Deep Purple

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor het gelijknamige album, zie Deep Purple (album).
Deep Purple
Deep Purple
Deep Purple in 2004. V.l.n.r. Roger Glover, Ian Paice, Ian Gillan, Don Airey en Steve Morse
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1968 - 1976, 1984 - heden
Oorsprong Vlag van Engeland Hertford
Genre(s) Hardrock
Label(s) Tetragrammaton, Warner Bros., Polydor, BMG, EMI, Edel
Bezetting
Huidige leden Ian Paice
Roger Glover
Ian Gillan
Simon McBride
Don Airey
Oud-leden Jon Lord
Ritchie Blackmore
Rod Evans
Nick Simper
David Coverdale
Glenn Hughes
Tommy Bolin
Joe Lynn Turner
Joe Satriani
Steve Morse
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Deep Purple is een Britse hardrockband. De groepsnaam is afgeleid van de jazzklassieker Deep Purple, het favoriete nummer van de moeder (of de grootmoeder, al naargelang de bron) van gitarist Ritchie Blackmore.

Deep Purple is een van de eerste vertegenwoordigers van hardrock en ontluikende heavy metal en heeft tot 150 miljoen albums verkocht.[1][2] Hun bekendste nummers zijn onder meer Smoke on the Water, Child in Time, Highway Star en Black Night.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Begin[bewerken | brontekst bewerken]

Jon Lord startte in 1968 met een band onder de naam Roundabout met gitarist Ritchie Blackmore, maar veel succes had hij niet en al snel vertrokken de drummer en de bassist. Via twee mensen die manager van de groep wilden worden, kreeg hij Nick Simper als bassist en Ian Paice als drummer. Rod Evans sloot zich bij de groep aan als zanger.

De groep wijzigde de naam in Deep Purple en nam een cover op van Hush, wat de eerste hit werd, vooral in de Verenigde Staten. Die single werd gevolgd door een cover van Kentucky Woman van Neil Diamond, waarna de eerste lp volgde, Shades of Deep Purple. Die plaat sloeg niet aan in het Verenigd Koninkrijk, maar had redelijk succes in de Verenigde Staten. Men besloot daarom zo snel mogelijk de volgende plaat, The Book of Taliesyn, uit te brengen. Hierop werkte Deep Purple voor het eerst samen met een orkest (strijkers), op het nummer Anthem. Deze lp had minder succes in de VS dan gehoopt, maar de daaropvolgende tour daar was wel succesvol. In het Verenigd Koninkrijk bleef de band vooralsnog underground.

In deze samenstelling werd een titelloos album uitgebracht, later Deep Purple genoemd. Hierop werkte Deep Purple voor het eerst samen met een kamerorkest, op het nummer April. Het album was het minst succesvolle in deze samenstelling, ook wel Mark I genoemd. Het album bevatte al wel wat meer hardrock.

Deep Purple op Bospop, Weert in 2004

Succes[bewerken | brontekst bewerken]

Met het overkomen van Roger Glover en Ian Gillan van Episode Six sloeg de groep een andere weg in. In 1969 schreef Jon Lord Concerto for Group and Orchestra, waarop de band samenwerkte met het Royal Philharmonic Orchestra onder leiding van Malcolm Arnold. Op dit album is de band voor het eerst te beluisteren in de Mark II-samenstelling. De doorbraak in Europa kwam daarna met het album Deep Purple in Rock. Men vestigde daarmee zijn naam als hardrockgroep en was met groepen als Led Zeppelin en Black Sabbath een van de pioniers van deze stijl. Black Night werd een hit, maar kwam niet op het album te staan. Na In Rock volgde Fireball, waarvan de verkoopcijfers enigszins tegenvielen. In de VS kwam de klassieker Strange Kind of Woman op het album te staan in plaats van Demon's Eye. Het titelnummer Fireball verscheen op single.

De volgende lp, Machine Head, werd zowel artistiek als commercieel een groot succes. In de VS was de groep een mega-act geworden en Smoke on the Water was vaker op de Amerikaanse radio te horen dan het volkslied. Veel tracks van dit album kwamen in hetzelfde jaar op het dubbellivealbum Made in Japan. In 1973 verscheen voorlopig het laatste album in deze bezetting met Who Do We Think We Are. Woman from Tokyo werd wereldwijd op single gezet. Japan koos voor een liveversie van Black Night als A-kant.

