De Samenzwering van Claudius Civilis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Samenzwering van Claudius Civilis
Rembrandt Harmensz. van Rijn 046.jpg
Museum Nationalmuseum
Locatie Stockholm
Kunstenaar Rembrandt van Rijn
Jaar 1662
Type Olieverfschilderij
Afmetingen 196 × 309 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Samenzwering van Claudius Civilis is een schilderij van de Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn.

Het schilderij hangt in het Nationalmuseum in Stockholm. Het was ooit het grootste schilderij van Rembrandt van Rijn, maar Rembrandt heeft er een stuk uitgesneden.

Het schilderij uit 1661 was bestemd voor de galerij van het nieuwe stadhuis op de Dam, wat nu het paleis op de Dam is. Historische schilderijen stonden hoog in aanzien in de zeventiende eeuw. Dit schilderij vertelt het verhaal van Julius (Claudius) Civilis. Hij kwam in opstand tegen de Romeinse bezetter. Kort na het afronden van de Spaanse oorlog wilde Amsterdam door opdracht te geven tot het schilderen van dit schilderij een vergelijking trekken. Maar het viel niet in de smaak. De bestuurders vonden het te donker. Omdat Rembrandt Claudius Civilis, de leider van de opstand van de Batavieren tegen de Romeinen, als een zwakke, oude man afbeelde, beschouwden de burgemeesters van Amsterdam het als misplaatst. Een jaar later is het schilderij van de Batavier verwijderd. Henrick Hooft, Cornelis de Graeff, Cornelis Jan Witsen en Cornelis van Outshoorn waren betrokken bij de afwijzing van het schilderij. Het werd vervangen door een schilderij van Govert Flinck, dat door Jurriaen Ovens werd afgeschilderd.

Oorspronkelijk moet het schilderij volgens Rembrandtkenner Ernst van de Wetering 6,5 bij 6 meter groot zijn geweest. Het paste goed op de plaats van bestemming in het stadhuis, maar op de markt was het niet te verkopen in die omvang. Daarom sneed de schilder de kern uit het doek en gooide de rest weg. Het resterende schilderij meet 3 bij 2 meter.