De vrouw die met vuur speelde (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Flickan som lekte med elden
De vrouw die met vuur speelde
Regie Daniel Alfredson
Producent Lone Korslund en Peter Nadermann
Scenario Jonas Frykberg naar Stieg Larsson
Hoofdrollen Michael Nyqvist
Noomi Rapace
Lena Endre
Muziek Jacob Groth
Montage Mattias Morheden
Cinematografie Peter Mokrosinski
Distributie Music Box Films (VS)
Benelux Film Distribution (Ned)
Première 2009
Genre Mystery-thriller
Speelduur 129 minuten
Taal Zweeds
Italiaans
Frans
Land Vlag van Zweden Zweden
Vlag van Denemarken Denemarken
Vlag van Duitsland Duitsland
Budget $3.500.000,-
Voorloper Mannen die vrouwen haten
Vervolg Millennium 3: Gerechtigheid
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

De vrouw die met vuur speelde is een Zweedse thriller uit 2009. De film werd geregisseerd door Daniel Alfredson. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige tweede boek van de Millennium-trilogie van Stieg Larsson. De film kwam op 21 januari 2010 in Nederland uit.

Mannen die vrouwen haten was de verfilming van het eerste deel van de trilogie en kwam in februari 2009 uit. De verfilming van het derde deel Luftslottet som sprängdes ging in november 2009 in première en kwam in Nederland op 25 maart 2010 uit als Millennium 3: Gerechtigheid.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Lisbeth Salander (Noomi Rapace) is met de miljoenen die ze van Hans-Erik Wennerströms rekening haalde op wereldreis gegaan en woont in een riante villa aan de kust. Ze komt alleen niet tot rust, want ze heeft nog steeds nachtmerries over haar verleden. Daarom neemt ze na een jaar rondtrekken een vliegtuig terug naar Stockholm. De eerste die Salander opzoekt is haar voormalige misbruiker en advocaat Nils Bjurman (Peter Andersson). Ze houdt hem onder schot met zijn eigen pistool en herinnert hem eraan dat ze nog steeds de video in bezit heeft waarop te zien is dat hij haar verkracht. Ze laat hem weten dat ze er niet voor schroomt deze openbaar te maken als hij haar tegenwerkt. Bjurman wordt op hetzelfde moment gechanteerd door crimineel Zala, die een politierapport over Salander uit 1993 in bezit wil krijgen. Bjurman heeft dit ergens verborgen. Hij zegt het Zala toe als die Salander voor hem het zwijgen oplegt en vertelt dat zij weer in Zweden is.

Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) heeft na hun samenwerking aan de zaak rond Harriet Vanger een jaar niets meer van Salander gezien of gehoord. Hij is een relatie begonnen met Erika Berger (Lena Endre), zijn collega bij het onderzoekstijdschrift Millennium. Ze besluiten samen om freelancer Dag Svensson (Hans Christian Thulin) aan te nemen. Die heeft bijna een verhaal over vrouwenhandel rond en weet van de betrokkenheid van een reeks Zweedse prominenten daarin. Zijn vriendin Mia Bergman (Jennie Silfverhjelm) heeft over dit onderwerp ook net een boek gepubliceerd. Svensson hoopt ter verificatie nog een crimineel alleen bekend als Zala te spreken te krijgen. Wanneer Blomkvist Svensson 's avonds thuis opzoekt, treft hij hem en zijn vriendin Bergman vermoord aan. Vervolgens blijkt ook Bjurman vermoord gevonden in zijn huis. Hij is neergeschoten met zijn eigen pistool, met de vingerafdrukken van Salander erop. Omdat hij haar curator was, is er een directe link en in combinatie met haar verleden in een psychiatrische inrichting maakt dat haar voor de politie de hoofdverdachte.

Blomkvist wil Svenssons verhaal zelf verder uitzoeken. Hij meldt daarom diens bronnen in eerste instantie niet aan de politie. Hij zag daarnaast het opsporingsbericht voor Salander op televisie, maar gelooft niet dat zij de moorden op haar geweten heeft. Zijzelf duikt vermomd onder wanneer ze op een poster op straat ziet dat ze gezocht wordt. Omdat Blomkvist aan de politie verteld heeft dat Svensson met een verhaal over hacken bezig was, wordt dat op het nieuws vermeld. Salander begrijpt zijn uitdaging daarin om contact op te nemen en breekt in op zijn computer om hem dat te laten weten. Op deze manier contact houdend, gaan ze allebei zelfstandig op zoek naar de ware toedracht van de moorden om tegelijkertijd Salander vrij te pleiten.

