De Strubben-Kniphorstbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Strubben-Kniphorstbos
Natuurgebied
De Strubben-Kniphorstbos (Nederland)
De Strubben-Kniphorstbos
Situering
Land Nederland
Coördinaten 53° 4′ NB, 6° 42′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Anloo en Schipborg
Informatie
Oppervlakte 3,77 km²
Opgericht 1938 (militair oefenterrein)
2006 (natuurgebied)
Beheer 1938 - 2006 Defensie
2006 - heden Staatsbosbeheer
Foto's
Kenmerkende begroeiing in de Strubben-Kniphorstbos

De Strubben-Kniphorstbos is een natuurgebied van 377 hectare, gelegen tussen Anloo en Schipborg in de Nederlandse provincie Drenthe.[1] Het is het enige archeologische reservaat van Nederland.

De dubbele naam van het gebied is ontleend aan de 'stobbige' eiken[2] in het gebied en aan mr. Gerrit Kniphorst die in de negentiende eeuw de eigenaar en ontginner was van de toenmalige heidevelden. In het gebied zijn diverse sporen te vinden uit de prehistorie. Van de vier hunebedden zijn er nu nog twee (D7 en D8) aanwezig. Het gebied herbergt daarnaast een zestigtal grafheuvels. Het terrein is in de twintigste eeuw lange tijd (vanaf 1938) in gebruik geweest als militair oefenterrein.

Reservaat[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 werd het overgedragen aan Staatsbosbeheer en aangewezen als archeologisch rijksmonument. De inrichting van het bos is daarna volgens de landschapsbenadering aangepakt. De cultuurhistorische waarden wogen hierbij het zwaarst. Het historisch landgebruik in verschillende periodes, met de elementen en structuren die daarbij horen, was leidend. Als natuurgebied valt het reservaat deels onder het Drentsche Aa-gebied, een Natura 2000-gebied.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Strubben-Kniphorstbos, Anloo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.