Deeleconomie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De deeleconomie is een socio-economisch systeem waarin delen en collectief consumeren centraal staat. Het gaat om gezamenlijk creatie, productie, distributie, handel en consumptie van goederen en diensten. Informatietechnologie is vaak de katalysator die individuelen, vzw's en overheden van informatie voorziet die het delen en hergebruik van overcapaciteit mogelijk maakt.

Verschillende termen worden gebruikt voor de deeleconomie zoals sharing economy, collaborative economy, collaborative consumption, peer-to-peer economy, platform economie of on demand economie.

De Europese Unie ondersteunt de deeleconomie actief. Het Europees Economisch en Sociaal Comité lijst de volgende voordelen op van de deeleconomie: "een lager verbruik van hulpbronnen en minder CO2-uitstoot, een grotere vraag naar duurzamere producten van goede kwaliteit, meer sociale interactie en vertrouwen tussen de gebruikers, en toegang tot kwalitatief hoogwaardige producten voor consumenten met lagere inkomens. Naarmate fabrikanten hun producten gaan aanpassen kan de deeleconomie ook bestaande marktdisfuncties elimineren, zoals ingebouwde, voortijdige slijtage".[1]

Voorbeelden van de deeleconomie zijn legio, bijvoorbeeld het autodelen en crowdfunding.

De deeleconomie is onder te verdelen in categorieën zoals:

  • Business-to-Business; de deeleconomie slaat over op bedrijven die allerlei goederen en diensten met elkaar gaan delen.
  • Diensten; hier staat het delen van kennis, creativiteit en bijvoorbeeld klusjes doen voor elkaar voorop.
  • Eten; voedsel gezamenlijk consumeren, het niet weggooien van voedsel of het afhalen van een maaltijd.
  • Mobiliteit; het delen van allerhande transportmiddelen zoals autodelen of autohuur van particulieren, boten, fietsen, parkeerplaatsen, taxiritten of gezamenlijk reizen.
  • Ruimte; het delen van een vakantieverblijf, kantoorruimte, werkplekken of een tuin
  • Spullen; het ruilen, lenen, schenken of kopen van (nog) bruikbare spullen van particulieren.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. "EU gaat zich bemoeien met de deeleconomie", Kluwer.be, geraadpleegd op 11 juni 2014]