam van de buurtschap komt voor op kaarten vanaf de jaren 1960.[1]

Gemaal en molen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het oudste (witte) huisje van De Kolk in de polder Ooster-Nieuwkruisland staat het stenen gebouwtje van een (elektrisch) gemaal dat in 1937 werd geplaatst ter vervanging van de poldermolen: De Oostermolen, die hier stond tussen 1845 en 1937. De molen werd zo genoemd ter onderscheiding van de De Westermolen bij Kollumerpomp die in hetzelfde jaar werd neergezet.