Delta Lloyd N.V.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Delta Lloyd Groep)
Ga naar: navigatie, zoeken
Delta Lloyd N.V.
Delta Lloyd Amsterdam.jpg
Beurs Euronext: DL
Motto of slagzin Kritisch op het juiste moment
Rechtsvorm naamloze vennootschap
Oprichting 1807 (voorloper)
1999 (fusie)
Hoofdkantoor Amstelplein 6
1096 BC Amsterdam
Werknemers 5.991,5 (fte)
Producten schadeverzekeringen
levensverzekeringen
zorgverzekeringen
bancaire producten
Industrie verzekeringen
bankwezen
Omzet € 4,65 mld (2012)
Winst € 404 mln (2012)
Website deltalloyd.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Het gebouw van OHRA in Arnhem
Hollandsche Societeit van Levensverzekeringen

Delta Lloyd N.V. is een Nederlandse financiële dienstverlener. Delta Lloyd N.V. is actief in Nederland, België en Duitsland en biedt in deze landen voornamelijk verzekeringen aan. Tot de N.V. behoren onder meer de verzekeraars Delta Lloyd, OHRA en ABN AMRO Verzekeringen, een vermogens- en vastgoedbeheerder en enkele kleinere banken. Delta Lloyd N.V. heeft circa 8% van de Nederlandse verzekeringsmarkt in handen en is daarmee de vijfde verzekeraar van Nederland.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De voorloper van Delta Lloyd N.V., de Hollandsche Sociëteit van Levensverzekeringen, werd opgericht in 1807. In 1967 ging de Hollandsche Sociëteit van Levensverzekeringen samenwerken met de Amsterdamsche Maatschappij van Levensverzekeringen onder de naam Delta. In 1969 fuseerde Delta met Nedlloyd (weinig bekende officiële naam: "Nederlandsche Lloyd") tot Delta Lloyd.

In 1973 nam het Britse verzekeringsconcern Commercial Union de aandelen over. Commercial Union heet tegenwoordig Aviva plc.

In 1999 fuseerde Delta Lloyd met OHRA. De Stichting NutsOhra verwierf met de fusie 8% van de aandelen. Door deze fusie werd Delta Lloyd N.V. in staat de markt vanuit twee kanalen te bedienen. Delta Lloyd biedt haar producten aan via het onafhankelijke intermediair en OHRA, als direct writer, rechtstreeks. Aanvankelijk heette het nieuwe concern Delta Lloyd Nuts Ohra. In 2002 werd deze naam gewijzigd in Delta Lloyd N.V..

Op 3 november 2009 kreeg het bedrijf een beursnotering aan de Amsterdamse effectenbeurs. Aviva bracht 42% van haar aandelen naar de beurs, waardoor het een meerderheidsbelang behield. Aviva heeft inmiddels zijn belang in Delta Lloyd N.V. verkocht.[2]

Activiteiten[bewerken]

Delta Lloyd[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Delta Lloyd voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De verzekeraar Delta Lloyd is het grootste onderdeel van Delta Lloyd N.V.. Delta Lloyd biedt verzekeringen aan via het onafhankelijke intermediair. Delta Lloyd is gevestigd in Amsterdam, Helmond en Arnhem. Delta Lloyd behaalde in 2009 een premieomzet van circa € 2,5 miljard en heeft ongeveer 2.000 medewerkers.

OHRA[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie OHRA voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De fusie van Delta Lloyd met OHRA paste in de nieuwe strategie om ook rechtstreeks verzekeringen aan te bieden. OHRA is de direct writer binnen de Delta Lloyd N.V., gevestigd in Arnhem. OHRA behaalde in 2009 een premieomzet van ongeveer € 400 miljoen en heeft ongeveer 600 medewerkers.

ABN AMRO Verzekeringen[bewerken]

Delta Lloyd ABN AMRO Verzekeringen Holding BV is sinds 2003 een joint venture van de Delta Lloyd N.V. (51%) en ABN AMRO (49%). Delta Lloyd N.V. heeft hierbij het exclusieve recht bedongen voor verkoop van verzekeringsproducten via de kantoren van ABN AMRO. Sindsdien maakt Delta Lloyd N.V. gebruik van drie verschillende distributiekanalen. ABN AMRO Verzekeringen behaalde in 2009 een premieomzet van ruim € 800 miljoen. ABN AMRO Verzekeringen heeft ruim 500 medewerkers.

