Dead Island

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dead Island
Ontwikkelaar(s) Techland
Uitgever(s) Deep Silver
Datum van uitgave Vlag van Verenigde Staten 6 september 2011
Vlag van Europa 9 september 2011
Vlag van Japan 20 oktober 2011
Genre(s) First-person shooter, RPG, survival horror
Speelmodus Singleplayer, multiplayer
Leeftijdsklasse BBFC: 18+[1]
ESRB: M[2]
PEGI: 18+[3]
USK: Zwarte Lijst[4]
Platform(s) Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Website
Portaal  Portaalicoon   Computer

Dead Island (ook bekend als Island of Living Dead) is een open wereld action role-playing game ontwikkeld door Techland en uitgegeven door Deep Silver voor Microsoft Windows, PlayStation 3 en Xbox 360. Het spel werd voor het eerst aangekondigd op de E3 2006, maar is later verschoven naar 2011. Het spel kwam uit op 6 september 2011 in Noord-Amerika en op 9 september 2011 voor de rest van de wereld (behalve Duitsland, waar de game verboden werd[4]).

In het spel moet de speler op een door zombies overlopen eiland proberen te overleven.

Gameplay[bewerken]

Dead Island is een grote open world game, verdeeld in 5 grote gebieden, en gespeeld in first-person. Het grootste gedeelte van de gameplay bestaat uit het vechten tegen zombies en het voltooien van 'quests'. Dead island is een action RPG en gebruikt een op ervaring gebaseerde skill tree. De speler krijgt ervaring door het voltooien van opdrachten en 'quests' en het doden van zombies of andere vijanden. Als je een level up bent, kun je een skill point gebruiken om een speciale actie te kunnen gebruiken.

Bij het vechten wordt gebruikgemaakt van vuurwapens en messen, stokken etc. die je kunt krijgen met zogenaamde 'mods'. Melee wapens staan centraal, aangezien je voor ten minste het eerste kwart van de game geen vuurwapens zult vinden, deze wapencategorie bestaat uit: Blunt weapons, zware wapens die veel schade toebrengen, maar niet altijd even handig zijn, en uit Bladed weapons, wapens zoals messen, die vooral handig zijn voor het gooien of close-combat. Wapens kunnen overal te vinden zijn en bijzondere wapens zijn op vooraf bepaalde plaatsen neergezet, of kunnen gevonden worden door het looten van vijanden. Ieder wapen heeft zijn unieke eigenschappen en is vooral gebaseerd op de actuele eigenschappen van de speler. Elk wapen kan vier keer worden geüpgrade om de eigenschappen te vergroten, en bijna alle wapens kunnen worden 'gemod', dit betekent dat je bijvoorbeeld spijkers in een honkbalknuppel slaat om deze effectiever te maken.

Er is ook een balk voor uithoudingsvermogen, die ervoor zorgt dat na een aantal fysieke inspanningen, zoals rennen, springen of het zwaaien van een wapen, de speler moet stoppen om uit te rusten en de balk weer te vullen. Als dit gebeurt kan de speler niet aanvallen en is deze dus erg kwetsbaar. De game heeft ook speciale zombies, deze zijn sterker en/of sneller dan de normale zombie (walker). Spelers moeten ook hun zaklamp gebruiken in donkere gebieden of 's nachts, deze kan ook een lege batterij krijgen, wat goed is voor de sfeer van de game.

Zombies in deze game hebben verschillende capaciteiten, zoals de Infected die snel kunnen rennen, en de walkers die langzaam zijn maar sterkere aanvallen hebben. Er is ook een 'Thug', deze zombie is groter en sterker dan de standaard zombie, een 'Suicider', een zombie die eigenlijk nog leeft en de speler vraagt hem te doden, deze kan ook exploderen. Verder zijn er nog de 'Ram', een soort combinatie van Thug en Infected, die snel kan rennen en je omver beukt, een 'Butcher', een zombie met afgekauwde armen die erg snel is en een sterke aanval bezit, en als laatste de 'Floater', een dikke, gladde zombie die ontvlambaar gif over de speler heen kotst, deze is vergelijkbaar met de Boomer uit Left 4 Dead.

