De Mortel ('s-Hertogenbosch)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Mortelkazerne
De Mortel
Locatie
Locatie Weversplaats 's-Hertogenbosch
Adres Weversplaats 21 t/m 83Bewerken op Wikidata
Coördinaten 51° 41′ NB, 5° 18′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie kazerne
Huidig gebruik woningen
Start bouw 1744
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 21740
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Mortel aan de Waterstraat is een appartementencomplex in de binnenstad van 's-Hertogenbosch aan de gelijknamige straat De Mortel. Eerder was hier een kazerne.

De huisvesting van militairen in de garnizoensstad 's-Hertogenbosch was in de 17e en 18e eeuw een zware last voor de stad en zijn inwoners. Militairen sliepen in barakken, of werden ondergebracht bij burgers thuis. In 1740 besloot het stadsbestuur om vier kazernes te bouwen. De Tolbrugkazerne, de Sint-Jacobskazerne, Berewoutkazerne en De Mortel. De voormalige kazerne in de Tolbrugstraat is gesloopt bij de ombouw van het Burgemeester Loeffplein en winkelcentrum de Arena. De kazerne aan de Bethaniëstraat naast het Groot Tuighuis is ook gesloopt. De Berewoutkazerne is wel bewaard gebleven, evenals De Mortel. In de voormalige kazerne aan de Berewoutstraat zijn appartementen te vinden.

De Mortel is een voormalige kazerne. Dit gebouw is in 1744 gebouwd. De ramen zijn diep in de vensteropeningen gelegd. De vensterneggen zijn wit geverfd, om zo veel mogelijk licht op te vangen.

In 1913 brak er brand uit in de voormalige kazerne. Het puntdak is toen vervangen door een plat dak. Dit platte dak is in 1989 weer vervangen door een puntdak, sinds het een appartementencomplex is.