Desmostylia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Desmostylia
Fossiel voorkomen: Oligoceen-Mioceen
Desmostylus
Desmostylus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Superorde: Afrotheria
Orde
Desmostylia
Osborn, 1905
Paleoparadoxia
Paleoparadoxia
Afbeeldingen Desmostylia op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Desmostylia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Desmostylia is een orde van uitgestorven zoogdieren uit het Oligoceen en Mioceen die verwant is aan de slurfdieren en zeekoeien, waarmee het de Tethytheria vormt. De orde bestaat uit zes geslachten van grote, logge, semi-aquatische dieren die de kustgebieden van de noordelijke Grote Oceaan bewoonden.

Het oudst bekende geslacht is Behemotops uit het Vroeg-Oligoceen met fossiele vondsten in de Verenigde Staten en Japan. De naamgever van de groep, Desmostylus, kenmerkte zich door vooruitstekende slagtanden. Dit dier was 1,8 meter lang en bekend van fossielen uit het Mioceen die gevonden zijn in Japan en langs de Pacifische kust van Noord-Amerika

Kenmerken[bewerken]

Deze orde omvatte een aantal semi-aquatische zoogdieren ter grootte van een pony, die kenmerken vertoonden met in zee levende paarden. Deze dieren leefden langs de kusten van de huidige noordelijke Grote Oceaan. Aan de hand van een fossiel kon worden aangetoond, dat vertegenwoordigers van deze orde via de nauwe zeestraat tussen Noord- en Zuid-Amerika naar de Atlantische Oceaan zijn getrokken. Voor het overige zijn deze dieren een groot raadsel. Men veronderstelt, dat ze verwant zijn aan zowel de Proboscidea als de Sirenia.

Leefwijze.[bewerken]

Deze dieren leefden hoogstwaarschijnlijk een amfibisch leven in ondiepe wateren langs de kusten.

Vondsten.[bewerken]

Er werd een fossiel gevonden langs de kust van Florida.

Classificatie[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  • Afrotherian mammals: a review of current data. R Tabuce, RJ Asher & T Lehmann. Mammalia (2008).
  • Bone inner structure suggests increasing aquatic adaptations in Desmostylia (Mammalia, Afrotheria). S Hayashi et al. Plos One (2013).
  • D. Palmer, B. Cox, B. Gardiner, C. Harrison & J.R.G. Savage (2000) - De geïllustreerde encyclopedie van dinosauriërs en prehistorische dieren, Köneman, Keulen. ISBN 3 8290 6747 X