De Lariks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Lariks
De Lariks in 2010
De Lariks in 2010
Locatie De Lariks 1, Assen
Bouw gereed 1915
Bouwstijl cottagestijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 469370
Architect J. Stuivinga
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Lariks (1915) is de naam van een landhuis en landgoed in de Nederlandse stad Assen.

De verschillende bronnen zijn het er niet over eens of De Lariks werd gebouwd in opdracht van Jhr. Mr. Henri Elisa Eduard Röell (1872-1954) of van diens schoonvader minister Jacob Theodoor Cremer (1847-1923). Röell bewoonde het huis omdat hij van zijn schoonvader de opdracht had gekregen om toezicht te houden op de ontginning van het bij Assen gelegen Zeijerveld.

Het gebouw werd ontworpen door architect Jan Stuivinga in de zogeheten cottagestijl. Karakteristiek is de klokvormige voorgevel. De entree heeft een afdakje dat rust op zuilen van Bentheimer zandsteen. In de geveltop is, recht boven de entree, een negenruits oeil de boeuf aangebracht. Tuinarchitect Jan Vroom jr. legde de tuin en het Lariksbos aan.

Van 1925 tot 1955 waren huis en landgoed eigendom van de familie Akkerman. In 1955 werd het geheel door de gemeente opgekocht, die een deel van het landgoed wilde gebruiken voor stadsuitbreiding. Begin jaren zestig werd de buurt Lariks aangelegd rond het landgoed. Het huis werd in 1960 verkocht aan het Groene Kruis en werd er een opleidingscentrum voor kraamverzorgsters gevestigd. Vervolgens was het een kantoor van de VVV (vanaf 1983), een gezinsvervangend internaat (vanaf ca. 1993) en sinds 2001 is het weer een woonhuis. Het pand is een erkend rijksmonument.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties