De zinloze tochten van Wenamoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wenamoens relaas, (in het verslag zelf de zinloze tochten van Wenamoen genoemd) is eigenlijk geen echt verhaal, maar eerder een rapport van een missie waarmee de hoge functionaris Wenamoen wordt belast. Het verhaal speelt zich af in de 21e Dynastie, tijdens de regering van Herihor in Thebe en Smendes (in de tekst Esoebanebjed) van Tanis.

In dit verhaal moet de heilige bark van Amon-Ra in Thebe vernieuwd worden. Omdat Egypte geen goed hout bezit, wordt Wenamoen eropuit gestuurd om in Byblos (Libanon) hout te gaan halen.

Tijdens de reis wordt Wenamoen bestolen door een van zijn bemanningsleden, en arriveert dus zonder goud en geloofsbrieven in Byblos waar hij dus niet hartelijk ontvangen wordt door Tjekerbaäl, de vorst aldaar. Na veel onderhandelen krijgt Wenamoen uiteindelijk zijn lading hout, maar zijn problemen zijn verre van voorbij, hij beland zelfs op Cyprus.

Het einde van het relaas is verloren gegaan, maar aangezien de papyrus in Thebe is gevonden, kunnen we er vrijwel zeker van zijn dat Wenamoen (als hij dan al historisch was) veilig thuis is geraakt.