De Peperklip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vorm van bovenaf

De Peperklip is een woongebouw gelegen aan de Rosestraat in de wijk Feijenoord in de Nederlandse stad Rotterdam. Van bovenaf gezien heeft het bouwwerk de vorm van een opengebogen paperclip. Het bouwwerk, bedoeld als sociale woningbouw en in 1979 ontworpen door Carel Weeber, bestaat uit 549 woningen en is aan de ronde uiteinden 8 etages hoog. Hier vindt men de galerijontsluiting. In het middengedeelte is het vier lagen hoog. Hier is gekozen voor portiekontsluiting. Het gebouw was in opdracht van Gemeentelijke Woningbedrijf Rotterdam gebouwd en de totale projectkosten bedroegen 45 miljoen euro.

De oplevering vond plaats in 1981/1982. Tegenwoordig wordt het gebouw door de woningbouwcorporatie Vestia beheerd.

In de Peperklip is veel overlast geweest: de vorm van het gebouw zorgt voor geluidsoverlast en in het gebouw zijn veel kansarmen gehuisvest. Na 20 jaar overlast heeft Vestia een nieuwe aanpak gekozen waarbij niet het gebouw, maar de bewoners centraal stonden. Dit beleid, waaronder het inbraakveilig maken, probleemhuurders uit huis zetten en het vervangen van keukens, badkamers en cv's lijkt zijn vruchten af te werpen. Rond het 25-jarig jubileum in augustus 2007 waren, volgens onderzoek, 74% van de bewoners trots om in de Peperklip te wonen[1].

Er werd wel gezegd dat het gebouw het tweede duidelijke markeerpunt van de stad was - na het Feyenoordstadion dat voor treinreizigers vanuit zuidelijke richting aangaf dat de stad Rotterdam bereikt was. Sinds de komst van de spoortunnel is dit overigens verleden tijd.

De naam Peperklip verwijst behalve naar paperclip naar de toenmalige burgemeester Bram Peper.

Afbeeldingen[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. Trots op Peperklip, De Havenloods IJsselmonde, 8 augustus 2007

Externe links[bewerken]