De blinkende boemerang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De blinkende boemerang
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 106
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Paul Geerts
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De blinkende boemerang is het honderdzesde stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Paul Geerts en gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 13 januari 1976 tot en met 22 mei 1976. De eerste albumuitgave in de Vierkleurenreeks was in augustus 1976, met nummer 161.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Uitvindingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Suske, Wiske en tante Sidonia zien op tv een oproep voor twee gevaarlijke criminelen. Per abuis wordt er een foto van de pop van Lambik uit de poppenfilm getoond, en professor S. Kinknook werkt aan een nieuwe expeditie. Lambik wordt aangezien voor de misdadiger. Hij vlucht door de stad en verstopt zich in een kartonfabriek. Met een kartonnen vliegtuig kan hij aan de agenten ontsnappen, maar als het begint te regenen stort hij neer bij een groot huis. Het huis staat vol met opgezette dieren en Lambik blijkt in het huis van de bioloog S. Kinknook te zijn beland. Hij vermomt zich als kangoeroe en wordt door een medewerker van de zoo gepakt.

De vrienden horen berichten over een sprekende kangoeroe en zien in de dierentuin dat het om Lambik gaat. Lambik kan ontsnappen en belt professor Barabas. De professor vindt het verhaal ook erg grappig en Lambik is erg teleurgesteld en boos dat hij niet meer hulp kan verwachten. De professor vertelt dat S. Kinknook op zoek is naar een diamanten boemerang. Dan komen Ghun en Smook bij Lambik en hij vertelt dat zelfs zijn vrienden hem niet steunen. Jerom komt terug, hij zat in de selectie van de Olympische Spelen maar mag niet meedoen.

De vrienden horen via de radio dat het vliegtuig dat S. Kinknook naar Australië bracht is neergestort boven het oerwoud. Ze vertrekken met de gyronef om de vriend van professor Barabas te zoeken. Op hun reis worden ze gehinderd door een vliegtuig dat een koker naar de gyronef werpt. In de koker zit een briefje van Lambik, hij wil na het verraad in de dierentuin niks meer met zijn vrienden te maken hebben. De gyronef wordt geraakt en moet een noodlanding maken, Lambiks vliegtuig raakt een rots en kan nog net de luchthaven van Sydney halen. Lambik bekijkt de stad en komt bij een boksmatch terecht, degene die de reuzenkangoeroe kan verslaan krijgt een grote prijs. Per ongeluk wordt Lambik als deelnemer aangezien en hij wint van het dier door een list te gebruiken. Lambik wint 100.000 dollar, en de organisatie had dit niet verwacht, en wil eigenlijk niet betalen. De directeur nodigt Lambik daarom uit en voert hem dronken in zijn kantoor. De mannen sluiten Lambik op in een kist en smijten deze boven het oerwoud uit hun helikopter. Lambik wordt door koalabeertjes neergeslagen en meegenomen naar het vliegtuigwrak van S. Kinknook. De man schrikt als hij hoort dat zijn vriend Barabas is neergestort in de woestijn. Hij vertelt Lambik over de legende over een stam in het oerwoud, die door de zegen van de diamanten boemerang eeuwige jeugd bezit. S. Kinknook is te zwak, hij vraagt Lambik op zoek te gaan naar de Berg der Geesten waar de Tjoeringa’s de diamanten boemerang afschieten.

De gyronef is stuk en het lukt niet deze te repareren. Jerom zet een zeil op de machine en blaast zo hard dat ze vooruit vliegen. De vrienden komen ook aan in Sydney. Ze zien een foto van Lambik op de voorpagina van de krant, hij heeft een bokswedstrijd gewonnen. Ze gaan naar de directeur van de bokshal. Jerom moet het opnemen tegen een enorme kerel, maar dit kost hem niet veel moeite en na "zacht" aandringen door Jerom vertelt de directeur dat Lambik ergens in het oerwoud moet zijn. Lambik zet zijn tent op in het oerwoud en ontdekt een geraamte in zijn bed. Dan ontmoet hij de Bebeba’s, Pygmeeën, die hem houden voor een geschenk van de goden. Lambik wordt meegenomen naar het dorp en krijgt nieuwe kleding. Ze vinden dat hij prachtig haar heeft."het is zo fijn dat men het niet ziet". Hij wordt als leider aangesteld, niet door zichzelf deze keer, vind dat natuurlijk geweldig, en hij wil het geheim van de boemerang nog altijd bemachtigen.

De gyronef is hersteld en de vrienden gaan naar het oerwoud. 's Nachts wordt Schanulleke gestolen en Wiske achtervolgt het koalabeertje. Wiskes verdwijning wordt ontdekt en de vrienden volgen het spoor dat Wiske heeft achtergelaten. Wiske komt bij S. Kinknook en hoort dat hij malaria heeft, hij liet Wiske lokken door een koalabeertje Schanulleke te laten stelen. Wiske ontdekt dat het koalabeertje praten kan. Dan vinden de vrienden Schanulleke en het koalabeertje. Ze horen het hele verhaal en gaan naar het vliegtuigwrak. Tante Sidonia blijft bij de zieke man. De anderen gaan op zoek naar de Tjoeringa’s en de diamanten boemerang. Dan komen ze Lambik tegen die leider is van de lokale bevolking en ze sluiten uiteindelijk weer vriendschap. Daarna is de Nacht van de Tjoeringa’s en er worden vuren op de berg der geesten aangestoken. Het oerwoud wordt doodstil en de geesten der voorvaderen van de Bebeba’s leggen de diamanten boemerang op het werptuig. Als de boemerang overvliegt, krijgt iedereen een vreemd gevoel.

S. Kinknook geneest van zijn ziekte en de vrienden horen dat de bevolking weer één jaar jonger is geworden. Dan komt het vliegtuig van Ghun en Smook overgevlogen en ze bestoken de berg met bommen om zo de boemerang te kunnen stelen. Maar Jerom en Lambik kunnen het vliegtuig laten neerstorten, de boemerang is veilig, en de vrienden beloven niemand over de boemerang te vertellen, zodat anderen niet op zoek gaan naar het ding.

Achtergronden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dit verhaal werd in 1989 ook in het Engels uitgegeven, met de titel "Bob & Bobette" - The Diamond Boomerang (1989).
  • De twee bandieten Ghun en Smook ontlenen hun naam aan de televisieserie Gunsmoke.

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 85 13 januari 1976 - 22 mei 1976 De bokkige bombardon De raap van Rubens
Het Nieuwsblad van het Zuiden 67 18 maart 1976 - 28 juli 1976 De bokkige bombardon De raap van Rubens
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 161 augustus 1976 De bokkige bombardon De gouden locomotief
Suske en Wiske Collectie 24 1988

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]