Uiteenvallen[bewerken | brontekst bewerken]

Nadien werden Ian Gillan en Roger Glover vervangen door David Coverdale en bassist Glenn Hughes die allebei de lead-vocals voor hun rekening namen. In deze Mark III-bezetting verscheen het album Burn. De songs evolueerden weg van de heavy rock en invloeden uit de blues en de soul vonden hun weg. Uiteindelijk verliet Ritchie Blackmore de band waarna Tommy Bolin (ex-The James Gang) zijn plaats innam. Na enkele live-miskleunen en een knappe Bolin-gesigneerde lp Come taste the Band legde Deep Purple er tijdelijk de bijl bij neer. Bolin maakte, na de sublieme Teaser, nog een tweede lp met zijn eigen Bolin-band en overleed kort daarna aan een overdosis drugs op het moment dat hij met zijn eigen band het voorprogramma ging verzorgen voor Jeff Beck.

Van de originele leden Nick Simper en Rod Evans bracht alleen Simper op een Duits label nog twee albums uit. Alle andere Purple-leden bouwden een vrij succesvolle carrière op, maar het succes van Deep Purple wist niemand te evenaren.

Comebacks[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980 vormde Rod Evans met enkele andere muzikanten een nieuwe band met de naam Deep Purple. Bij optredens speelde deze band voornamelijk nummers van de Mark-II-bezetting. Ritchie Blackmore ging naar de rechter die bepaalde dat de naam Deep Purple slechts gevoerd kon worden door een band met ten minste twee leden uit de Mark-II bezetting. Bovendien verloor Evans al zijn rechten op royalty's.

In de jaren 1980 volgde het Mark II-reüniealbum Perfect Strangers, waarmee de groep er weer stevig tegenaan ging. Maar ook hier liep het weer uit op onderlinge problemen, met Gillan die de band verliet. Op het album Slaves and Masters is Joe Lynn Turner (ex-Rainbow) op zang te horen. Op het volgende album The Battle Rages On... keerde Ian Gillan terug. Tijdens de tournee voor dit album stapte Blackmore op en werd Joe Satriani tijdelijk zijn opvolger. Ritchie Blackmore richtte in 1996 zijn eigen band Blackmore's Night op.

De laatsten die de groep versterkten waren Don Airey en Steve Morse. Het eerste album met Morse, Purpendicular, werd goed ontvangen.

In 1999 werd na 30 jaar weer opgetreden met een orkest. Met de London Symphony Orchestra onder leiding van Paul Mann werd het Concerto uit 1969 opnieuw gespeeld. Op het album en dvd die verschenen zijn vele gasten te horen zoals Ronnie James Dio en Sam Brown.

Tegenwoordig[bewerken | brontekst bewerken]

Deep Purple op Bospop, Weert in 2004

Medeoprichter en toetsenist Jon Lord stapte in 2002 uit de band en werd vervangen door Don Airey. Lord overleed op 16 juli 2012 op 71-jarige leeftijd in de London Clinic aan de gevolgen van een longembolie, na een lang ziekbed. De samenstelling sinds 2002 is Airey, Gillan, Glover, Morse en Paice, en in deze samenstelling hebben ze opgetreden tot 2022. In januari 2006 begon Deep Purple aan de ongeveer twee jaar durende wereldtournee Rapture of the Deep. Op 18 april 2006 werd de nieuwe Ian Gillan-cd/dvd Gillan's Inn uitgebracht. Op 9 juni 2006 speelden ze voor de tweede keer op het Arrow Rock Festival te Lichtenvoorde. Tijdens de uitvoering van het nummer Smoke on the Water speelde de gitarist Neal Schon van Journey ook mee.

Op 13 november 2006 gaf Deep Purple een eenmalig concert in muziektempel Nikaïa in Nice in Zuid-Frankrijk. Er volgde een drie jaar durende tournee Rapture of the Deep.

