De vier ruiters van de Apocalyps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De vier ruiters, afbeelding uit de Apokalyps van St. Severus

De vier ruiters van de Apocalyps worden beschreven in hoofdstuk 6 van het boek Openbaring uit het Nieuwe Testament. De profetie rondom de vier ruiters zal pas uitkomen nadat de opname van de gemeente heeft plaatsgevonden en de antichrist aan de macht is. Door christenen die niet in een Opname van de gemeente geloven, wordt de opvatting aangehangen dat deze profetie nu al deels voltrokken is of zich aan het voltrekken is.

Het woord Apocalyps komt uit het Grieks en betekent het wegnemen van een bedekking. Hoewel het woord dus letterlijk niet meer betekent dan een Openbaring, gaat het in het geval van de ruiters om de openbaring van dood en verderf, om een apocalyptische eschatologie. Dit is zoals het woord apocalyps tegenwoordig wordt gebruikt in het dagelijks taalgebruik.

In de Bijbel komen de ruiters één voor één ten tonele. Dit loopt parallel aan de eerste vier zegels. De paarden hebben een symbolische kleur die bij de ruiter hoort. Met het openen van het eerste zegel komt het witte paard met op zijn rug de Overwinnaar. Er is geen consensus over wie deze ruiter is, al wordt hij door de meeste mensen gezien als de Antichrist. Anderen beweren, mede vanwege de kleur, dat het Christus zelf is.[bron?] Als tweede komt met het openen van het tweede zegel, het rode paard met op zijn rug de Oorlog. Rood is de kleur van het bloed en vuur, symbolen van de oorlog. Als derde komt, met het openen van het derde zegel, het zwarte paard tevoorschijn, bereden door de Honger. Zwart als kleur van het verderf dat door honger wordt aangericht. Als laatste komt, met het openen van het vierde zegel, het vale paard met op zijn rug de Dood. De vale of grijze kleur staat symbool voor het verdwijnen in de dood, het uitwissen van het levende.

De paarden en hun ruiters[bewerken]

De paarden en hun ruiters zijn in de Bijbel als volgt beschreven:

Bijbeltekst[1] Paard Betekenis van paard Ruiter Kracht Betekenis van ruiter
De eerste ruiter En ik zag, toen het Lam een van de zegelen geopend had, en ik hoorde een uit de vier dieren zeggen, als een stem van een donderslag: Kom en zie!

En ik zag, en zie, een wit paard, en die daarop zat, had een boog; en hem is een kroon gegeven, en hij ging uit overwinnende, en opdat hij overwinne!

Wit Valse vrede Houdt een boog vast, draagt een kroon Verovert Antichrist trekt er overwinnend op uit
De tweede ruiter En toen Het het tweede zegel geopend had, hoorde ik het tweede dier zeggen: Kom en zie!

En een ander paard ging uit, dat rood was; en dien, die daarop zat, werd macht gegeven den vrede te nemen van de aarde; en dat zij elkander zouden doden; en hem werd een groot zwaard gegeven.

Rood Bloed op het slagveld Draagt zwaard Brengt oorlog Oorlog, vernieling
De derde ruiter En toen Het het derde zegel geopend had, hoorde ik het derde dier zeggen: Kom en zie! En ik zag, en ziet, een zwart paard, en die daarop zat, had een weegschaal in zijn hand.

En ik hoorde een stem in het midden van de vier dieren, die zeide: Een maatje tarwe voor een penning, en drie maatjes gerst voor een penning; en beschadig de olie en den wijn niet.

Zwart Zwarte, dorre velden Draagt weegschaal Brengt voedseltekort Honger, oneerlijke handel
De vierde ruiter En toen Het het vierde zegel geopend had, hoorde ik een stem van het vierde dier, die zeide: Kom en zie!

En ik zag, en ziet, een vaal paard, en die daarop zat, zijn naam was [de] dood; en de hel volgde hem na. En hun werd macht gegeven om te doden tot het vierde deel der aarde, met zwaard, en met honger, en met den dood, en door de wilde beesten der aarde.

Bleek (vaal) (of Groen) Bleekheid van de huid als bij lijken, verval Gevolgd door Hades Doodt door oorlog, honger, plagen... Ziekte en Dood

In de kunst[bewerken]

Die vier apokalyptischen Reiter door Albrecht Dürer

Door verscheidene kunstenaars zijn de ruiters als thema gebruikt, bijvoorbeeld ter illustratie van de apocalyptische literatuur. Veel bekender echter is de houtsnede Die vier apokalyptischen Reiter van Albrecht Dürer, die dateert uit 1498. Op deze houtsnede lopen de vier gedetailleerd weergegeven ruiters de gewone mensen onder de voet.

