Dichteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dichteren
Wijk van Vlag Doetinchem Doetinchem
Kerngegevens
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Doetinchem Doetinchem
Coördinaten 51°57'25"NB, 6°15'50"OL
Inwoners 7000
Foto's

Dichteren is een Vinex-wijk in het zuiden van de stad Doetinchem in de Nederlandse provincie Gelderland. Er wonen ongeveer 7000 mensen. De wijk heeft een grote bevolkingsdichtheid doordat de woningen dicht op elkaar gebouwd zijn.

Apart stukje Doetinchem[bewerken | brontekst bewerken]

Soms wordt er gesproken over de buurtschap Dichteren, dit omdat ten oosten van de wijk de 'oude' buurtschap ligt. De bouw van de nieuwe wijk heeft er echter voor gezorgd dat de buurtschap in de gemeente Doetinchem aan de stad Doetinchem is vastgegroeid. In de buurtschap vindt men onder andere de molen Aurora.

In de wijk Dichteren vindt men onder andere een gezondheidscentrum, een supermarkt, basisscholen, een woon-zorgcomplex, een dierenarts en Waterrijk. Dit alles bevindt zich centraal rond het Willy Brandtplein. Aan de rand van de wijk bevindt zich Sportpark Dichteren, waar voetbalvereniging VIOD zich gevestigd heeft.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dichteren, molen Aurora

Bij de eerste volkstelling na de invoering van de burgerlijke stand wordt Dichteren een buurtschap genoemd, gelegen in de gemeente Ambt Doetinchem met 400 inwoners. In 1840 telde Dichteren 384 inwoners, in 1872 was het aantal inwoners gestegen tot 404 en in 1890 weer gedaald tot 328. In 1919 werden de gemeenten Ambt Doetinchem en Stad Doetinchem samengevoegd tot de gemeente Doetinchem.

Dichteren was van 1811 tot 1817 ingedeeld bij de gemeente Hummelo, net als andere plaatsen die later bij het Ambt Doetinchem hoorden: Gaanderen, IJzevoorde, Oosseld (ook geschreven als Oosselt) en Langerak.

In 1871 werd de molen Aurora vanuit De Houtkamp in Doetinchem naar Dichteren verplaatst. Op De Houtkamp ving de molen te weinig wind. De eerste molenaar in Dichteren was Antoon Harbers uit Zieuwent.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]