Deep Purple was op 15 juli 2006 ook de afsluiter van het Montreux Jazz Festival, dat dat jaar 40 jaar bestond. Deep Purple deed daar voor de derde keer mee, ook vanwege hun speciale band met Montreux door het nummer Smoke on the water. Deep Purple heeft ook zijn eigen monument aan de boulevard in Montreux.

In 2013 verscheen Now What?!. In januari 2017 lanceerde Deep Purple Infinite met 10 nieuwe nummers.

In juli 2022 werd bekendgemaakt dat Steve Morse de band had verlaten om zorg te verlenen aan zijn ernstig zieke vrouw. Hij werd op zijn eigen voordracht vervangen door Simon McBride.

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album Verschijnen Label Type Hitlijsten Zang Gitaar Basgitaar Drum Keyboard Lineup[3]
BE (VL) NL[4] VK VS
Piek Weken Piek Weken Piek Piek
Shades of Deep Purple 17 juli 1968 Tetragrammaton / Parlophone Studio 24 Rod Evans Ritchie Blackmore Nick Simper Ian Paice Jon Lord Mark I
(1968–1969)
Inglewood: Live in California 2002 Purple Live
The Book of Taliesyn oktober 1968 Tetragrammaton, Harvest / EMI, Polydor Studio 54
Deep Purple mei 1969 Tetragrammaton, Harvest, Polydor Studio 162
Concerto for Group and Orchestra (met Royal Philharmonic Orchestra) december 1969 Tetragrammaton, Harvest, Polydor Live 26 149 Ian Gillan Roger Glover Mark II
(1969–1973)
Live in Montreux 69 28 augustus 2006 Sonic Zoom Live
Deep Purple in Rock 3 juni 1970 Harvest Studio 4 143
Space Vol 1 & 2 (Live in Aachen 1970) 2004 Purple Live
Gemini Suite Live december 1993 RPM, Purple Live
BBC Sessions 1968–1970 7 november 2011 EMI Live
Scandinavian Nights[5] oktober 1988 Connoisseur Collection Live
Fireball 9 juli 1971 Harvest, Warner Bros. Studio 3 9 1 32
Long Beach 1971[6] 2014 earMUSIC Live
Live in Denmark 1972[7] 1 maart 2007 Sonic Zoom Live 132
Deep Purple in Concert december 1980 Harvest, Spitfire, Purple Live 30 206
Machine Head 25 maart 1972 Purple, Warner Bros. Studio 2 9 1 7
Made in Japan december 1972 Purple, Warner Bros. Live 4 13 16 6
Who Do We Think We Are januari 1973 Purple, Warner Bros. Studio 5 10 4 15
Burn 15 februari 1974 Purple, Warner Bros. Studio 7 4 3 9 David Coverdale
Glenn Hughes
Glenn Hughes Mark III
(1973–1975)
California Jamming 1996 Purple Live
Perks and Tit 2004 Purple Live
Live in London 1982 Harvest Live 23
Stormbringer november 1974 Purple, Warner Bros. Studio 6 20
Mk III: The final concerts 1996 Connoisseur Collection Live
Made in Europe oktober 1976 EMI / Purple, Warner Bros. Live 12 148
Graz 1975 2014 earMUSIC Live 88 1 92
Live in Paris 1975[8] 5 april 2001 Purple Live
Come Taste the band 10 oktober 1975 Purple, Warner Bros. Studio 12 6 19 43 Tommy Bolin Mark IV
(1975–1976)
Last concert in Japan 16 maart 1976 Purple, Warner Bros. Live
This time around: Live in Tokyo[9] september 2001 Purple Live
Phoenix Rising[10] 11 mei 2011 Edel Live 188
King biscuit flower hour presents: Deep Purple in concert[11] juli 1995 King Biscuit Flower Hour Live
Ontbonden (1976–1984)
Perfect Strangers 29 oktober 1984 Polydor, Mercury Studio 16 6 5 17 Ian Gillan Ritchie Blackmore Roger Glover Ian Paice Jon Lord Mark II
(1984–1989)
In the absence of pink: Knebworth '85 april 1991 Connoisseur Collection Live
The house of blue light 12 januari 1987 Polydor, Mercury Studio 11 9 10 34
Nobody's Perfect mei 1988 Polydor, Mercury Live 44 3 38 105
Slaves andmasters 5 oktober 1990 RCA / BMG Studio 72 4 45 87 Joe Lynn Turner Mark V
(1989–1992)
The battle rages on... 2 juli 1993 RCA / BMG Studio 39 8 21 192 Ian Gillan Mark II
(1992–1993)
Come hell or high water 7 november 1994 RCA / BMG Live
Live in Europe 1993 7 november 2006 Sony / BMG Live
Purpendicular 17 februari 1996 RCA / BMG, CMC Studio 87 6 58 Steve Morse Mark VII
(1994–2002)
Live at the Olympia '96 9 juni 1997 EMI / Thames Live
Live at Montreux 1996 1 mei 2006 Eagle Live
Abandon 2 juni 1998 EMI, CMC / BMG Studio 76
Total abandon: Australia '99 september 1999 EMI / Thames, Eagle Live
In concert with the London Symphony Orchestra (met London Symphony Orchestra) 8 februari 2000 Eagle Live 86 2 101
Live at the Rotterdam Ahoy 2001 Thames / Thompson Live
The soundboard series 2001 Thames / Thompson Live / Boxset
Bananas 9 september 2003 EMI, Sanctuary Studio 85 Don Airey Mark VIII
(2002–)
Rapture of the Deep 24 oktober 2005 Edel, Eagle, Victor Studio 81
Live at Montreux 2006 12 juni 2007 Eagle Live
Live at Montreux 2011 7 november 2011 Eagle Live
Now what?! 26 april 2013 earMUSIC, Eagle, Victor Studio 12 4 19 110
From the setting sun... (in Wacken) 28 augustus 2015 earMUSIC Live 35 1
...To the rising sun (in Tokyo) 9 september 2015 Victor Live 46 1
Infinite 7 april 2017 earMUSIC Studio 6 4 6 105
Whoosh! 7 Augustus 2020 earMUSIC Studio

