Deense euromunten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In december 1992 onderhandelde Denemarken over een aantal uitzonderingsclausules van het Verdrag van Maastricht (het zogenaamde Akkoord van Edinburgh), waaronder het invoeren van de euro en daarmee de eigen Deense euromunten.

Dit was het resultaat van een Deens referendum, op 2 juni 1992, waarin het Verdrag van Maastricht nipt (met 50,7% nee) verworpen werd. In 1993 werd in een nieuw referendum, op 18 mei 1993, alsnog het Verdrag van Maastricht met de wijzigingen van het akkoord van Edinburgh goedgekeurd.

Op 28 september 2000 werd een referendum specifiek over de invoering van de euro gehouden. De uitslag hiervan was negatief, in die zin dat 53,2% van de kiezers tegen invoering van de euro stemde.

Op 22 november 2007 verklaarde de nieuw gekozen regering van Denemarken echter een nieuw referendum te zullen houden over het loslaten van de vier Deense uitzonderingsclausules ten aanzien van het Verdrag van Maastricht.[1] Een dergelijk referendum zou na ratificatie van het Verdrag van Lissabon plaatsvinden. Het Deense parlement keurde het verdrag op 24 april 2008 goed. Tot nu toe zijn er echter geen plannen voor een referendum in de nabije toekomst.

Denemarken heeft reeds lang geleden de Deense kroon aan de euro gekoppeld (€ 1 = DKK 7,46038 ± 2,25%). Denemarken neemt met de kroon wel deel aan het Europese wisselkoersmechanisme (WKM II/ERM II).

Officieel zijn er geen ontwerpen voor de toekomstige Deense euromunten vrijgegeven. In werkelijkheid waren ze, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, reeds voor het referendum van 2000 door de Nationale Bank van Denemarken (Danmarks Nationalbank) vastgesteld.[2] Dit kan ook moeilijk anders: als de Deense euromunten pas na september 2000 ontworpen en geslagen hadden moeten worden, zou Denemarken met geen mogelijkheid de euromunten tijdig, voor de invoering op 1 januari 2002, hebben kunnen produceren. Niet voor niets zijn de meeste eurolanden reeds in 1999 met het slaan van de euromunten begonnen. Het is dan ook zeer onwaarschijnlijk dat Denemarken, ten tijde van het referendum in september 2000, niet al geruime tijd met de euro-productie bezig was.

Er zijn dan ook afbeeldingen van de Deense euromunten in omloop. Deze laten munten zien die gebaseerd zijn op de munten van 25 øre, 50 øre, 10 kronen en 20 kronen.

Deense pseudo-euromunten[bewerken]

Tijdens de hausse onder muntenverzamelaars ter gelegenheid van de introductie van de euro zijn er, aanvankelijk alleen door het Engelse bedrijf INA, maar later ook door andere bedrijven, zogenaamde 'patterns' van onder andere Deense, Engelse en Zweedse euromunten in omloop gebracht. In Nederland werden ze ook wel testeuro's genoemd. Hoewel een tijdlang razend populair en flink aan de prijs, betreft het hier slechts penningen afkomstig van een privaat bedrijf. Deze patterns zijn geslagen zonder medewerking, of zelfs maar instemming, van de Koninklijke Deense Munt.

In Duitsland waren de testeuro's, daar 'Proben' genoemd, zelfs verboden handelswaar. In opdracht van de Duitse Munt werden eBay-veilingen waarop deze penningen aangeboden werden, verwijderd. Dit kat-en-muisspelletje kwam de verkoopwaarde van de penningen echter zeer ten goede.

Noten[bewerken]

  1. Danes to hold referendum on relationship with EU. Guardian Unlimited (2007-11-22) Geraadpleegd op 2007-11-22
  2. (da) Folketingets EU-oplysning - Illustration af danske euromønter
Euro
Hoofdpagina's: Euro · Euromunten · Eurobankbiljetten · Eurozone · Euroteken · Euro-herdenkingsmunt · Herdenkingsmunten van € 2 · Meerwaardeherdenkingsmunten
Gerelateerde pagina's: Ding flof bips · Eonia · Euribor · ECB · Sms ff bondige clips · Stabiliteits- en Groeipact
Geschiedenis: Europees Monetair Systeem (I: ECU, II: WKM, III: WKM II, IV: EMU) · Europees Monetair Instituut · Invoering van de euro
Eurozone: EU: België · Cyprus · Duitsland · Estland · Finland · Frankrijk · Griekenland · Ierland · Italië · Letland · Litouwen · Luxemburg · Malta · Nederland · Oostenrijk · Portugal · Slovenië · Slowakije · Spanje
Niet-EU (met akkoord): Andorra · Monaco · San Marino · Vaticaanstad
Niet-EU (zonder akkoord): Kosovo · Montenegro
EU-lidstaten die euro gaan invoeren: Bulgarije · Hongarije · Kroatië · Polen · Roemenië · Tsjechië · Zweden
EU-lidstaten met opt-out: Denemarken · Verenigd Koninkrijk
Pre-Euro munteenheden: ECU · Belgische frank · Cypriotische pond · Duitse mark · Estische kroon · Finse mark · Franse frank · Griekse drachme · Iers pond · Italiaanse lire · Letse lats · Litouwse litas · Luxemburgse frank · Maltese lire · Monegaskische frank · Nederlandse gulden · Oostenrijkse schilling · Portugese escudo · San Marinese lire · Sloveense tolar · Slowaakse kroon · Spaanse peseta · Vaticaanse lire
Resterende munteenheden ERM II: Deense kroon
Resterende munteenheden EU: Brits pond · Bulgaarse lev · Hongaarse forint · Kroatische kuna · Poolse złoty · Roemeense leu · Tsjechische kroon · Zweedse kroon