Democratische Partij (Polen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Democratische Partij (Pools: Stronnictwo Demokratyczne) is een Poolse politieke partij. De SD werd op 15 april 1939 opgericht door leden van de in 1937 opgerichte Klubów Democratycznych (Democratische Club). Onder de oprichters bevonden zich Mieczyslaw Michalowicz en Mikolaj Kwasniewski. Het partijprogramma was liberaal georiënteerd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen leden van de SD deel aan het verzet. In 1944 trad de SD toe tot de door de Russen gecontroleerde regering in Oost-Polen. De pro-communistische vleugel van de SD sloot zich na de Tweede Wereldoorlog aan bij het door de communisten gedomineerde Democratisch Blok, waar naast de SD ook de Poolse Boerenpartij en de Poolse Verenigde Arbeiderspartij (communisten) deel van uitmaakten. Na de invoering van de volksdemocratie in 1947 mochten alleen de Poolse Verenigde Arbeiderspartij, de Boerenpartij en de Democratische Partij blijven bestaan. De Democratische Partij en de Boerenpartij bezaten echter geen werkelijke macht, ofschoon enkele leden uit die partijen hoge functies bekleden in de volksrepubliek.

Na de communistische machtsovername werd de partij o.a. geleid door Waclaw Barcikowski.

In 1989 braken zowel de Boerenpartij als de Democratische Partij met de communisten en traden zij toe tot de coalitieregering van Tadeusz Mazowiecki (Solidariteit).

De SD is sinds de jaren 90 een kleine politieke partij in Polen. De SD is een liberale middenpartij.