De wetten van de magie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Wetten van de Magie)
Ga naar: navigatie, zoeken

De wetten van de magie is een serie high fantasyboeken geschreven door de Amerikaanse schrijver Terry Goodkind, met door Keith Parkinson geïllustreerde kaften. De boeken volgen de protagonisten Richard Cypher, Kahlan Amnell en Zeddicus Zu'l Zorander op hun queeste om de beheersing over de wereld in handen te houden van het Licht. De belangrijkste verhaallijn van de serie is de ontwikkeling die Richard Cypher (een jonge man bij aanvang van de serie) doormaakt, de krachten die hij ontwikkelt, de manier waarop hij deze inzet, en zijn relatie tot de biechtmoeder, Kahlan Amnell. Ieder boek is enigszins verbonden met een 'Wet van de Magie' (zie hieronder) – daarom kreeg de serie in de Nederlandse vertaling de titel De Wetten van de Magie mee, in plaats van de Engelse titel The Sword of Truth. Volgens een schatting uit 2008 waren er wereldwijd al meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht in meer dan 20 verschillende talen.[1]

Wetten van de magie[bewerken]

De wetten van de magie zijn de wetten die worden beschreven in de serie. In elk boek staat één van deze wetten centraal. In totaal zijn er tien wetten en één ongeschreven wet, wat maakt dat er in deze reeks in totaal elf boeken (en een proloog) zijn verschenen. De wetten zijn als volgt:

 1. Mensen zijn dom – met de juiste motivatie zal bijna iedereen bijna alles geloven. Omdat mensen dom zijn, zullen ze een leugen geloven omdat ze willen dat die waar is, of omdat ze bang zijn dat hij waar zou kunnen zijn. De hoofden van mensen zitten vol kennis, feiten en overtuigingen, en het meeste ervan is onwaar, toch denken ze dat het allemaal waar is. Mensen zijn dom; ze kunnen maar zelden het verschil tussen een leugen en de waarheid zien, en toch zijn ze ervan overtuigd dat ze het kunnen, en zijn zo des te gemakkelijker voor de gek te houden. (Dit betreft veelal gewone mensen – tovenaars worden in de reeks geacht niet zo snel ergens in te trappen, maar zijn zeker niet immuun.)
 2. De beste bedoelingen kunnen het grootste kwaad tot gevolg hebben.
 3. Hartstocht beheerst rede.
 4. Er schuilt magie in oprechte vergiffenis, magie om te helen in vergiffenis die je schenkt en nog meer in vergiffenis die je krijgt.
 5. Let op wat mensen doen, niet alleen wat ze zeggen, want daden zullen een leugen verraden.
 6. De enige vorst door wie je je kunt laten regeren is de rede.
 7. Het leven is de toekomst, niet het verleden.
 8. Talga Vassternich - Wees de zege waardig.
 9. In de werkelijkheid bestaan geen gedeeltelijke of volledige tegenstrijdigheden. (Als je in tegenstrijdigheden gelooft, verloochen je het bestaan van de wereld om je heen en de aard der dingen. In plaats daarvan hang je elk willekeurig idee aan dat je bevalt en verbeeld je je dat iets bestaat, domweg omdat je het graag zou willen. Iets is wat het is; het is zichzelf. Er is geen sprake van tegenstrijdigheden.)
 10. Moedwillig de waarheid verdraaien is verraad aan jezelf.

Ongeschreven wet[bewerken]

Er is één ongeschreven wet, die als volgt werd beschreven door Zeddicus Zu' l Zorander: "[Het is] de regel van alle regels – de ongeschreven regel – de regel onuitgesproken sinds de dageraad van geschiedenis… Maar Barracus wilde dat je deze regel zou kennen; het is het geheim van het gebruiken van de macht van een oorlogstovenaar. De enige manier om het uit te drukken, om ervoor te zorgen dat je het zou begrijpen wat hij van plan was je te vertellen, was jou een ongeschreven boek te geven om zo de betekenis van de ongeschreven wet uit te leggen."

Boeken[bewerken]

De serie bestaat uit volgende delen:

Engelse titel Eerste uitgave (VS) [2][3] Titel van Nederlandse vertaling Serie "De wetten
van de magie"
Extra informatie
Wizard's First Rule 15 augustus 1994 Het zwaard van de waarheid 1e deel
Stone of Tears 15 september 1995 Steen der tranen 2e deel
Blood of the Fold 15 oktober 1996 De bloedbroederschap 3e deel
Temple of the Winds 15 september 1997 De tempel der winden 4e deel
Soul of the Fire 13 april 1999 Ziel van het vuur 5e deel
Faith of the Fallen 22 augustus 2000 Zuster van de duisternis 6e deel
Pillars of Creation 20 november 2001 Zuilen der schepping 7e deel
Debt of Bones 31 december 2001 De aflossing Proloog
Naked Empire 21 juli 2003 Het weerloze rijk 8e deel
Chainfire 4 januari 2005 Ketenvuur 9e deel "Chainfire Trilogy, Part 1"
Phantom 18 juli 2006 Fantoom 10e deel "Chainfire Trilogy, Part 2"
Confessor Vlag van Verenigde Staten 13 november 2007
Vlag van Nederland 26 februari 2008
De ongeschreven wet 11e (laatste) deel "Chainfire Trilogy, Part 3"
The Law of Nines 2009 De wet van negen Epiloog
The Omen Machine 16 augustus 2011 De Omen Machine
The First Confessor 2012 De eerste biechtmoeder

Trivia[bewerken]

 • Het verhaal van De aflossing werd oorspronkelijk geschreven als kort verhaal voor de in 1998 uitgeven bloemlezing onder de titel Legends. In 2001 werd het verhaal uitgegeven als zelfstandige novelle.
 • In de VS werd ook een tv-serie opgenomen onder de titel Legend of the Seeker. De reeks bestond uit twee seizoenen.

Externe link[bewerken]

Bronnen en noten
 1. Nordyke, Kimberly. Raimi brings fantasy to syndication with 'Wizard'. Reuters (2008-01-29) Geraadpleegd op 2008-12-02
 2. Bron: www.amazon.com, geraadpleegd op 12 oktober 2007, gezocht op de 'Hardcover (1st edition)' versie van elk deel.
 3. Alle delen zijn in de Verenigde Staten eerst met harde kaft ('hardcover') uitgegeven. Daarna zijn van de meeste delen inmiddels ook pocketversies ('paperback') verschenen. Zowel op de officiële website van Terry Goodkind als op de Engelstalige Wikipedia worden de uitgavedata van deze versies helaas door elkaar gebruikt, hetgeen tot verwarring zou kunnen leiden over de juistheid van genoemde data. Op www.amazon.com is het mogelijk te kiezen van welke versie ('hardcover' of 'paperback') men de details wil zien, waardoor duidelijkheid ontstaat. Getoond wordt de vroegste uitgavedatum.