Verzamelalbums[bewerken | brontekst bewerken]

Album Verschijnen Label Hitlijsten
BE (VL) NL VK VS
Piek Weken Piek Weken Piek Piek
Purple passages november 1972 Warner Bros. 57
Mark I & II december 1973 Purple 4 14
24 carat purple juni 1975 Purple
Powerhouse december 1977 EMI
When we rock, we rock, and when we roll, we roll 21 september 1978 Warner Bros. 201
The Deep Purple singles A's and B's oktober 1978 Harvest
The Mark II Purple singles april 1979 Purple 24
Deepest Purple: The very best of Deep Purple juli 1980 Harvest, Warner Bros. 1 148
Greatest Purple januari 1985 EMI
The anthology mei 1985 Harvest 86 50
Knocking at your back door: The best of Deep Purple in the 80's 1992 Mercury / PolyGram
Smoke on the water: The best of 9 december 1994 EMI
30: Very best of Deep Purple 3 november 1998 EMI 39
Smoke on the water 1998 PGD Special Markets
Shades 1968–1998 16 maart 1999 Rhino
The very best of Deep Purple 2000 Rhino / Warner Bros.
Days may come and days may go (The California rehearsals, june 1975) 14 maart 2000 Purple, Victor
1420 Beachwood Drive (The California rehearsals Pt 2) 2000 Purple
Smoke on the water & other hits 2001 Flashback / Rhino
Listen, learn, read on 8 oktober 2002 EMI
Winning combinations: Deep Purple and Rainbow 17 juni 2003 Universal
Purple hits juni 2003 EMI
The early years 1 maart 2004 EMI
Deep Purple forever - The very best of 17 maart 2005 EMI
The platinum collection 21 maart 2005 EMI 39
Very best of maart 2008 EMI 43
The vinyl collection 29 januari 2016 Universal