Main Characters[bewerken]

  • Sam B. (stem door Phil Lamar), een eendagsvlieg rapper uit New Orleans. Hij werd door het Royal Palms hotel voor een optreden gevraagd op een van de feesten van het resort. Iedereen die het spel gespeeld heeft kent zijn fictieve song 'Who do you Voodoo Bitch'.
  • Xian Mei (stem door Kim Mai Guest), is een receptioniste bij het Royal Palms Resort. Geboren en getogen in China, werkt ze nu als een geheim agent voor de Chinese regering. Om haar geheime activiteiten te dekken, doet Xian een aantal dingen voor het Resort en hotel.
  • Logan Carter (stem door David Kaye), een voormalig American football ster, die is verdronken in zijn eigen welvaart op elke mogelijke manier. Zijn ego heeft een eind gemaakt aan zijn mooie toekomst, omdat hij deelnam aan een gevaarlijke straatrace met tragische gevolgen. Logan heeft in deze race niet alleen een jonge vrouw gedood, maar ook zijn knie gebroken, waardoor het onmogelijk werd om verder te sporten.
  • Purna (stem door Peta Johnson), een Australische Aboriginal, voormalig officier bij de South Wales Police Force, die haar carrière heeft verloren door tijdens een inval een kindermoordenaar neer te schieten die nog een proces zou krijgen. Purna is hierna gaan werken als bodyguard voor VIP's en is op deze manier op het eiland Banoi terecht gekomen.
  • Ryder White (stem door Joe Hanna), een kolonel bij de Australische defensie die met de speler praat in de quest Chaos Overture, en op deze manier aanwijzingen geeft om van het eiland af te komen. Hij is op het eiland vanwege zijn inmiddels geïnfecteerde vrouw Emily White, hij verblijft tijdens het gehele verhaal in de grote gevangenis die bij Banoi Island ligt.

DLC (Downloadable Content)[bewerken]

Dead Island heeft na de release ook nog officiële extra content gekregen. Als je de game gereserveerd had, kreeg je bij de release direct het speciale wapen "The Ripper", een honkbalknuppel waar een cirkelzaag aan vast is gemaakt, en later (22 november 2011) kregen degenen die gereserveerd hadden ook direct de "Bloodbath Arena DLC". In dit pakket zaten in totaal 5 nieuwe gebieden, de eerste was een oude bunker waar soldaten zich ophielden, en van waaruit de speler naar vier verschillende arena's kan vertrekken, om daar hordes zombies te overleven. Alles wat gevonden word in deze arena's wordt overgeplaatst naar het gewone spel en kan ook in de normale verhaallijn worden gebruikt. Ook krijgt de speler hierbij toegang tot 5 extra "mods". Namelijk: de Red Hot Blade mod, waarmee de speler een mes gloeiend heet kan maken, de Tesla Bomb mod, waarmee een granaat kan worden gemaakt die, als deze explodeert, een groot elektrisch veld creëert, de Stun Bomb, met hetzelfde effect als de Tesla Bomb, maar dan minder effectief, de Poison Bomb, een giftige granaat, en de Shock Bomb, deze elektrocuteert zombies en vijanden in zijn buurt. The Ripper Mod was eerst alleen beschikbaar voor mensen die het spel hadden gereserveerd, later, met de release van de Game of the Year Edition, kregen ook andere spelers toegang tot deze content. Als laatste is er de Ryder White Campaign DLC, waarin de speler zich in een korte, singleplayer verhaallijn kan storten, die gaat over de vijand uit het spel. Deze DLC kwam uit op 1 februari 2012. Het doel van deze content is om de speler zich te laten verdiepen in de handelingen van Ryder White, en erachter te komen waarom hij deed wat hij deed. Het grootste deel van het verhaal in deze content gaat over het redden van de vrouw van Ryder, Emily White, die geïnfecteerd is. Ryder moet een medicijn zien te vinden om zijn vrouw te redden. Het meeste van dit verhaal speelt zich af in de grote gevangenis die net buiten de kust van Banoi ligt.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties