Deee-Lite

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Deee-Lite was een in New York opgerichte muziekgroep. Hun muziek valt meestal binnen de genres dance, funk en house te plaatsen. De groep bestond uit het internationale trio Supa DJ Dmitry (Oekraïens), Lady Miss Kier (Puerto Ricaans) en Jungle DJ Towa Te (Japans). De groep werd in 1986 opgericht. De blikvanger van het gezelschap was zangeres Miss Kier die zich hulde in een strakke bodysuit met psychedelische motieven. Ze danste, getooid met een Emma Peelkapsel, op plateauzolen, gebruikte opvallende jaren-zestig-make-up en werd vaak "de nieuwe Barbarella" genoemd. De groep ging in 1996 uit elkaar.

Jaren '90[bewerken]

World Clique[bewerken]

In 1990 debuteerde het trio met de plaat World Clique, met als thema de wereld als een raciaal geintegreerde global village. De single Groove is in the heart van dit album werd een grote hit, zo bereikte het in Nederland de tiende plaats in de Top 40, in Amerika de vierde plaats in de Billboard Hot 100 en in Australië de eerste plaats. Hierna werden als single uitgebracht achtereenvolgens Power Of Love, E.S.P., How Do You Say...Love" / Groove Is in the Heart (remix) en Good Beat.

Infinity Within[bewerken]

In 1992 verscheen het tweede album, de spirituele opvolger Infinity Within. Het onbezorgde plezier van het debuut was aangevuld met sombere teksten, zoals I Had A Dream I Was Falling Through A Hole In The Ozone Layer. De singles van dit album waren Runaway, Thank You Everyday en Pussycat Meow.

Dewdrops In The Garden[bewerken]

In de zomer van 1994 bracht de groep hun derde cd uit, Dewdrops In The Garden. Het bracht Deee-Lite weer terug naar het begin: Liefde, zoenen, zomer en picknick zijn de thema's op de cd. Volgens de critici beklijven de meeste nummers niet, omdat daarvoor het gebliep en gepruttel te vrijblijvend zou zijn. Party Happenin' People, Picnic in the Summertime, Bring Me Your Love en Call Me werden uitgebracht als single. Het nummer Call Me behandelt de eigentijdse problemen met antwoordapparaten. Lady Kier kirt "Ik heb je boodschap nooit gehad" en voegt er vals aan toe: "Bel mij maar niet, ik bel jou wel!".

Populariteit[bewerken]

Met name in de Amerikaanse dancescene scoort Deee-Lite gedurende haar bestaan grote hits. In de Hot Dance Club Songs chart bereiken ze de eerste plaats met Groove is in the heart, Power of love, Good beat, Runaway, Bring me your love en Call me.

Live[bewerken]

Live gebruikte de groep voorbespeelde tapes, die tijdens hun optredens werden aangevuld met percussie, synthesizer en een enkele gitaar.

De band trad op 19 november 1990 op in de RoXY in Amsterdam. Tijdens het optreden van een half uur werden de bekendste nummers van World Clique gespeeld. Dit optreden was een show met theatrale momenten, zoals het gelijktijdig neervallen van de bandleden en dj Towa Towa die bloemen uitdeelde. Het show-element werd versterkt door het publiek in de Roxy, dat de kleedstijl van Miss Kier al in hun eigen garderobe had verwerkt.

Nu het succes van het debuutalbum World Clique kreeg de band uitnodigingen voor grootschalige optredens als het Belgische Dubbelfestival in Torhout en Werchter. De band was volgens de critici naarstig op zoek gegaan naar een manier om iets meer cachet te geven aan hun optredens. Bassist Bootsy Collins stelde een ouderwets funkende begeleidingsband samen. Op 5 juli 1991 trad de groep op in Paradiso in Amsterdam. Critici noemden de groep die avond een moderne variant op The Supremes, omdat Kier werd begeleid door twee gastzangeressen Zhana Saunders en Barbara Tucker, compleet met synchrone danspassen en een op de jaren zestig geinspireerde garderobe. Op het podium stond een foto van de diskjockey Towa Towa, hij liet zich per fax verontschuldigen voor zijn afwezigheid.

Discografie[bewerken]

  • World Clique (1990)
  • Infinity Within (1992)
  • Dewdrops In the Garden (1994)
  • Sampladelic Relics & Dancefloor Oddities (1996)
  • The Very Best of Deee-Lite (2001)