Derib

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Derib
Derib in 2009
Algemene informatie
Volledige naam Claude de Ribaupierre
Pseudoniem(en) Derib
Geboren 8 augustus 1944
Geboorteplaats La Tour-de-Peilz
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Beroep Stripauteur
Werk
Genre Stripverhalen
Stroming School van Marcinelle
Bekende werken Buddy Longway
Yakari
Uitgeverij Dupuis
Le Lombard
Casterman
(en) IMDb-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Strip
Derib tussen 1988 en 1991.

Derib, echte naam Claude de Ribaupierre, (La Tour-de-Peilz, 8 augustus 1944) is een Zwitsers striptekenaar. Hij tekende de bekende reeksen Yakari en Buddy Longway. Beide stripreeksen gaan over de indianen in het Amerikaanse westen. Dat is ook het geval voor de cyclus Red road, waarin Derib het lot van de indianen in het hedendaagse Amerika schetste. De strips van Derib zijn steeds sociaal geëngageerd. Daarnaast maakte hij stripverhalen tegen het geweld (No Limits) of tegen seksueel geweld (Pour toi Sandra).

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Derib leerde de knepen van het vak bij Peyo in Brussel, waar hij meetekende aan De Smurfen. Hij publiceerde meerdere verhalen in de tijdschriften Robbedoes, Kuifje en Pilote. Ook werkte hij samen met Franquin (Guust, Robbedoes en Kwabbernoot), Jijé (Jerry Spring), Roba (Bollie en Billie) en Bob De Moor (Meester Mus, Barelli en Cori, de scheepsjongen).

Vanaf 1966 tekende hij voor Robbedoes de strip Arnold van Caeneghem. In 1967 begon hij de stripreeks Attila over een sprekende hond uit Zwitserland. De teksten waren van Maurice Rosy. De strip verscheen eerst in het weekblad Robbedoes en later in albumvorm bij Dupuis. De serie werd in 1973 gestopt.

In 1969 verschenen de De avonturen van Pythagoras en Co. met teksten van Job (André Jobin) in het Zwitserse tijdschrift Le Crapaud à lunettes. In december 1969 werd deze strip in dit tijdschrift vervangen door Yakari, een karakter dat Derib al bedacht had toen hij 22 jaar oud was en nu, evenals Pythagoras, tot leven kwam met scenario's van Job.

Na de stopzetting van De avonturen van Attila was Derib naar uitgeverij Le Lombard vertrokken. Derib en Jijé hadden al eerder het plan opgevat om samen de westernstrip Jerry Spring te hernemen voor uitgeverij Dupuis. Toen dat plan niet doorging door de drukke agenda van Jijé, creëerde Derib een eigen westernstrip met de naam Buddy Longway. Deze reeks verscheen bij Le Lombard.

In 2011 verscheen het boek Derib sous l'oeil de Jijé et Franquin (auteurs Vernet, Buch, Ratier) waarin Derib vertelde over zijn carrière en meer bepaald over de invloed van Jijé en Franquin, die hij bewonderde van kindsbeen af.[1]

Bibliografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Scenario Jaren Albums Uitgever
Arnold van Caeneghem (Frans: Arnoud de Casteloup) Charles Jadoul 1966-1972 Dupuis
Attila (Frans: Les aventures d'Attila) Maurice Rosy 1967–1974 4 Dupuis
De avonturen van Pythagoras en Co. (Frans: Les aventures de Pythagore et Cie.) Job 1969–1974 3 Uitgeverij Rossel & Co.
Yakari Job, Joris Chamblain Vanaf 1973 40 Le Lombard, Casterman
Buddy Longway Vanaf 1974 20 Le Lombard
Hij die tweemaal geboren werd (Frans: Celui qui est né deux fois) 1983-1985 3 Le Lombard
Red Road 1988-1998 4 Le Lombard
Jo 1991 1 Le Lombard
Voor jou Sandra (Frans: Pour toi Sandra) 1996 1 Mouvement du Nid
No Limits 2000 1 Le Lombard

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]