Dick Cheney

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dick Cheney
Richard Bruce Cheney
Richard Bruce Cheney
Geboren 30 januari 1941
Lincoln (Nebraska)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Lynne Cheney
Beroep Politicus
Ondernemer
Religie Methodisme
Handtekening Handtekening
46e vicepresident van de Verenigde Staten
Aangetreden 20 januari 2001
Einde termijn 20 januari 2009
President George W. Bush
Voorganger Al Gore
Opvolger Joe Biden
17e minister van Defensie
Aangetreden 20 maart 1989
Einde termijn 20 januari 1993
President George H.W. Bush
Voorganger Frank Carlucci
Opvolger Les Aspin
Afgevaardigde voor Wyoming
Gehele District
Aangetreden 3 januari 1979
Einde termijn 20 maart 1989
Voorganger Teno Roncalio
Opvolger Craig Thomas
Stafchef van het Witte Huis
Aangetreden 21 november 1975
Einde termijn 20 januari 1977
President Gerald Ford
Voorganger Donald Rumsfeld
Opvolger Hamilton Jordan
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Richard Bruce (Dick) Cheney (Lincoln (Nebraska), 30 januari 1941) is een Amerikaans Republikeins politicus. Van 2001 tot 2009 was hij de 46e vicepresident onder George W. Bush.

Cheney werd geboren in Lincoln, Nebraska als zoon van Marjorie Lorraine en Richerd Herbert Cheney. Hij is gehuwd met zijn middelbareschoolvriendin Lynne Vincent. Zij is doctor in de Engelse literatuur.

Levensloop[bewerken]

Cheney liep school op de Calvert Elementry School. Wanneer het gezin verhuisde naar Casper in de staat Wyoming ging hij naar de Natrona County High School.

Later volgde hij les aan de Universiteit van Yale waar hij volgens eigen zeggen wegens aanpassingsproblemen 2 maal zakte.

Aan de Universiteit van Wyoming behaalde hij achtereenvolgens een bachelor en een master in de politicologie. Ook studeerde hij voor een doctoraat aan de University of Wisconsin in Madison, maar deze studie werd niet voltooid vanwege zijn politieke loopbaan. Tussen 1974 en 1976 was Cheney als jonge dertiger stafchef op het Witte Huis onder president Gerald Ford.

Toen Ford in 1976 de verkiezingen verloor, stortte Cheney zich op zijn eigen politieke carrière. Elf jaar lang, van 1978 tot 1989, vertegenwoordigde Cheney Wyoming in het Huis van Afgevaardigden. In januari 1989 werd hij minister van defensie in de regering van George H.W. Bush. Samen met stafchef Colin Powell was hij de secondant van de president tijdens de Eerste Golfoorlog (1990-1991).

In 1997 richtte hij, samen met Donald Rumsfeld en enkele anderen, de neoconservatieve denktank Project for the New American Century op.

Van 1995 tot 2000 was Cheney voorzitter en CEO van Halliburton, een groot toeleveringsbedrijf voor de energie-industrie. Hij werd bekritiseerd omdat dit bedrijf tijdens zijn latere vicepresidentschap grote overheidscontracten bemachtigde in Irak, tijdens en na de oorlog.

Als vicepresident van de Verenigde Staten van 2001 tot 2009 was hij één van de leidende figuren en pleitbezorgers voor de invasie van Irak. Meermaals waarschuwde hij publiekelijk het Amerikaanse volk en de rest van de wereld dat Irak een gevaarlijk land was dat beschikte over massavernietigingswapens en zo snel mogelijk door middel van een 'preemptive strike' geneutraliseerd moest worden. Massavernietigingswapens werden er nooit gevonden.

Cheney besloot om aan het einde van zijn vicepresidentschap zich uit het openbare leven terug te trekken. Hij ambieerde dan ook niet de nominatie van zijn partij voor het presidentschap in 2008.

In februari 2006 haalde hij alle voorpagina's toen hij tijdens een jachtpartij in Texas per ongeluk een man neerschoot. Hoewel de twee zaken uiteraard geen enkel verband houden met elkaar had deze tamelijk bizarre gebeurtenis toch een parallel in de geschiedenis: in 1804 namelijk werd Alexander Hamilton dodelijk verwond tijdens een tweegevecht door Aaron Burr, de toenmalige vicepresident van de Verenigde Staten.

Werken[bewerken]

  • In My Time: A Personal and Political Memoir (2011)
Wikiquote Wikiquote heeft een of meer citaten gerelateerd aan Dick Cheney.