Dierenmishandeling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Hond met verwondingen

Dierenmishandeling omvat alle niet noodzakelijke handelingen en alle verwijtbare nalatigheden van mensen, waardoor dieren pijn aangedaan, letsel toegebracht, of ernstig in hun welzijn benadeeld worden. De term "dierenmishandeling" wordt ook in meer enge zin gebruikt, namelijk ter aanduiding van een strafbaar feit, dat zich voordoet, wanneer bij de behandeling van dieren een of meer strafrechtelijke regels, die op dit gebied gelden, worden overtreden.

Een 2-tal voorbeelden van landen waar dierenmishandeling vaak voorkomt zijn:

Spanje[bewerken]

Sommigen onderzien stierenvechten op zich al een vorm van mishandeling, maar in Spanje blijkt dat er activiteiten bekend zijn van stieren die soms vooraf gedrogeerd worden en waarvan de ogen ingesmeerd wordt met een prikkelend mengsel. Bovendien wordt de stier enkele uren of dagen na het gevecht gedood. Niet enkel stieren, maae ook Galgo’s, Podenco’s of andere jachthonden worden in Spanje mishandelt. Honden worden in Spanje vooral gebruikt voor de jacht op klein wild, hondenraces, Hare Coursin (hazenjacht) en hondengevechten. Maar vooral de Galgo’s en Podenco’s lijden onder de zware traditie van mishandeling na het jachtseizoen en worden op een gruwelijke wijze afgemaakt als ze niet meer voldoen of niet meer goed genoeg presteren. Verschillende traditioneel moorden van deze honden zijn bijvoorbeeld met een touw om hun nek hun aan een boom of hek ophangen, zodanig dat ze met de achterpoten nog de grond raken. Een andere vorm is dat ze met benzine overgoten worden en in brand gestoken worden of achter een auto worden aangesleept. Dit allemaal omdat men gelooft dat “hoe meer de hond lijdt, des te beter wordt de volgende hond.” In Spanje worden ze op grote schaal gefokt door jagers en Roma zigeuners, waarvan 1 derde van de pups gebruikt worden en de rest gedumpt of gedood wordt. Ze worden gehouden in donkere hokken of kooien of aan een ketting en krijgen soms niet meer te eten dan een stuk brood.

Roemenië[bewerken]

Roemenië staat bekend door zijn massaal veel zwerfhonden (ongeveer 3 miljoen) en worden er daarom jaarlijks ook massaal veel afgeslacht.

Dierenmishandeling in België en omstreken[bewerken]

Dierenmishandeling is heel moeilijk vast te stellen in ons land, vooral bij honden en katten. De 2 moeilijkste dierenmishandeling zijn handelingen die men op heterdaad moet vaststellen en handelingen die door de eigenaars van een huisdier nu en dan worden mishandeld. Nieuw in België is dat vanaf 2015 het verboden is om een dier onverdoofd te slachten. Tijdens het Offerfeest slachten veel Moslims om religieuze redenen een schaap, dat enkel gebeurde in een erkend slachthuis. Maar vanaf 2015 moet men uitwijken naar reguliere slachthuizen of plaats maken voor een alternatief.

Één van de bekendste dierenmishandelaars is ongetwijfeld de paardenbeul die zeer actief is in Nederland. In 2013 verminkte hij al 5 jaar veulentjes en merries, waar men van uitgaat dat het van een zieke geest met seksuele frustratie komt. In 2009 begon hij al in Zuid-Limburg waar hij tot 2011 al 10 paarden zwaar verminkt had met een mes en hakbeil. Er worden veel klopjachten uitgevoerd naar de paardenbeul en met een hoge beloning van wel 13.000 euro voor een tip


"Niet noodzakelijk"[bewerken]

Over de betekenis van "niet noodzakelijk" in dit verband, bestaat geen eensgezindheid. Sommigen[bron?] menen dat hier alleen nalatigheid en kwelzucht (sadisme) onder vallen, anderen[bron?] rekenen er ongerief veroorzaken en doden voor medische en/of economische doeleinden (vivisectie) toe.

Evenzo wordt de noodzaak van doden voor het verkrijgen van vlees en van dierlijke materialen (zoals bont) van bepaalde zijden ontkend. Deze kwestie speelt eveneens rond de bejegening van dieren in de recreatieve sfeer; onder andere stierenvechten, vossenjacht, sportvissen en het gebruik van circusdieren kennen zowel een sterke voor- als tegenlobby. Voorstanders zien het als onschuldig vermaak, tegenstanders als (nodeloze) dierenkwelling.

Wetgeving[bewerken]

Zie het artikel over de Nederlandse Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.

Vormen van dierenmishandeling[bewerken]

Vormen van juridisch erkende dierenmishandeling zijn onder andere:

  • Het toetakelen, of verminken van zich in een weiland bevindende dieren, zoals paarden en pony's, door onbekenden.
  • Verwaarlozing van gehouden dieren. (Bijvoorbeeld door ondervoeding, of gebrek aan veterinaire zorg bij ziekte).
  • Couperen staart en/of oren bij honden en paarden.
  • Vissen met behulp van dynamiet
  • (Bont-) dieren vangen met behulp van voetklemmen.

Andere soorten dierenmishandelingen zijn:

  • Bij extreem koude en slechte weersomstandigheden de eigenaars hun dieren geen beschutting, vers voer en water aanbieden.
  • Het neerknuppelen van zeehonden
  • Het verminken van dieren

Zie ook[bewerken]