Della Reese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Della Reese
DellaReeseJuly09.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Dellooreese Patricia Early
Geboren 6 juli 1931
Land Detroit, Michigan, Verenigde Staten
Portaal  Portaalicoon   Film

Della Reese (Detroit (Michigan), 6 juli 1931) is een Amerikaanse actrice en zangeres. Ze startte haar carrière aan het einde van de jaren '50 als jazzzangeres. Later legde Della Reese zich toe op het acteren. Ze is bekend door haar rol van het personage Tess, de engel in de televisieserie Touched By An Angel. Della Reese is ook een erkende predikant van de Understanding Principles for Better Living Church in Los Angeles, Californië. Della Reese is van afkomst half Afro-Amerikaans en half Cherokee indiaanse.

Biografie[bewerken]

Della Reese werd geboren als Delloreese Patricia Early in 1931. Reese was amper zes jaar oud toen ze voor het eerst interesse kreeg in het zingen. Ze startte haar carrière als zangeres in een kerkkoor. Het is door deze ervaring dat ze gospelzangeres werd. Op dertienjarige leeftijd werd ze gecontacteerd om mee te zingen in de gospelgroep van Mahalia Jackson. Nadien richtte ze haar eigen gospelgroep op, die zich The Meditation Singers noemde. Deels door het overlijden van haar moeder en de zware ziekte van haar vader heeft Della Reese haar studie aan de Wayne State University moeten onderbreken om te gaan werken en bij te dragen in het gezin.

Een succesvolle zangcarrière[bewerken]

Della Reese deed mee aan een lokale zangwedstrijd, de prijs voor de winnende deelnemer was dat men een week in een zeer bekende club (Flame Show Bar) in Detroit live mocht zingen. Della Reese won de wedstrijd, de club in Detroit was zodanig onder de invloed van Della's vocale talenten dat ze acht weken mocht optreden in de club. En hoewel haar repertoire enkel het gospelgenre was, werd Della Reese door haar succes in de club blootgesteld en beïnvloed door jazzlegendes als Ella Fitzgerald en Billie Holiday. In 1953 slaagde Della Reese erin om een contract te bemachtigen met Jubiliee Records en werd ze lid van het Erskine Hawkins orkest.

Haar eerste opnames voor Jubilee Records waren liedjes als In the Still of the Night, I've Got Love to Keep Me Warm en Time After Time, het toonde het potentieel dat Della Reese beschikte als zangeres maar de liedjes behaalden geen hoge ranking in de muzieklijsten.

Eindelijk in de top 20[bewerken]

In 1957 maakte Della een single genaamd And That Reminds Me. Na jaren proberen behaalde Della uiteindelijk ook succes op de muzieklijsten met haar lied. Het lied behaalde de top twintig, en werd een pophit later dat jaar. Van de plaat werden enkele miljoenen exemplaren verkocht. 1957 bleek voor Della Reese het gouden jaar te worden toen ze ook door het prestigieuze Billboard magazine samen met andere magazines werd uitgeroepen tot meest beloftevolle zangeres.

In 1959 veranderde Della Reese van platenmaatschappij, ze stapte over naar RCA Records. Haar eerste single voor de platenmaatschappij was genaamd Don't You Know, het lied was gebaseerd op het werk van Puccini's La Bohème. Reese' eigen versie van dit lied werd haar grootste hit, het haalde de nummer 2 in de ranglijsten (waaronder The Black Singles Chart). Het lied mag beschouwd worden als Reese' handelsmerk.

Het succes dat de platenmaatschappij RCA Records oogstte met Della Reese zou nog duren tot 1960, toen ze de opvolgsingle maakte Not One Minute More; het lied was een succes. Hierop volgend nam Della Reese een pauze van het opnemen, dit was vooral mogelijk door al haar voorafgaande grote hits. Gedurende een periode van negen jaar werkte ze in Las Vegas (Nevada), en toerde door het land. Ze nam nog regelmatig platen op gedurende de jaren 1960 maar geen enkel lied behaalde nog zulke hoge noteringen in de muzieklijsten.

Televisiecarrière[bewerken]

In 1969 kreeg Della Reese voor het eerst haar kans om door te breken op televisie door middel van een variétéserie. De serie werd echter na een jaar afgelast. Na de stopzetting wordt Della Reese een jaar later een van de eerste Afro-Amerikaanse vrouwen die werd uitgenodigd om een gastpresentatie in The Tonight Show met Johnny Carson te doen.

Bijna-fatale ervaring[bewerken]

In 1979, na een gastoptreden in de Tonight Show, krijgt Della Reese een bijna-fataal hersenaneurysma. Zij herstelde volledig na twee hersenoperaties uitgevoerd door de chirurg Charles Drake in het universiteitsziekenhuis van London, Ontario. Dit was de tweede keer dat Della Reese dicht bij de dood kwam, enkele jaren voordien wandelde Della Reese per ongeluk door een glazen deur in haar woning, de scherven glas hadden haar zo ernstig verwond dat ze ruim duizend hechtingen nodig had om haar wonden te dichten. Della Reese heeft toen zoveel bloed verloren dat ze later verklaarde een bijna-doodervaring te hebben gehad toen ze haar geliefde overleden moeder zag.

Succes met Touched By An Angel[bewerken]

Van 1994-2003, werd Della Reese gecast voor de rol waar ze het bekendst mee is geworden: Tess een engel in de spirituele televisieserie Touched By An Angel. Della Reese zong ook het openingslied van de serie. Haar deelname aan deze serie heeft haar populariteit doen vergroten bij het jongere publiek.

Della Reese haar strijd tegen diabetes[bewerken]

In 2002 maakte Della Reese in de Larry King Show bekend dat ze aan Diabetes type II lijd. Della Reese is een boegbeeld voor de American Diabetes Association en toert ze doorheen de Verenigde Staten om het Amerikaanse publiek attent en bekend te maken op de ziekte van diabetes.

In 1987 werd Della Reese genomineerd voor een Grammy Award voor een van haar gospel albums. Naast het acteren en het zingen is Della Reese ook een erkende dominee van de Understanding Principles for Better Living Church en is ze peetmoeder van Roma Downeys dochter. Downey vertolkte de rol van Monica in de serie Touched By An Angel waarin Della Reese ook een rol in vertolkte.

In 2005 werd Della Reese geëerd door Oprah Winfrey op haar Leggend Ball Ceremony samen met nog 25 andere Afro-Amerikaanse vrouwen.

Filmografie[bewerken]

Externe links[bewerken]