De zonnetempel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de film, zie De zonnetempel (film)
De Zonnetempel
Orig. titel Le Temple du Soleil
Stripreeks De avonturen van Kuifje
Volgnummer 14
Scenario Hergé
Tekeningen Hergé
Eerste druk 1949
Portaal  Portaalicoon   Strip

De zonnetempel (Le Temple du Soleil) is het veertiende album uit de reeks Kuifje-strips van de Belgische tekenaar Hergé en het vervolg op De zeven kristallen bollen. In 1977 verscheen een nieuwe Nederlandse vertaling.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Spoorweg naar La Oroya, Charles Wiener. Afbeelding gebruikt door Hergé in De zonnetempel

Kuifje en Kapitein Haddock komen aan in Peru waar ze op zoek zijn naar Professor Zonnebloem. Ze ondervragen enkele mensen, maar niemand durft hen informatie te geven. Nadat Kuifje een jongen, Zorrino, verdedigt tegen twee mannen die hem mishandelen schenkt een onbekende man Kuifje als dank een amulet.

Kuifje en Haddock reizen door het Andesgebergte op zoek naar een verborgen Incatempel, waar Zonnebloem gevangen zou worden gehouden. Na vele obstakels en gevaren komen ze in de tempel aan, maar worden door de Inca's gevangengenomen. Het blijkt dat zij Zonnebloem en de andere geleerden wilden straffen omdat zij de oude Inca-heiligendommen hadden opgegraven en meegenomen naar Europa. Als zij zien dat Kuifje een amulet bij zich draagt onthult één van de Inca's zich als de vreemdeling die Kuifje dit ding heeft gegeven. Hiermee wordt besloten dat Kuifje en co niet meteen zullen sterven, maar een paar dagen later zullen verbrand worden in een openbare terechtstelling. Kuifje vindt in hun gevangenis een oud krantenartikel dat een zonsverduistering aankondigt en op de dag van hun executie doet hij alsof hij de "zonnegod" kan commanderen.[1] Angstig laten de Inca's Kuifje en co vrij, geven hen diverse schatten mee en halen de geleerden uit hun trance.

Tekenfilm[bewerken]

De Belvision-studio heeft in 1969 een tekenfilm van dit verhaal uitgebracht. Ook is dit verhaal opgenomen in de tweede tekenfilmserie uit 1992.

Musical[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kuifje: De Zonnetempel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In populaire cultuur[bewerken]

Noot[bewerken]

  1. Hergé ontleende dit idee aan Mark Twains A Connecticut Yankee in King Arthur's Court (1889)[bron?].