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single Verschijnen Album Hitlijsten
BE (VL) NL[12] VK VS
Piek Weken Piek Weken Piek Piek
Hush 1968 Shades of Deep Purple - - - - - 4
Kentucky woman 6 december 1968 The Book of Taliesyn - - - - - 38
River Deep - Mountain High 1969 - - - - - 53
Emmaretta 1969 - - - - - 128
Hallelujah 1969 - - - - - 108
Black Night 5 juni 1970 - - 11 13 2 66
Child in Time juni 1970 Deep Purple in Rock - - 9 22 - -
Strange kind of woman februari 1971 - - - - 8 -
Fireball oktober 1971 Fireball - - 25 5 15 -
Never before 18 maart 1972 Machine Head - - - - - -
Smoke on the Water mei 1973 - - 12 5 21 4
Woman from Tokyo 1973 Who Do We Think We Are - - 8 6 - 60
Might just take your life 12 februari 1974 Burn - - - - - 91
Burn 1974 - - - - 45 105
You can't do it right 1974 Stormbringer - - - - - -
Stormbringer 1974 - - - - - -
You keep on moving 1976 Come taste the band - - - - - -
Gettin' tighter 1976 - - - - - -
Black Night (live) juli 1980 Deep Purple in concert - - - - 43 -
Smoke on the Water (live) oktober 1980 - - - - - -
Perfect Strangers oktober 1984 Perfect Strangers - - - - 48 -
Knocking at your back door oktober 1984 - - - - 65 61
Nobody's home 1985 - - - - - -
Call of the wild 1987 The house of blue light - - - - 92 -
Bad Attitude 1987 - - - - - -
Hush (live) juni 1988 Nobody's perfect - - - - 62 -
King of dreams 1990 Slaves and masters - - - - 70 -
Fire in the basement 1991 - - - - - -
Love conquers all 1991 - - - - 57 -
The battle rages on 1993 The battle rages on... - - - - - -
Anya juli 1993 - - - - - -
Time to kill 1993 - - - - - -
Black Night (remix) 1995 - - - - 66 -
Sometimes I feel like screaming 17 februari 1996 Purpendicular - - - - - -
Any fule kno that 2 juni 1998 Abandon - - - - - -
Haunted 2003 Bananas - - - - - -
House of Pain 2003 - - - - - -
Rapture of the deep 2005 Rapture of the Deep - - - - - -
Hush (live) 2011 BBC sessions 1968–1970 - - - - - -
All the time in the world 29 maart 2013 Now What?! - - - - - -
Vincent Price 7 juni 2013 - - - - - -
Above and Beyond 24 oktober 2013 - - - - - -
Out of hand 18 april 2015 - - - - - -
Time for Bedlam 3 februari 2017 Infinite - - - - - -
All I got is you 10 maart 2017 - - - - - -
Limitless 11 maart 2017 - - - - - -
Johnny's band 4 augustus 2017 - - - - - -
Throw My Bones 20 maart 2020 Whoosh! - - - - - -
Man Alive 30 april 2020 - - - - - -
Nothing At All 10 juli 2020 - - - - - -

Video's[bewerken | brontekst bewerken]