Blomkvist komt bij toeval via Svenssons mobiele telefoon in contact met Gunnar Björk (Ralph Carlsson), één van de prominenten die als prostituant bij zijn onderzoek betrokken is. Blomkvist zoekt hem op om informatie los te krijgen en zet hem onder druk door te dreigen zijn naam openbaar te maken. Salander vindt in Blomkvists computer de naam van een andere betrokkene en gaat die op haar manier intimideren. Ze krijgen allebei de naam Zala te horen en dat die levensgevaarlijk is. Salanders vriendin Miriam Wu (Yasmine Garbi) wordt ontvoerd door een enorme blonde man (Micke Spreitz) die op zoek is naar Salander. Amateurbokser Paolo Roberto (Paolo Roberto) ziet het gebeuren en rijdt achter de wagen aan naar een loods. Binnen probeert hij de ontvoerder te overmeesteren, maar die is geen seconde onder de indruk van zijn slagen en sluit Paolo en Miriam bewusteloos op in de loods. Daarna overgiet hij die met benzine en steekt hij het bouwwerk in brand. Hij ziet niet dat Paolo Miriam aan de achterkant mee naar buiten sleept en in veiligheid brengt. Omdat zij Blomkvists naam kent van Salander, nemen ze contact met hem op om hem in te lichten over het gebeurde. Paolo vertelt ook dat er iets was met de ontvoerder, omdat die zijn klappen totaal niet leek te voelen. Ze komen er middels een compositietekening achter dat het om Ronald Niedermann gaat. Hij lijdt aan congenitale analgesie, waardoor zijn zenuwen niet doorkomen en hij geen pijn voelt.

Doordat Blomkvist druk op Björk zet, vertelt die dat Zala voor Zalachenko staat. Hij is een corrupt geworden Rus die vroeger voor de Russische militaire inlichtingendienst werkte en vervolgens naar Zweden is overgelopen. Door alle informatie die hij bezat, was hij goud waard voor de Zweden en werd hem asiel verleend. Björk is hem na 1985 uit het oog verloren. De naam die Zalachenko in Zweden aannam, wil hij niet prijsgeven. Zala is niettemin 69 en loopt met een stok, waardoor Björk zich niet voor kan stellen dat die met de moorden te maken heeft. Wanneer Blomkvist Salanders naam laat vallen, wil haar oude vriend Holger Palmgren (Per Oscarsson) hem in het verpleegtehuis te woord staan. Die weet dat achter de naam Zala Alexander Zalachenko (Georgi Staykov) schuilgaat. Dit weet hij omdat Zala Salanders vader is. Haar achternaam is een verbastering van zijn naam en van die van haar moeder Agneta Sjölander. Palmgren vertelt dat Zalachenko zelden thuis was en als hij er was, mishandelde hij Agneta. Toen Salander in 1993 als twaalfjarig meisje haar moeder bewusteloos geslagen op de vloer vond, ging ze naar haar vader toen die net in zijn auto gestapt was. Ze gooide een melkpak benzine in zijn gezicht en stak hem in brand door een lucifer naar hem te gooien. Salander werd vervolgens in een psychiatrische inrichting geplaatst en daar door de sadistische Dr. Peter Teleborian (Anders Ahlbom) veel langer dan nodig vastgehouden. Zalachenko werd nooit vervolgd.

Salander zit vermomd in haar auto wanneer ze Niedermann in een wagen ziet stappen en wegrijden. Ze achtervolgt hem naar het huis van zijn opdrachtgever: haar vader Zalachenko. Niedermann weet niettemin dat ze achter hem aan zat. Hij verrast en overmeestert haar. Zalachenko onthult dat Niedermann haar halfbroer is. Salander moet voor een vers gedolven grafkuil in de tuin knielen, maar voor Niedermann kan schieten, zet ze het op een lopen. Daarop neemt Zalachenko het geweer en raakt haar met meerdere kogels. Niedermann begraaft haar, schijnbaar dood. Buiten hun zicht klauwt ze zich niettemin omhoog uit haar graf. Het komt voor Zalachenko daarom als een verrassing wanneer ze hem in de schuur aanvalt met een bijl en voor dood achterlaat. Blomkvist achterhaalde via het sleuteltje van een postbus dat Salander bij Miriam liet vallen waar ze is en komt aanrijden. Hij vindt Salander zwaargewond buiten tegen de muur van het huis, nog net voor ze het bewustzijn verliest. Niedermann is net weggereden.

Rolverdeling[bewerken]