Andere mensen die zich lieten inspireren door de vier ruiters waren:

 • De kunstenaar Salvador Dalí en de Vlaamse beeldend kunstenaar Rik Poot, beelden opgesteld te Brugge.
 • De band Aphrodite's Child schreef een nummer over de vier ruiters getiteld The Four Horsemen.
 • De groep Demonoid heeft zelfs een hele cd aan dit thema gewijd, getiteld Riders of the Apocalypse.
 • De Amerikaanse metalband Metallica heeft een nummer geschreven, ook deze is genaamd The Four Horsemen, het tweede liedje van hun eerste cd Kill 'Em All.
 • De band Goethes erben heeft het nummer Sitz der Gnade uitgebracht.
 • De band Die Apokalyptischen Reiter is genoemd naar de vier ruiters.
 • Johnny Cash schreef The Man Comes Around met stukken uit de bijbel over de vier ruiters.
 • De Belgische groep Poésie Noire vermeldt in het nummer Earth "The day the four horsemen ride, ...".
 • De Zweedse band Entombed heeft een nummer geschreven genaamd Warefare plague famine death (oorlog plaag honger dood), te vinden op het album Serpent Saints.
 • De Britse band Klaxons heeft een nummer over de vier ruiters geschreven: Four Horsemen Of 2012, te vinden op hun album Myths of the Near Future.
 • In het lied Apocalyps van de zanger Boudewijn de Groot zegt het meisje herhaaldelijk dat ze vier ruiters hoort rijden op de avond vóór haar geliefde naar de oorlog vertrekt. De titel van het liedje spreekt boekdelen.
 • De Band Queens of the Stone Age uit Amerika heeft als thema voor een album "Like Clockwork" de vier ruiters genomen (alleen de eerste vijf nummers).
 • Ten slotte, verwijst ook Muse met de hoes van hun album Black Holes and Revelations naar de vier ruiters. Op de hoes zitten vier mannen aan een tafel waarop paarden te zien zijn.
 • De band Manowar verwijst met het nummer "the Warriors Prayer" ook naar de vier ruiters. Op het album "Kings of Metal" uit 1988.
 • "Weird Al" Yankovic verwijst ernaar met zijn album Alpocalypse'. Hij is op de cover te zien als de berijder van het zwarte paard.
 • De Amerikaanse film Now You See Me gaat over een groep illusionisten die zichzelf "The Four Horsemen" noemen.

In de literatuur[bewerken]

In de film[bewerken]

 • In de film Now You See Me uit 2013 treden de vier illusionisten-goochelaars op als The Four Horsemen.
 • In de serie 'Sleepy Hollow' wordt in het stadje Sleepy Hollow de profetie van de vier ruiters voltrokken.
 • In de serie Supernatural worden The Four Horsemen opgevoerd in seizoen 5.

In computerspellen[bewerken]

 • De Skins van de champion Hecarim in League of Legends zijn gebaseerd op de paarden van de Apocalyps.
 • De vier ruiters van de Apocalyps dienen gezocht te worden in Ice Station Santa, een spelonderdeel van Sam & Max Beyond Time and Space.
 • "The four horsemen" van World of Warcraft. In de Naxxramas dungeon (geïmplementeerd bij de 1.11 Naxxramas patch ).
 • "The Four Horsemen" van Guild Wars. In The Underworld vecht je tegen vier ruiters.
 • "Darksiders": Hier speel je Oorlog, een van de vier ruiters.
 • "Darksiders II": Hier speel je de broer van Oorlog: Dood.
 • "Red Dead Redemption Undead Nightmare: De vier paarden van de Apocalyps zijn in dit spel te berijden. Het rode paard heeft vlammende manen en zet vijanden met wie hij in aanraking komt in brand (War); het zwarte paard is het snelste paard van de vier en is omgeven door een zwerm sprinkhanen (Famine); het lijkwitte paard is haast onmogelijk te doden, heeft zweren op zijn lijf en bloedt uit zijn ogen (Pestilence); en het grijs-zwarte paard laat een mistachtig spoor na terwijl hij overal dood brengt aan de vijanden van de ruiter (Death).
 • "RuneScape": Een van de dungeons in dit spel, de Stronghold of Security, bestaat uit 4 opeenvolgende niveaus die respectievelijk War (Oorlog), Famine (Hongersnood), Pestilence (Pestilentie, ziekte) en Death (Dood) heten.
 • "The Binding of Isaac": 4 van de bazen in deze game heten: War (Oorlog), Famine (Hongersnood), Pestilence (Pestilentie, ziekte) en Death (Dood).
 • "Pokemon Snakewood": In deze mod van Pokemon vecht je tegen de Four Horsemen
Bronnen, noten en/of referenties