Album Opname Verschijnen Label Type Hitlijsten
BE (VL) NL VK VS
Piek Weken Piek Weken Piek Weken Opmerkingen
Concerto for Group and Orchestra 24 september 1969 1985 BBC Video VHS, laserdisc
Doing their thing 21 augustus 1970 1990 Granada VHS, laserdisc
Scandinavian nights[13] 12 november 1970 VHS, laserdisc
Machine head Live[14] 1 maart 1972 1987 VAP VHS, laserdisc
California Jam[15] 6 april 1974 1981 BBC Video VHS, Betamax, laserdisc 15 18
Rises over Japan[16] 15 december 1975 1985 VHS, laserdisc
Phoenix rising 15 december 1975 11 mei 2011 Edel dvd, blu-ray
History, hits & highlights '68–'76 1968 - 1976 3 juni 2009 Eagle dvd
Perfect strangers live 12 december 1984 14 oktober 2013 Eagle dvd 20 1
Come hell or high water 16 oktober 1993 november 1994 RCA / BMG VHS, laserdisc
Bombay calling 8 april 1995 2000 Thames / Thompson dvd
Live encounters 6 juni 1996 12 oktober 2004 Thames dvd
Live at Montreux 1996 9 juli 1996 mei 2006 Eagle dvd 25 1
Total abandon: Australia '99 20 april 1999 september 1999 EMI / Thames, Eagle dvd
In concert with the London Symphony Orchestra 25 september 1999, 26 september 1999 8 februari 2000 Eagle dvd 86 101
Around the World 1995 – 1999 1995 – 1999 2000 Thames dvd
New, live & rare - The video collection 1984 - 2000 1984 - 2000 Thompson dvd
Classic albums: Deep Purple – The making of Machine head 27 november 2002 Eagle Rock dvd
Perihelion 5 juni 2001 12 augustus 2002 Thames dvd 19 4
They all came down to Montreux: Live at Montreux 2006 15 juli 2006 12 juni 2007 Eagle dvd 17 6
Around the world live[17] 1995–2007 19 mei 2008 Eagle dvd
Deep Purple with Orchestra: Live at Montreux 2011 16 juli 2011 7 november 2011 Eagle dvd
Live in Verona 18 juli 2011 21 oktober 2014 Eagle Rock dvd, blu-ray 12 8
From the setting sun... (in Wacken) 1 augustus 2013 28 augustus 2015 earMUSIC dvd 6 4
Celebrating Jon Lord at the Royal Albert hall 4 april 2014 26 september 2014 Edel dvd, blu-ray 4 9
...To the rising sun (in Tokyo) 12 april 2014 9 september 2015 Victor dvd 9 5
From the setting sun (in Wacken)... to the rising sun (in Tokyo) 1 augustus 2013, 12 april 2014 2017 earMUSIC dvd 2 9
From Here To Infinite - The Movie 2016-2017 2017 earMUSIC blu-ray

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23
Black Night - 781 - 552 407 643 724 752 860 691 775 743 894 614 735 992 1126 1385 1373 1380 1325 1522 1600 1608 1823
Child in Time 3 2 2 2 3 3 4 4 4 4 5 4 3 4 4 4 8 5 5 6 12 15 15 16 17
Smoke on the Water 200 110 109 77 67 72 90 89 116 87 64 82 89 104 118 105 148 130 131 119 153 173 183 183 206
Woman from Tokyo - 865 - 882 670 920 977 1043 1213 1001 1047 1085 1218 1052 1073 1275 1554 1687 1754 1784 1837 1802 1873 1986 1952

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Berner Zeitung: Die Bern-Connection des Rock-Klassikers
  2. RP.online: Deep Purple Jon Lord ist tot
  3. Mark VI is hieronder niet te vinden, omdat deze lineup met Joe Satriani geen albums heeft geproduceerd. De lineup van Mark 6 was die van Mark II, maar dan met Satriani als vervanging van Blackmore
  4. Dutch Charts - Deep Purple. dutchcharts.nl. Gearchiveerd op 23 juni 2023. Geraadpleegd op 29 december 2019.
  5. Later opnieuw uitgebracht als Live in Stockholm en Stockholm 1970
  6. Ook wel Live In Long Beach 1971
  7. Later opnieuw uitgebracht als Live in Copenhagen 1972 en Copenhagen 1972
  8. Later opnieuw uitgebracht als Paris 1975
  9. Re-release van Last concert in Japan
  10. Re-release van Last concert in Japan met extra materiaal
  11. Later uitgegeven als On the wings of a Russian foxbat (Live in California 1976), Live in California Long Beach Arena 1976 en Long Beach 1976
  12. Top 40 - Deep Purple. top40.nl. Gearchiveerd op 31 december 2019. Geraadpleegd op 29 december 2019.
  13. Op dvd uitgebracht als Live in Stockholm 1970
  14. Live in Denmark 1972 is hier het livealbum van. Ook als Scandinavian Nights - Live in Denmark 1972. In 2005 uitgebracht op dvd als Live in Concert 72/73
  15. Op dvd uitgebracht als Live in California 74
  16. Het livealbum hiervan is Last concert in Japan. In 2011 uitgebracht op dvd als Phoenix rising
  17. Inclusief Bombay calling en Total abandon: Australia '99

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Deep Purple van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.