De rouille et d'os

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De rouille et d'os
Regie Jacques Audiard
Producent Jacques Audiard
Pascal Caucheteux
Martine Cassinelli
Scenario Jacques Audiard
Thomas Bidegain
naar Craig Davidson
Hoofdrollen Matthias Schoenaerts
Marion Cotillard
Bouli Lanners
Première 2012
Speelduur 120 minuten
Taal Frans
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De rouille et d'os is een Frans-Belgische film uit 2012 van regisseur Jacques Audiard.

Verhaal[bewerken]

Ali is een werkloze twintiger die zijn zoontje Sam alleen opvoedt. Zij verlaten het grauwe Noord-Frankrijk om bij Ali's zus in het zonnige Zuid-Frankrijk in te trekken. Omdat hij verschillende gevechtstechnieken beheerst, geeft een veiligheidsfirma hem jobs. Als portier van een discotheek ontmoet hij Stéphanie, een orkatrainster in Marineland. Stéphanie krijgt een verschrikkelijk ongeluk waardoor ze haar onderbenen verliest. Ali komt in contact met een zekere Martial, die bewakingscamera's installeert. Martial stelt aan Ali voor om deel te nemen aan illegale straatgevechten.

Rolverdeling[bewerken]

Productie[bewerken]

De film is gebaseerd op het verhaal Rust and Bone van de Canadese schrijver Craig Davidson. Hij zou oorspronkelijk Un goût de rouille et d'os heten, de titel waaronder het verhaal in het Frans is vertaald.

De titel slaat op de smaak die men in de mond ervaart wanneer men een klap in het gezicht heeft gekregen.

Het is de zesde langspeelfilm van Jacques Audiard. Na diens vorige successen werd er hard naar uitgekeken.

De Belgische participatie in het project uit zich niet enkel in de hoofdrol voor Schoenaerts, maar ook in de bijrol voor Bouli Lanners en de financiële inbreng door Les Films du Fleuve, de productiemaatschappij van Jean-Pierre en Luc Dardenne.

Op 17 mei 2012 ging de film wereldwijd in première op het Filmfestival van Cannes. De dag nadien kwam hij in België in de bioscoop.

Ontvangst[bewerken]

De film kreeg in het algemeen positieve reacties. Vooral de rol van Cotillard werd geprezen als haar beste rol ooit en ook de opmerkelijke verschijning van Schoenaerts werd niet onopgemerkt voorbijgegaan. Op IMDB heeft de film een zeer degelijke 7,5/10 en op RottenTomatoes haalt de film een 84% bij de critici.

Externe links[bewerken]