Det Norske Veritas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
DNV GL Group
DNV GL hoofdkantoor in Høvik
DNV GL hoofdkantoor in Høvik
Motto Managing Risk
Doel Bescherming van leven, bezit en milieu
Opgericht 1864
Zetel Høvik, bij Oslo, Vlag van Noorwegen Noorwegen
Personen
Directeur/Raad van Bestuur Henrik O. Madsen (CEO)
Overig
Lid van IACS
Website

DNV GL is een Noorse multinational ontstaan uit een fusie tussen DNV (Det Norske Veritas) en GL (Germanischer Lloyds) met services op het gebied van het beheersen van risico's, opgericht in 1864. Het is een onafhankelijke stichting. Doelstelling is "het leven, bezit en het milieu" te beschermen.

In september 2013 zijn DNV en Germanischer Lloyd gefuseerd en gaan verder onder de naam DNV GL Group. DNV GL beschikt over 300 vestigingen in meer dan 100 landen en 16.000 medewerkers. Het behaalt een jaarlijkse omzet van circa € 2,5 miljard. In de Benelux heeft de DNV GL Group kantoren in Barendrecht, Bilthoven, Arnhem, Groningen en Antwerpen.

Units[bewerken]

Binnen DNV GL bestaan er 4 Business Area's te weten Maritime, Oil & Gas, Energy en Business Assurance.

Maritime[bewerken]

Samen met Lloyd's Register en American Bureau of Shipping is DNV GL één van de drie belangrijkste classificatiebureaus. Ze classificeren 5100 schepen die bij elkaar 101 miljoen bruto-tonnenmaat zijn. Dit is 16% van de wereldvloot gezien in tonnage. Het beheert 70% van de brandstoftestmarkt en is erkend door 130 maritime autoriteiten. Levert veilige en duurzame operatie aan de offshore industrie (olie, gas, procesindustrie en toeleveranciers) door middel van high tech oplossingen en adviezen.

Oil & Gas[bewerken]

DNV GL is een van de leidende technische adviesburo's voor de globale olie en gasindustrie en werkt samen met de grootste en bekendste bedrijven uit deze sector aan een veilige, duurzame en innovatieve toekomst. De oorsprong van twee divisies binnen Oil and Gas liggen bij Gasunie en National Grid, waarvan de R&D afdelingen van beide bedrijven verzelfstandigd zijn in het begin van de 21 eeuw.

Business Assurance[bewerken]

De divisie BA verricht Certificatie-, verificatie- en beoordelingdiensten aan organisatie in vele sectoren. Meer dan 80 nationale accreditaties en ruim 50.000 klanten. Aanbieder van Risk based Certification (TM) en adviesdiensten.

DNV GL Energy: DNV koopt meerderheidsbelang in het Nederlandse KEMA[bewerken]

In december 2011 maakten diverse grootaandeelhouders in KEMA, waaronder Eneco, Essent en DELTA, bekend hun aandelen te verkopen aan Det Norske Veritas. DNV krijgt een meerderheidsbelang van 74,3%. Over de overnamesom zijn geen mededelingen gedaan. DNV en KEMA gaan de krachten bundelen voor een internationaal energieadvies, test en certificatiebedrijf. De nieuwe naam wordt DNV KEMA Energy & Sustainability en zal bestaan uit alle 1.800 werknemers van KEMA en 500 van DNV.[1] In 2013 is DNV KEMA Energy & Sustainability verder geintegreed in de nieuwe DNV GL organisatie onder de naam DNV GL Energy.

Fusie met Germanischer Lloyd[bewerken]

Eind december 2012 hebben DNV en Germanischer Lloyd (GL) een overeenkomst ondertekend om te fuseren tot de nieuwe combinatie.[2] De nieuwe naam wordt DNV GL Group. Tweemaal eerder waren er gesprekken over een samengaan, in 1999-2000 en in 2006, maar nu zijn deze wel succesvol afgerond. Door de fusie stijgt het aantal medewerkers tot ruim 17.000 verspreid over een wereldwijd netwerk van kantoren.[2]. DNV GL Group zal opereren in de sectoren Maritiem, Olie & Gas, Energie en Business Assurance. DNV Stichting zal 63,5% van de aandelen bezitten en Mayfair SE, de eigenaar van GL Group, de overige 36,5%.[2]ref name=EOKEMA/> Na de goedkeuring door diverse toezichthouders is de nieuwe organisatie vanaf 12 september 2013 operationeel.

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Persbericht: KEMA komt in handen van Noorse DNV. 22 december 2011 Geraadpleegd op 2011-12-27
  2. a b c Engineersonline: Moederbedrijf van DNV Kema fuseert met Germanischer Lloyd, 20 december 2012 hier voor artikel, geraadpleegd op 22 december 2012