Democratisch-Liberale Partij (Roemenië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Democratisch-Liberale Partij
Partidul Democrat-Liberal
Afbeelding gewenst
Functiehouders
Partijleider Blaga Vasile
Algemene gegevens
Opgericht December 2007
Actief in Roemenië
Hoofdkantoor Aleea Modrogan, 1
Boekarest
Richting Centrum-rechts
Ideologie Conservatisme,
Liberaal conservatisme,
Conservatief liberalisme
Kleuren Oranje
Internationale organisatie EVP
Europese fractie EVP
Website http://www.pd-l.ro/
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Roemenië

De Democratisch-Liberale Partij (Roemeens: Partidul Democrat Liberal, PD-L), is een Roemeense politieke partij ontstaan uit een fusie van de Democratische Partij en de Liberaal-Democratische Partij in 2007. De partij maakte deel uit van Alliantie van Recht en Waarheid (DA) tot 2007.

Geschiedenis[bewerken]

De PD komt voort uit het in december 1989 gevormde Front voor Nationale Redding (FSN). Het FSN nam na de val van Nicolae Ceaușescu de macht over in Roemenië. Het FSN bestond voornamelijk uit oudcommunisten zoals Ion Iliescu en Petre Roman. In 1992 scheidde een vleugel zich van het FSN af en vormde het Democratisch Front voor Nationale Redding (FDSN)[1]. In 1992 verloor het FSN de verkiezingen (de partij ging van 263 naar 43 zetels) en op 28 mei 1993 werd de partijnaam gewijzigd in Democratische Partij.

De PD kwam onder leiding te staan van Petre Roman. Voor de verkiezingen van 1996 ging de PD een alliantie aan met de Roemeense Sociaaldemocratische Partij (PSDR) (onder de naam Sociaaldemocratische Unie, USD). Deze alliantie werd derde bij de verkiezingen en nam vervolgens deel aan het kabinet onder Victor Ciorbea. De USD viel later uiteen en van 1998 tot 2000 maakte de PD als zelfstandige partij deel uit van de kabinetten Radu Vasile, Alexandru Athanasiu en Mugur Isărescu. Bij de parlementsverkiezingen van 2000 ging de PD achteruit, van 53 zetels in de Kamer van Afgevaardigden naar 31 zetels. De partij belandde in de oppositie.

Bij de parlementsverkiezingen van 28 november 2004 behaalde de PD als onderdeel van de Alliantie van Recht en Waarheid (DA)[2] een verkiezingsoverwinning. De PD ging van 31 naar 48 zetels in de Kamer van Afgevaardigden. In totaal behaalde de Alliantie 112 zetels in de Kamer. In de Senaat verkreeg de Alliantie 49 zetels. De alliantie van de Nationale Unie PSD + PUR behaalde echter meer zetels (132 in de Kamer, 57 in de Senaat), maar slaagde er niet in een regering te vormen. De Humanistische Partij van Roemenië (PUR) stapte uit de Nationale Unie en sloot een akkoord met de DA, waarop er coalitieonderhandelingen werden gestart. Op 29 december 2004 was er een regering gevormd onder Călin Popescu-Tăriceanu, bestaande uit de DA, PUR en de Democratische Unie van Hongaren in Roemenië (UDMR) die diezelfde dag het vertrouwen kreeg van het parlement. Na het uiteenvallen van deze coalitie verlieten enkele leden van de NPL deze en richtte ze hun eigen partij op, de PLD. Nadat zij tijdens de gemeenteraads verkiezingen 8% van de stemmen haalde besloot men in 2007 samen te gaan met de Democratische Partij en werd deze hernoemt in de Democratisch-Liberale Partij (PD-L).

In de lokale verkiezingen van 2012 verloor de PD-L behoorlijk, wat de Emil Boc mede deed besluiten af te treden als voorzitter van de partij. Hij werd wel verkozen tot burgemeester van Cluj-Napoca en zijn positie als voorzitter voor de PD-L werd over genomen door Blaga Vasile. Aan de vooravond van de parlementaire verkiezingen van 2012 ging de PD-L een alliantie aan met de Christen-Democratische Nationale Boerenpartij en Burger Kracht onder de naam Rechtse Roemeense Alliantie (ARD). Deze alliantie hield het slechts drie maanden vol, na de verkiezingen werd de alliantie ontbonden en hield de PD-L er 51 zetels aan over. In maart 2013 werd Blaga Vasile herkozen als voorzitter ondanks kritiek van president en PD-L lid Traian Băsescu die een voorkeur had voor voormalig minister van Ontwikkeling en Toerisme Elena Udrea. In juli 2013 scheidde een aantal partijleden onder leiding van Eugen Tomac, zich af en richtte de nieuwe partij de Populaire Beweging (Partidului Mişcarea Populară PMP) op. Al gauw voegde president Băsescu, Elena Udrea, oud-premier Emil Boc, ex-minister Teodor Paleologu en enkele vooraanstaande burgemeesters zich bij hen.


Politiek in Roemenië

Coat of arms of Romania.svg
Politiek in Roemenië


Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Roemenië

Ideologie[bewerken]

De PD werd gesticht als een gematigde sociaaldemocratische partij waarin ook Christen-socialisten en liberalen zich thuis zouden voelen. In 1999 werd de PD lid van de Socialistische Internationale. Vanaf het begin van de 21ste eeuw is de partij echter meer naar het centrum opgeschoven. Tijdens het partijcongres van 2005 stemden de partijleden vóór aansluiting bij de Europese Volkspartij. Thans kan men de partij het beste omschrijven als centrum gericht, overhellend naar centrum-rechts.

Voorzitters[bewerken]

Verkiezingsuitslagen Kamer van Afgevaardigden 1992-heden[bewerken]

Wapen van RoemeniëZetelverdeling 2000-heden
1992: 43
1996: 53
2000: 31
2004: 48
2008: 115

Verwijzingen[bewerken]

  1. [Later Partij van Sociaaldemocratie in Roemenië geheten, de voorloper van de huidige Sociaaldemocratische Partij.]
  2. [De andere partij in de DA is de Nationaal-Liberale Partij (NPL).]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]