De klinkende klokken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De klinkende klokken
Stripreeks Suske en Wiske
Volgnummer 200
Scenario Paul Geerts
Tekeningen Marc Verhaegen
Lijst van verhalen van Suske en Wiske
Portaal  Portaalicoon   Strip

De klinkende klokken is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het scenario is van Paul Geerts en de tekeningen zijn van Marc Verhaegen. Het is gepubliceerd in De Standaard en Het Nieuwsblad van 3 februari 1992 tot en met 26 mei 1992. De eerste albumuitgave was in september 1992.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Dit verhaal speelt zich af op de volgende locaties:

  • België, snuffelmarkt, China, gebied waar de bewoners zich nog kleden als in de tijd van de grote mandarijnen met kasteel van Tsing en huis van Wangsné, bergen van Tibet.

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

In dit verhaal komen de volgende personages voor:

Uitvindingen[bewerken | brontekst bewerken]

In dit verhaal spelen de volgende uitvindingen mee:

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Lambik koopt op een snuffelmarkt een pendule voor de jarige tante Sidonia. In China werkt een man aan zijn levenswerk, hij wil zijn ziel in deze klok stoppen en door het getik zal er vrede op aarde komen. Spionnen van Tsing Tchang Païng luisteren Wangsné Wang Pang af en komen in actie als de klok af is. Wangsné stopt zijn ziel in een witte duif. De witte duif kan ontsnappen en hij verandert in een paradijsvogel. Hij kan daardoor nu spreken en heeft de snelheid van het licht.

De meesteres legt haar eigen kwaadaardige ziel in de klok en hierdoor ontstaat chaos in de hele wereld. In het huis van tante Sidonia ontstaat grote verwarring doordat alle klokken een andere tijd aangeven. Ook Lambik krijgt moeilijkheden als hij met de trein wil reizen. Als er met een medewerker van de sterrenwacht wordt gebeld, krijgen de vrienden te horen dat de atoomklok is stilgevallen. De vrienden gaan naar professor Barabas, die vertelt dat de geleerden ook niet snappen wat er aan de hand is. Dan arriveert de paradijsvogel. De ziel van Wangsné komt uit Loem-Pia en vertelt over zijn klok in China: als de ziel terugkeert in de vogel, wordt het zwakke dier in het bedje van Schanulleke gelegd. De vrienden weten nu dat ze naar China moeten om ervoor te zorgen dat alles weer normaal wordt en dus gaan ze met de gyronef richting China. Door een stommiteit van Lambik moeten ze een noodlanding maken in Tibet, waar tante Sidonia door een yeti wordt meegenomen. Tante Sidonia wordt in het hol van de yeti gevangen. Ze vertelt hem over alle huishoudelijke taken die de yeti zal moeten doen, waarna ze door de yeti weer naar buiten wordt getrapt. De vrienden reizen nu snel weer verder met de gyronef, die door Jerom is gerepareerd. Loem-Pia is ervandoor gegaan en vertelt een Chinese Nachtegaal over zijn avontuur, hij wordt door de vogel neergeslagen waarna ze Tsing waarschuwt. Tsing wil de Nachtegaal doden. De vogel ziet haar vergissing in en kan nog net ontsnappen. Loem-Pia komt weer bij en kan de vrienden waarschuwen en Jerom verslaat de handlangers van Tsing. De vrienden krijgen lokale kleding van een lieve vrouw. Het huis van Wangsné wordt gevonden en zijn lichaam ligt bewusteloos op de grond. Tante Sidonia blijft in het huis en de anderen gaan op zoek naar de klok. Bij de rivier aangekomen worden de vrienden aangevallen door de handlangers van Tsing.

Als Loem-Pia moet vluchten voor pijlen ontdekt hij toevallig de grot met de klokkenverzameling van Tsing. De klok van Wangsné staat hier ook en Jerom verslaat de handlangers opnieuw, de vrienden zien dat er brand in het huis is uitgebroken. De ziel van Wangsné komt weer uit de paradijsvogel en jaagt de ziel van Tsing uit de klok, alle klokken krijgen vleugels en de chaos op de aarde stopt. De paradijsvogel vliegt snel naar het lichaam van Wangsné waarna de ziel terugkeert in zijn eigen lichaam. De paradijsvogel wordt weer een duif en tante Sidonia gaat met Wangsné op weg naar haar vrienden. Suske en Wiske worden gevangengenomen, maar Lambik en Jerom arriveren al snel. De klokken komen naar Tsing en haar handlangers, als ze wil vluchten kan tante Sidonia haar neerslaan. De boeven worden verslagen. Tsing ziet nu haar fouten in en Wangsné schenkt haar vergeving. Wangsné krijgt de verzameling klokken van Tsing en de vrienden gaan naar huis.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Tching Tchang Païng is een verwijzing naar het Antwerpse Sint-Jansplein, uitgesproken in het Antwerps dialect.
  • Het verhaal bevat 48 pagina's i.p.v de gebruikelijke 56 pagina's.

Uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties
Krant of tijdschrift Nummer Publicatiedatum Voorganger Opvolger
De Standaard / Het Nieuwsblad 131 3 februari 1992 - 26 mei 1992 De tootootjes Het kristallen kasteel
Het Nieuwsblad van het Zuiden 113 De tootootjes Het kristallen kasteel
Haagsche Courant 22 april 1992 - 12 augustus 1992
Utrechts Nieuwsblad 28 april 1992 - 20 augustus 1992
Eindhovens Dagblad
Brabants Dagblad
Limburgs Dagblad
Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Vierkleurenreeks 233 september 1992 De tootootjes Het kristallen kasteel
Luxe reeks september 1992 De tootootjes Het kristallen kasteel
Suske en Wiske Collectie 43 1994