Decimale weergave

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
27-03-2015

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: Is niets anders dan Decimaal talstelsel.Madyno (overleg)

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Een decimale weergave van een niet-negatief reëel getal r is een uitdrukking van de vorm

 r=\sum_{i=0}^\infty \frac{a_i}{10^i}

waar a0 een niet-negatief geheel getal en a1, a2, … gehele getallen zijn, die voldoen aan 0 ≤ ai ≤ 9; dit wordt vaak korter geschreven als

r=a_0 . a_1 a_2 a_3\dots.\,

a0 vormt hier het "gehele getal"-gedeelte van r en ligt niet noodzakelijkerwijs tussen 0 en 9. a1, a2, a3, … zijn de cijfers die samen het "fractie"-gedeelte van r vormen.

Beide schrijfwijzen zijn per definitie gelijk aan de onderstaande limiet van een rij:

 r=\lim_{n\to \infty} \sum_{i=0}^n \frac{a_i}{10^i}.

Zie ook[bewerken]