De Rijp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Rijp
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van De Rijp Wapen van De Rijp
(Details) (Details)
De Rijp
De Rijp
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Alkmaar Alkmaar
Coördinaten 52° 33′ NB, 4° 51′ OL
Detailkaart
Locatie in de gemeente Graft-De Rijp
Locatie in de gemeente Graft-De Rijp
Foto's
Dorpsgezicht
Dorpsgezicht
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Rijp is een dorp in de gemeente Alkmaar, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het is de geboorteplaats van Jan Adriaanszoon Leeghwater.

Geschiedenis[bewerken]

De Rijp was in de 17e, 18e en 19e eeuw zeer welvarend, dankzij de walvisvaart. Door het inpolderen van het Schermeer, de Starnmeer en de Beemster raakte de Rijp zijn directe verbinding met de Zuiderzee kwijt, waardoor aan de walvisvaart een einde kwam.

Tot en met 31 december 2014 was De Rijp onderdeel van de gemeente Graft-De Rijp, die op 1 januari 2015 deel is opgegaan in de gemeente Alkmaar.

Brand in 1654[bewerken]

In de nacht van 6 op 7 januari 1654 brak een gigantische brand uit in De Rijp. De brand begon in een hennepkloppersmolen. Snel greep het vuur om zich heen en binnen een mum van tijd waren er ongeveer 400 huizen verwoest. Er werd dag en nacht geblust door de brandweer, omdat nog een week lang de vlammen steeds oplaaiden. Door de inspanningen van de burgers, boeren en gezagsdragers vielen er geen slachtoffers en kon de wederopbouw snel beginnen. Het grootste deel van het dorp ging bij deze brand verloren: behalve de circa 700 woningen waren dit ongeveer 100 pakhuizen met olie, teer en hennep, 50 hekelhuizen, 4 bruggen, 5 schuiten, 60 scheepstuigen, 400 netten, 400 bonden hennep, hennepmolens, 4 paarden, 22 koeien en 90 schapen. Enkel de kerk uit 1529 en het raadhuis uit 1630 overleefden de brand en staan er nu nog. Een door Egbert van der Poel gemaakt schilderij van de brand is te bezichtigen in Museum In 't Houten Huis.

Cultuur[bewerken]

Bezienswaardigheden[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van rijksmonumenten in De Rijp

Evenementen[bewerken]

In De Rijp vinden diverse evenementen plaats zoals onder meer koningsdag in april, de braderie in juni, het Tuingr8 StraatTheaterFestival in juli, boekenmarkt in centrum van De Rijp in augustus, kermis in september, Sinterklaasintocht in november [2]

Op 26 april 2014 vindt de eerste Koningsdag 2014 plaats met daarbij een bezoek aan De Rijp door de koninklijke familie.[3]

Economie[bewerken]

Winkelen[bewerken]

In winkelcentrum Het Boegbeeld zijn winkels voor de dagelijkse boodschappen. Op industrieterrein De Volger (aan de zuidzijde van de N244) bevinden zich een paar winkels. Op vrijdagavond is de koopavond.

Er is een weekmarkt op donderdag van 11.00 tot 17.00 uur op het Jan Boonplein.

Natuur[bewerken]

Onderwijs[bewerken]

Er zijn diverse basisscholen in De Rijp:

  • De Tweemaster (openbaar)
  • Vinckhuysenschool (openbaar)
  • De Baanbreker (Rooms-Katholiek)
  • St. Jozef (Rooms-Katholiek)

Verenigingen[bewerken]

Enkele verenigingen in de Rijp zijn onder andere:

Voorzieningen[bewerken]

  • Bibliotheek Graft-De Rijp

Verkeer en vervoer[bewerken]

De Rijp is bereikbaar via de A9 en de A7 en de N244. Openbaar vervoer is er per bus van Connexxion met lijn 123 van Station Alkmaar naar De Rijp en lijn 301 van EBS van Amsterdam Centraal via Purmerend naar De Rijp.

Bekende inwoners[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties