De Trouwe Waghter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Trouwe Waghter
De Trouwe Waghter
Basisgegevens
Plaats Tienhoven
Bouwjaar 1832
Type wipmolen
Functie voorheen poldermolen
Bestemming  Voorheen bemalen van het waterschap Breukelerveen en Tienhoven, thans draaien op vrijwillige basis
Huidig gebruik  poldermolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus rijksmonumentBewerken op Wikidata
Monumentnummer  26483
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Trouwe Waghter is een wipmolen ten oosten van het dorpje Tienhoven in de Nederlandse provincie Utrecht.

De molen werd in 1832 gebouwd ter vervanging van twee oudere molens die elders het waterschap bemaalden. Als gevolg van turfwinning en het ontstaan van de Loosdrechtse Plassen werd bemaling in het oostelijke gedeelte van de polder noodzakelijk en verrees deze molen. Tot 1948 heeft de molen de polder bemalen door middel van een scheprad. In 1950 ging de molen over in particuliere handen en werd het binnenwerk uitgebroken en werd de molen tot weekendverblijf ingericht. In 1960 kwam de molen in handen van Natuurmonumenten en deze organisatie liet de molen in 1970 draaivaardig restaureren. Sindsdien is de molen op vrijwillge basis af en toe draaiend te bewonderen. In 2011 is de molen gerestaureerd. De molen heeft roeden met een lengte van ruim 20 meter die zijn voorzien van het Oudhollands hekwerk met zeilen.

Op 4 september 1982 stelde de toenmalige burgemeester van Maarssen de molen en het bijbehorende schutsluisje (Dwarsdijk 13 in Tienhoven) weer in gebruik.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De molen heeft de naam De Trouw Waghter sinds de Tweede Wereldoorlog. Deze naam heeft de molen te danken aan de rol die de molen voor onderduikers heeft gespeeld. De toenmalige molenaar gaf door middel van diverse wiekstanden signalen door.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie De Trouwe Waghter, Tienhoven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.