De drakenburcht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De drakenburcht
Stripreeks Bommelsaga
Volgnummer 5
Scenario Marten Toonder
Tekeningen Marten Toonder
Eerste druk 16 september 1941
Lijst van verhalen van Heer Bommel en Tom Poes
Portaal  Portaalicoon   Strip

Tom Poes en de drakenburcht (in boekuitgaven/spraakgebruik verkort tot De drakenburcht) is het vijfde verhaal van de Bommelsaga, geschreven en getekend door Marten Toonder. De eerste aflevering van het verhaal verscheen op 16 september 1941 en het liep tot 17 oktober 1941 in stroken in De Telegraaf.[1][2]

Dit is het eerste verhaal waarin slot Bommelstein een rol speelt. Ook de Oude Schicht doet zijn intrede.

Samenvatting[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Op voorspraak van Liezelotje komt de rentmeester van de markies van Muizenis, Jonkheer Leegh van Hooft, naar het huisje van Tom Poes. De dochter van de markies meent namelijk dat Tom Poes overal raad op weet, ook nu haar vader spoorloos verdwenen is. Tom Poes zegt zijn hulp toe, waarop de rentmeester spoorslags vertrekt. Terwijl hij nog nadenkt hoe te beginnen, hoort hij geknal buiten. Op de drempel van zijn huisje ziet hij daarna heer Bommel staan in zijn geruite jas. Heer Bommel heeft een dertien jaar oude auto gekocht, de Oude Schicht. Met die auto wil hij een huis zoeken dat past bij zijn stand. Eigenhandig heeft heer Bommel de auto opgelapt.

Wanneer hun auto (de Oude Schicht) het begeeft, staan ze net bij een kasteel dat te huur staat, de drakenburcht. Heer Bommel wil dit kasteel kopen en ze gaan naar binnen om eens rond te kijken. Eenmaal binnen zien ze een zwevend dienblad vol met eten dat een luik binnen gaat. Ondanks bezwaren van heer Bommel, besluit Tom Poes om het luik te gaan onderzoeken. Ze treffen de markies van Muizenis aan, die gevangengenomen is door Hocus Pas. Ontsnappen blijkt echter niet zo gemakkelijk, want een draak bewaakt de enige uitgang. Uiteindelijk ontsnappen ze dankzij de verdwijnmantel van Hocus Pas, waarbij de draak versteent. De toverkracht van Hokus Pas verzwakt dusdanig dat de tovenaar naar de Zwarte Bergen moet vluchten.

Het lukt heer Bommel zijn Oude Schicht weer aan te slingeren. Eerst brengt hij Tom Poes naar huis en vervolgens de markies van Muizenis. Enkele weken later wordt Tom Poes met een koets door een lakei opgehaald om een feestmaaltijd te komen gebruiken bij de nieuwe heer van Bommelstein, heer Bommel. Ook de markies van Muizenis is uitgenodigd.

Voetnoot/Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
De geheimzinnige roverhoofdman
Bommelsaga
16 september 1941 - 17 oktober 1941
Opvolger:
Het verdwijneiland