Dik Esser

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dik Esser
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Volledige naam Rius Theo Esser
Geboortedatum 9 juli 1918
Geboorteplaats Makassar
Overlijdensdatum Leiden
Overlijdensplaats 8 maart 1979
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Sportieve informatie
Discipline Hockey
Club TOGO
Olympische Spelen 1948, 1952
Portaal  Portaalicoon   Sport

Rius Theo (Dik) Esser (Makassar, 9 juli 1918Leiden, 8 maart 1979) was een Nederlandse hockeyspeler en piloot.

Sportcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Esser kwam uit voor de Haagse club TOGO (in 1974 opgegaan in Klein Zwitserland). In 1937 maakte hij op 19-jarige leeftijd zijn debuut voor Nederland in een wedstrijd tegen België. Zijn loopbaan werd onderbroken door de Tweede Wereldoorlog. In de oorlog vluchtte Esser met een broer via Frankrijk, Spanje, Portugal en Gibraltar naar Engeland.

Na de oorlog was hij als linksbuiten 62-voudig international en maakte hij deel uit van het Nederlands elftal op de Olympische Zomerspelen van 1948 en 1952. Hij won met Nederland brons op de Olympische Spelen van 1948 en zilver in 1952. In de halve finale was Esser matchwinnaar in een met 1-0 gewonnen duel tegen West-Duitsland, door een strafbully te benutten. In de finale werd met 6-1 verloren van India.

In 1953 speelde Esser zijn laatste interland.

Na sportcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Buiten zijn sportloopbaan was hij afgestudeerd jurist, vluchtte in de oorlog via Spanje naar Engeland (Engelandvaarder) en werd in Australië opgeleid tot jachtvlieger. Na de oorlog werd hij piloot bij de KLM, vloog regelmatig het Nederlands elftal naar wedstrijd bestemmingen en ging later voor de Swissair werken.