ABN AMRO Verzekeringen is gevestigd in de IJsseltoren in Zwolle

Na de overname van de Nederlandse activiteiten van ABN AMRO door Fortis vroeg Fortis de Europese Commissie om toestemming om van Delta Lloyd N.V. haar deel van Delta Lloyd ABN AMRO Verzekeringen Holding BV te kopen. Dit was de situatie voor de opsplitsing van Fortis.[3]

Nadat Fortis in de problemen was gekomen en de Nederlandse staat de activiteiten van Fortis Nederland overnam en samenvoegde met ABN AMRO Bank, werd afgezien van de aankoop van het Delta Lloyd-aandeel in ABN AMRO Verzekeringen. In ruil daarvoor kreeg de joint venture nu ook distributietoegang tot de tot ABN AMRO Bank omgebouwde, voormalige Fortiskantoren.

Delta Lloyd & OHRA Zorg[bewerken]

De zorgverzekeringen van Delta Lloyd N.V. worden zowel aangeboden via het label "Delta Lloyd" als het label "OHRA". Met 700.000 verzekerden was Delta Lloyd N.V. slechts een kleine speler, waardoor de nodige schaalgrootte ontbrak. Nadat een fusie met Menzis en Agis was afgeketst, besloot Delta Lloyd N.V. de zorgverzekeraar te verkopen. De CZ Groep nam Delta Lloyd & OHRA Zorg per 1 januari 2009 over. Daarbij werd overeengekomen dat Delta Lloyd N.V. het exclusieve recht behield de Delta Lloyd- en OHRA-zorgpolissen via een labelconstructie te blijven aanbieden. Door het invoegen van de Delta Lloyd Zorgbedrijven in de veel grotere CZ Groep kon hierbij een forse besparing worden gerealiseerd.

Delta Lloyd & BinckBank[bewerken]

In november 2010 richtte Delta Lloyd N.V. samen met BinckBank BeFrank een premiepensioeninstelling op.[4]

Delta Lloyd Bankengroep[bewerken]

Binnen de bankengroep zijn de bancaire activiteiten in Nederland en België ondergebracht. In Nederland worden via de Delta Lloyd Bank en de OHRA Bank spaar-, hypotheek-, beleggings- en kredietproducten aangeboden. In België wordt onder de naam Delta Lloyd Bank België een volledig dienstenpakket via eigen bankkantoren en zelfstandige agenten aangeboden. De Belgische bank opende in 2006 het 250e verkooppunt. De bankengroep heeft momenteel circa 1.200 medewerkers (waarvan het merendeel in België) en behaalde in 2009 een omzet van ruim € 400 mln.

Delta Lloyd België[bewerken]

Gent, Delta Lloydbank, (gebruikt tot 2010)

In België biedt Delta Lloyd N.V. onder de naam Delta Lloyd Life levensverzekeringen en groepsverzekeringen aan, via zowel het bank-, makelaars- als directe kanaal. Na de overname van Swiss Life België van SNS Reaal halverwege 2008 (wat een verdubbeling van de levensverzekeringsomzet betekende) kwam hier ook een relatief klein schadebedrijf bij. Delta Lloyd Life, gevestigd in Brussel, behaalde in 2009 een premieomzet van bijna € 700 miljoen en heeft zo'n 600 medewerkers. In 2011 besloot Delta Lloydbank zich te richten op kapitaalkrachtigere klanten: ofwel zelfstandigen en bachelors onder de 35 jaar ofwel mensen met een spaarcapaciteit van 1200 euro of een kapitaal van 75.000 euro.

Delta Lloyd Deutschland[bewerken]

Delta Lloyd Deutschland omvat de verzekeraars Delta Lloyd Lebensversicherung en Hamburg Lebensversicherung, de bank Gries & Heissel Bankiers en de vermogensbeheerders Delta Lloyd Investment Managers en Delta Lloyd Finanzpartner. Delta Lloyd Deutschland heeft het hoofdkantoor in Wiesbaden. De omzet bedroeg in 2009 zo'n € 700 mln. Delta Lloyd Deutschland heeft ongeveer 700 medewerkers.

Tijdens de publicatie van de cijfers van 2009 gaf Delta Lloyd N.V. aan te stoppen met de actieve verkoop van levensverzekeringen in Duitsland. Inmiddels is de bank verkocht en zijn er gesprekken gaande met de vakbonden om het aantal werknemers fors terug te brengen.

Bronnen
  1. Assurantiemagazine (2007) "Eureko bezit meer dan een kwart van de Nederlandse verzekeringsmarkt", Assurantiemagazine, jrg. 29, nr. 13, p. 1 en 8.
  2. Aviva verkoopt resterend belang in Delta Lloyd, De Telegraaf, 8 januari 2013
  3. Prior notification of a concentration, Official Journal of the European Union, 25 september 2008
  4. Persbericht DNB van 27 juni 2011